Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.09.2017.
19:26
blic.rs A

NATO vežba u Tuzli, sledeća lokacija - Srbija?

Posle vežbi NATO i partnera koje su trenutno u toku u Tuzli, sledeće godine lokacija održavanja mogla bi da bude na teritoriji Srbije.

EPA//Valdrin Xhemaj
Da li će se sledeće NATO vežbe održati u Srbiji?

Među zvaničnicima severnoatlantskog vojnog saveza uveliko kruži ova glasina, a čak je i srpskoj strani već sugerisano da se potraži pogodna lokacija. Nagađa se da bi to moglo da bude u okolini Beograda. Štaviše, prošle godine u ovo vreme predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je na sastanku sa NATO zvaničnicima kada je ideja o održavanju takvih vežbi u Srbiji i začeta. Ipak, niko nije bio spreman da ih zvanično i potvrdi s obzirom na to da se čeka konačna odluka.

Dok se ona ne ozvaniči, sutra će čak 39 zemalja učestvovati na vežbama "Bosna i Hercegovina 2017", kada će na sedam lokacija vojnici i spasioci NATO i partnerskih zemalja - među kojima je i Srbija - trenirati kako da odbrane stanovništvo od jedinih zajedničkih neprijatelja: prirodnih nepogoda i tehnoloških akcidenata.

Pretpremijera vežbi održana je ovog ponedeljka u kampusu u Tuzli. Dva katastrofična scenarija predvidela su spasavanje civila iz hemijskog akcidenta i lančanog sudara. U okviru prvog, mogli smo da vidimo direktnu saradnju američkog robota, koji je izviđao težinu kontaminacije, italijanskih spasilaca, ukrajinskih timova za dekontaminaciju i španskog drona.

U drugom, podjednako dramatičnom, BiH medicinski timovi uz pomoć dva helikoptera spasli su povređene u sudaru automobila...

Scenariji: Zemljotres, hemijski akcident, poplave...

Vežbe u BiH će se održavati na sedam lokacija: četiri u okolini Tuzle, dve u Živinicama i jedna u Lukavcu. Scenarija će takođe biti sedam: zemljotres, incident u rudniku, hemijski akcident, radiološki akcident, automobilska nesreća, poplava i spasavanje visokog rizika.

Sorin Dukaru, pomoćnik sekretara NATO za bezbednosne izazove, kaže da je ovo prva vežba te vrste u BiH.

- Ona pokazuje praktičnu dimenziju naše saradnje i predstavlja konkretan način da se unapredi saradnja NATO i partnera. I to je suština NATO već 70 godina: zemlje koje rade zajedno na zajedničkom izazovu - rekao je on.

Prema rečima ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića, "ljude povezuju lepi događaji, ali i nesreće".

- Petinu teritorije BiH pogodile su poplave 2014. Još se oporavljamo od te nepogode u kojoj nam je podršku pružilo 850 spasilaca iz 22 zemlje. Sada BiH želi da pomaže drugima u nevolji, pogotovo u regionu. Ova vežba je prilika da pokažemo spremnost da se nosimo sa najtežim situacijama - rekao je on.

U srpskom timu 26 spasilaca

Srpski tim, u kojem je 26 pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a, na vežbi u BiH baviće se spasavanjima na vodi i iz ruševina u urbanom okruženju. Srpski spasioci, koji su iskustvo sticali u brojnim akcijama, podeliće znanje sa kolegama iz regiona, ali i dalekih zemalja poput SAD, Belorusije i Pakistana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online