Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.09.2017.
18:11
D. Dekić - Vesti A

Mnogo pitanja posle obraćanja Vučića naciji: Srbija na raskršću

Srbija je na raskršću, proizlazi iz obraćanja naciji predsednika Aleksandra Vučića koji je najavio da će u oktobru početi "nova faza" unutrašnjeg dijaloga o Kosovu" i podržao odluku Srpske liste da uđe u vladu Ramuša Haradinaja kojeg smatra ratnim zločincem.

A. Čukić
Pod Haradinajem: Vapaj iz Severne Mitrovice

- Vreme je da počnemo da razgovaramo. U zavisnosti od našeg odnosa prema Kosovu imaćemo sigurniju ili manje sigurnu ne samo sadašnjost, nego i budućnost - poručio je šef države i istakao da će se dijalog odvijati "u koncentričnim krugovima uz poštovanje različitog mišljenja i učešće svih relevantnih aktera".

www.mc.rs
Od plate nema života: Zoran Stojiljković

Stojiljković: Gore nego u Africi

Vučić je izrazio "zaprepašćenje" izjavama nezadovoljnih uvećanjem minimalne cene rada za 10 odsto, odnosno sa 130 na 143 dinara (1,19 evra) po satu.

- Dobiće platu više godišnje - rekao je Vučić. Sindikati su tražili 154 dinara po satu i nezadovoljni su.

Predsednik sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković kaže da će sa povećanjem minimalna zarada dostići tek 200 evra, dok istraživanja pokazuju da ne može da se živi bez 500.
- Kod nas je radna snaga jeftinija nego u većini afričkih zemalja - podsetio je Stojiljković.

Alibi unapred

Analitičar Nove srpske političke misli, filozof Nikola Tanasić, kaže za "Vesti" da ne zna ni šta je prva faza dijaloga. Istovremeno, politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da je shvatio šta je prva faza, zahvaljujući predsednici Vlade Ani Brnabić.

- Ta faza podrazumeva da oni što neće da učestvuju u dijalogu, zapravo učestvuju već samim tim što su rekli da neće učestvovati - ukazuje na paradoks Milivojevića.

Rečnik ispod nivoa

- Izjava predsednika Srbije da neki na Kosovo gledaju preko pene od piva i kapućina na ustima nije originalna. To je već ranije izgovorio na televiziji glavni urednik jednog od predsedniku bliskih medija. Osim toga, predsedniku takav rečnik nimalo ne priliči - prokomentarisao je Milivojević koji smatra da su predsedniku tu izjavu sugerisali savetnici s manjkom ideja.

On dijalog o Kosovu smatra bespotrebnim i citira socijalistu Zorana Anđelkovića Bakija da je "malo kasan datum". Milivojević ističe da je unutrašnji dijalog morao da se vodi pre nego što je Vučić potpisao Briselski sporazum, a da nikog nije pitao iako je prethodno Srbima sa KiM obećavao referendum o tome.

- Kao u to vreme, on i sada pokušava da stvori alibi za odluke koje će tek doneti. Jasno je kakve će one biti jer je kao prioritet istakao EU, a ne Kosovo - kaže Milivojević.

A. Čukić
U Pandi ubijena šestorica

Masakr u Pandi zatvorena knjiga

Predsednik Srbije je izjavio je da ima određene informacije o tome šta se desilo u kafiću Panda u Peći 1998. godine kada su ubijena šestorica srpskih mladića.
- Te informacije govore o mogućim počiniocima zločina, a nisu saglasne sa onim što je tada saopštavano. Ali nisam ja tužilac i ne mogu da govorim o tome - rekao je Vučić koji je još kao premijer davao izjave iz kojih se moglo naslutiti da istraga tog zločina nije obavljena profesionalno.

A. Čukić
Rejting iznad svega: Nikola Tanasić

Novi ustupci Albancima

Tanasić se priseća da je priča o unutrašnjem dijalogu krenula Vučićevim autorskim tekstom koji je bio bez ponuđenih rešenja i prepun floskula (rečenica bez sadržaja): "borba protiv mitova", "gledanje u budućnost".

- Završilo se to hvalospevima medija o predsednikovoj hrabrosti i najgorim uvredama kritičarima režima. Već su se tada naslućivali novi ustupci Albancima - ocenio je Tanasić.

On smatra da obraćanje naciji nije donelo ništa osim ublažavanja štete po Vučićev rejting nastale podrškom koaliciji sa ozloglašenim ratnim zločincem Ramušem Haradinajem.

Zaboravljen savez s Tačijem

- Bilo je i ranije skandaloznih poteza, ali slučaj s Haradinajem je prvi koji je privukao ogromnu pažnju i probudio anesteziranu javnost. Mada, i 2014. se išlo u koaliciju sa Hašimom Tačijem kada je Isa Mustafa bio premijer, a glasalo se za predsednika parlamenta, kriminalca - kaže Nikola Tanasić.

V. Sekulić
Čudan izbor: Cvijetin Milivojević

Između Haradinaja i Kurtija izabran krvolok: Beograd radi isto što i Zaev

Milivojević i Tanasić ukazuju da su srpski državni vrh i kosmetski Srbi imali izbor. I to između Haradinaja zbog koga su hteli da prekinu diplomatske odnose sa Francuskom i Albina Kurtija koji je nacionalista, ali ne ubica.

- Svi su oni za nezavisno Kosovo koje potom treba da se pripoji Albaniji, ali Vučićev izbor je čudan jer je samo Haradinaj okrvavio ruke - kaže Milivojević koji kao jedino opravdanje vidi činjenicu da Srpska lista može da sruši Haradinajevu vladu dok bi sa Kurtijevom to bilo teže.

I Bogoljub premijer?

Predsednik se osvrnuo i na premijerske ambicije biznismena Bogoljuba Karića, koji se nedavno vratio u Srbiju pošto je zastareo sudski postupak protiv njega.
Vučić je ocenio da je to "legalan i legitiman cilj" i poručio da nikom, pa ni biznismenu Bogoljubu Kariću, neće biti dozvoljeno da kupuje državnu imovinu mimo procedure.
- Više neće biti moguća pljačkaška privatizacija kao za vreme prethodne vlasti - rekao je Vučić.

Tanasić kaže da Beograd sada napada Kurtija koji jeste nacionalista, ali nije terorista, dok istovremeno podržava krvoloka.

- Upirati prstom na Kurtija sada je najgore licemerje, jer je pre samo nekoliko meseci Beograd oštro kritikovao makedonsku vlast zbog formiranja vlasti sa Albancima. Makedonski premijer

Zoran Zaev je nazivan šiptarskim slugom, a sada Srpska lista uz blagoslov Vučića podržava Haradinaja - kaže Tanasić.

Brnabićeva za paradu

Vučić je jasno podržao premijerku Anu Brnabić.
- Napravio sam dobar izbor - kazao je Vučić i dodao da će premijerka ići na gej paradu 17. septembra u centru Beograda, ali da on neće, "jer nije zaintersovan, ne interesuje ga i ne pada mu na pamet da ide".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online