Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.09.2017.
18:11
J. L. Petković - Vesti A

Pravna bitka Srpkinje iz Londona: Kfor da plati za ubijene Srbe

Londonski advokat Jovanka Savić pred britanskim sudom pokušava napravi pravni presedan koji bi znatno uticao na međunarodne misije UN i EU. Takva odluka bi pozvala na odgovornost one koji su upravljali Kosovom na osnovu Rezolucije 1244 i Evropljane koji su nakon dogovora Beograda i briselskih zvaničnika preuzeli stub pravosuđa. Takođe, uspostavio bi se pravni lek, odnosno vrlo verovatno omogućilo obeštećenje, svim porodicama Srba kidnapovanih i ubijenih na KiM.

A. Čukić
Bez pravde za žrtve: Porodice kraj zida plača u Beogradu

Jovanka Savić je advokat od 2000. i sada pokušava da pozove na odgovornost britanski deo Kfora i deo NATO trupa pred čijim očima su se dešavali zločini nad kosovskim Srbima 1999.

Vesti
Jovanka Savić

Jalove istrage

Porodice ubijenih i kidnapovanih Srba godinama ponavljaju da ti vojnici nisu uradili ništa da obezbede mir i sigurnost. Godinama kasnije, nakon uvida u dokumenta iz istraga, ispostaviće se ni da Unmik, a za njim ni Euleks, nisu učinili ništa da istraže zločine nad civilima koji su se desili po dolasku NATO-a.

Taj ceo sistem odbacivanja krivice ova advokatica želi da promeni. Ne samo kada je reč o NATO-u, već i UN i EU.

Jovanka Savić objašnjava da pokušava da stvori situaciju gde bi međunarodne organizacije i države članice koje imaju izvršnu vlast bilo gde u svetu, počev od Kosova, morale da budu odgovorne na isti način kao vlasti u njihovim državama.

Priznanje UN

U ovom postupku Evropska unija se odrekla imuniteta. Ujedinjene nacije to još nisu učinile, ali se čeka na taj potez. UN ipak priznaju da je prekršena Povelja o ljudskim pravima.

- Ako je u Engleskoj neko ubio člana moje porodice, a ja pozovem policiju i ona ne uradi ništa, sud ima moć da ih natera da nešto urade. A kada je Unmik policija ili jedinica Kfora pozvana na mesto zločina, pa ne uradi ništa, vi se žalite, ali sud ništa ne učini . To je nelegalno i nezakonito - objašnjava Jovanka Savić.

Uzalud ovlašćenja

Ona ukazuje da su na Kosovu bili organi koji su dejstvovali kao vlada i vlast. Navodi da je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN, odnosno šef Unmika, bio zapravo predsednik Kosova. Imao je ovlašćenja da donosi zakone i pravila i kontroliše lokalne vlasti.

A. Čukić
Duško Čelić

Neizvesna presuda

- Ukoliko odluka bude pozitivna, biće to onda presedan za sve druge porodice čiji su članovi nestali ili ubijeni u zoni odgovornosti britanskog Kfora. Međutim, nisam optimista. Za sada je britanski sud samo prihvatio nadležnost, ali to ne znači da će presuditi u korist porodica žrtava. U svakom slučaju, pratićemo - kaže za "Vesti" Duško Čelić, predsednik uprave Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

- Zato moraju biti odgovorni na isti način. I da naredni put kada UN bude administrirala na nekoj teritoriji u svetu uspostavi mehanizam za praćenje ljudskih prava, ali sa pravnim lekom. Ako je nešto nezakonito u Engleskoj, Nemačkoj ili Francukoj, onda je nelegalno i za sve države koje u okviru UN ili EU sprovode vlast na drugoj teritoriji - pojašnjava advokat Jovanka Savić.

Od Vlade Srbije ni dinara

Jovanka Savić je borbu pred sudovima u Velikoj Britaniji počela 2014, a osnovne troškove finansirala je britanska Agencija za pravnu pomoć. Viši sud je tada presudio u korist britanskog Ministarstva odbrane, obrazlažući da su njegove trupe bile pod jurisdikcijom UN. Apelacioni sud je osporio presudu i proces je nastavljen, a finansiranje povučeno.
Jovanka i njen tim rade besplatno, ali im je potrebno 16.200 funti kako bi zaštitili klijente od sudskih troškova i od toga zavisi nastavak suđenja. Tražili su produženje roka do 22. septembra kako bi pokušali da sakupe novac, a obratili su se i srpskoj zajednici u Londonu. Ona kaže da je niko Vlade Srbije nije kontaktirao i ponudio finansijsko rešenje.

M. Karović
Statista: Policajac Euleksa

Britanci, Unmik i Euleks prebacuju odgovornost: Proces kao noćna mora

Pred sudom u Velikoj Britaniji Jovanka Savić zastupa osam srpskih klijenata, a samo da bi prikupila neophodna dokumenta bilo joj je potrebno čak pet godina.

Zatvorena knjiga

- Komisija kaže da su prekršili ljudska prava određenih osoba i sastavi preporuke, a Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN odgovori: Hvala vam puno, vaše mišljenje je zabeleženo. A onda se apsolutno ništa ne dešava" - opisuje Jovanka Savić i kaže da je mehanizam bio isti i povodom Euleksa.

Ceo proces je bio noćna mora, jer su svi uključeni govorili da to nije njihova krivica ili odgovornost, već tuđa.

- Na primer, ministarstvo odbrane Velike Britanije je reklo da su sve istrage koje je sproveo britanski Kfor predate Unmiku. A pravno odeljenje Umnika je odgovorilo da nisu ništa dobili od ministarstva odbrane Velike Britanije. A onda je Euleks rekao da nije dobili ništa od Unmika. Svi do jednog su rekli da su uradili najbolje što su mogli. Ali, sva tela koja su bila zadužena za praćenje ljudskih prava su utvrdila da su te misije prekršile član 2 (pravo na život i pravo na istragu) i 3 (pravo na život bez mučenja i nehumanog i ponižavajućeg tretmana) Evropske povelje o ljudskim pravima - objašnjava za "Vesti" Jovanka Savić.

Ona podseća da je na Kosovu Unmik osnovao Savetodavnu komsiju za ljudska prava (o čijem radu je naš list detaljno izveštavao) sa osnovnim zadatkom da se izjasni po žalbama građana čiji su najbliži ubijeni ili kidnapovani od dolaska te misije na KiM. Čak u 235 slučajeva Komisija je zaključila da Unmik nije uradio ništa da sazna istinu, odnosno sprovede efikasnu istragu i sazna ko su zločinci.

- Čak 98 odsto su Srbi čiji su članovi porodica ubijeni i oteti. Unmik je podrobno istražio samo jedan slučaj - podseća Jovanka Savić.

Takva mišljenja Komisije završavala su se preporukom da Unmik podstakne Euleks da sprovede efikasnu istragu i da se javno izvini porodici žrtve.

Jovanka Savić ukazuje da su to samo mišljenja bez obavezujuće snage, što je samo po sebi kršenje člana 13. Evropske konvencije o ljudskim pravima koja garantuje pravni lek. Takođe i člana 47. Evropske povelje o funadamentalnim pravima koji takođe garantuje efikasan pravni lek. Time se institucijama Unmika i Euleksa omogućava da izbegnu odgovornost.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online