Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.09.2017.
18:35
A. Vučićević - Vesti A

Teške optužbe protiv bivše inspektorke MUP Srbije: Funkcija nagrada za sabotažu?

Nakon objavljivanja informacije da je osnovana Komisija za borbu protiv korupcije u zdravstvu, na čije je čelo postavljena bivša policijska inspektorka Vesna Dimitrijević, oglasio se antikorupcijski portal Pištaljka sa oštrim optužbama na njen račun.

A. Čukić
Neko mora da zavede red: Korupcija u zdrastvu posebno boli

Oni su izneli da je 2011. godine, dok je bila deo Uprave kriminalističke policije, sabotirala istragu o korupciji u beogradskoj Hitnoj pomoći.

Kako se navodi, Tužilaštvo je svojevremeno naložilo da se sprovede istraga zbog navoda uzbunjivača i bivšeg direktora beogradske Hitne pomoći Borka Josifovskog o tome da pojedini lekari Hitne pomoći prave koruptivne dogovore sa privatnim pogrebnim preduzećima i ostavljaju pacijente na samrti da umru, uskraćujući im obaveznu medicinsku pomoć. Josifovski je naveo da lekari Milomir Tufegdžić i Zoran Milošević iz ove ustanove ne pružaju reanimaciju pacijentima na samrti, te prodaju pogrebnicima adrese preminulih pacijenata.

Nema rasipanja para

Vesna Dimitrijević je kao novoizabrana predsednica petočlane komisije izjavila za beogradske medije da će biti pojačana kontrola javnih nabavki prilikom kupovine medicinske opreme, listi čekanja u bolnicama, a poseban akcenat će biti stavljen na iskorenjivanje mita i zapošljavanje onih koji nemaju adekvatno obrazovanje. Nijedan dinar budžetskih para neće smeti da se potroši, a da se ne zna za šta je potrošen. Odmah će se ući u proveru lista čekanja na operacije. Odlaganje hirurških intervencija ponekad može biti indirektan način da se pacijent primora da da novac, te je posebna pažnja posvećena tome, rekla je Dimitrijevićeva.

Kako navodi Pištaljka, istraga je trajala četiri meseca, a Dimitrijevićeva za to vreme nije istražila ništa. Ona je uz policijski izveštaj predala dva identična svedočenja osumnjičenih lekara, kao i dokument u kojem se navodi da su isti lekari još 2006. godine podneli krivičnu prijavu za klevetu protiv Josifovskog, koji je prema njenom svedočenju osuđen. Ipak, Pištaljka navodi da je Josifovski, zbog čije je hrabrosti javnost saznala za opasne dogovore lekara i pogrebnika, pravosnažno oslobođen optužbi za klevetu, te je Dimitrijevićeva iznela netačne informacije o njemu i diskreditovala ga na taj način.

- Iako je Tužilaštvo naložilo MUP-u da ispita članove porodica preminulih pacijenata koji su prisustvovali lekarskim posetama i mogli da svedoče da li je propusta lekara bilo ili nije, Vesna Dimitrijević to nije učinila. Dimitrijevićeva je takođe u policijskom izveštaju netačno navela da protiv osumnjičenih lekara nikada nije vođen nikakav postupak. U dosijeima lekara postoje dokazi da su bili kažnjeni umanjenjem plate jer su sarađivali sa pogrebnicima - navodi se na portalu Pištaljka. Njihovo istraživanje je pokazalo da Dimitrijevićeva tokom istrage 2011. godine nijednom nije posetila Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć.

Prijava Ministarstvu

Pištaljka je poslala Ministarstvu zdravlja prijavu korupcije i zatražili su od novoformirane antikorupcijske komisije tog Ministarstva da ispita ono što je njihova šefica, bivša inspektorka Dimitrijević, propustila da učini pre šest godina u predmetu Josifovski. U prijavi su naveli da navodi Borka Josifovskog nikada nisu istraženi i obrazložili sve propuste koje je Vesna Dimitrijević napravila prilikom sporne istrage. Ministarstvo smo zamolili da hitno ispita našu prijavu i da nas bez odlaganja obavesti o rezultatima.

Pištaljka je pokušala da kontaktira ministra zdravlja Zlatibora Lončara kako bi saznali koji su razlozi za izbor Vesne Dimitrijević za predsednika petočlane Komisije za borbu protiv korupcije i ko su njeni ostali članovi.

- Portparol Ministarstva zdravlja nije se juče javljao ni na jedan od tri broja telefona na koja smo pokušali da ga dobijemo, niti je odgovarao na mejlove koje smo mu uputili. Ministarstvo zdravlja je i ranije izbegavalo da se izjašnjava o slučaju Borka Josifovskog - navodi se na portalu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online