Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.09.2017.
09:11
Vestionline, Tanjug A

Vučić i Dačić u Njujorku: Čeka ih niz sastanaka sa svetskim zvaničnicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće od 18. septembra do 23. septembra u Njujorku, gde će učestvovati na Generalnoj skupštini UN, prisustvovati Blumbergovom "Globalnom biznis forumu", i imati više bilateralnih sastanaka.

N. Đurović
Aleksandar Vučić (desno) i njegov verni pratilac Ivica Dačić (levo)

Prema informacijama Tanjuga, Vučić će po dolasku u Njujork prisustvovati Samitu o održivom razvoju Svetskog ekonomskog foruma, a očekuje ga i susret sa Filipom Rezlerom, članom Izvršnog odbora tog foruma.

Sledećeg dana, u utorak, pre otvaranja generalne debate u Generalnoj skupštini UN, predsednik Srbije prisustvovaće prijemu koji za šefove delegacija priređuje generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš.

Istog dana, predsednik Vučić će imati i bilateralni sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim i prisustvovati prijemu koji priređuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frank Timermans i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Na marginama Generalne skupštine Vučić će se sastati sa predsednicom vlade Norveške Ernom Solberg, a imaće i bilaterni susret s predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem.

Predsednik Vučić će prisustvovati i pratećem događaju na visokom nivou u organizaciji predsednika Francuske Emanuela Makrona - prezentaciji Globalnog pakta o zaštiti životne sredine.

U utorak uveče, Vučić će biti među zvanicama na prijemu koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp.

Nakon toga, Vučić će se sastati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a u večernjim satima prisustvovaće večeri koju priređuje Mogerini za šefove delegacija Zapadnog Balkana.

U četvrtak predsednik Srbije će održati govor u Generalnoj skupštini UN.

Tog dana su, kako nezvanično saznaje Tanjug, planirani i susreti Vučića sa predsedavajućim Generalnoj skupšini UN Miroslavom Lajčakom, predsednikom vlade Belgije Šarlom Mišelom i sa prvim zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Elizabet Milard.

Poslednjeg dana boravka u Njujorku, u petak, srpski predsednik ima bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom UN Guterešom.

Dačić od danas na više skupova u UN

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovaće, takođe, na većem broju skupova koji se održavaju u UN, sa ciljem predstavljanja stavova Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od međunarodnog značaja, a danas će biti na sastanku o reformi UN kojim će predsedavati predsednik SAD Donald Tramp.

Generalna debata redovnog 72. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija održava se od 19. do 23. septembra i 25. septembra 2017. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Dačić će u Njujorku biti u sastavu delegacije Srbije koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

Ministar Dačić učestvovaće danas na Sastanku na visokom nivou o reformi UN, kojim će predsedavati predsednik SAD Donald Tramp, kao i na radnom doručku ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana sa komesarom EU za politiku susedstva i proširenje, u organizaciji Regionalnog saveta za saradnju, 20. septembra.

Istog dana učestvovaće i na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja, kao i u otvorenoj debati Saveta bezbednosti UN o reformi sistema mirovnih operacija.

Sledećeg dana, predviđeno je i njegovo učešće na neformalnom ručku ministara inostranih poslova država članica Centralno-evropske inicijative (CEI), u organizaciji Belorusije.

Učešće na generalnoj debati biće prilika i za realizaciju brojnih Dačićevih bilateralnih susreta.

Susreti će biti iskorišćeni za prezentaciju ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije, posebno onih na planu evropskih integracija i u vezi sa Kosovom i Metohijom, ističe se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online