Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.09.2017.
00:11
B. Đokić - Vesti A

Bahati plaćaju na licu mesta

Od ponedeljka je na auto-putevima Srbije počelo merenje prosečne brzine između naplatnih rampi, takozvano point to point merenje brzine. To znači da će se prilikom prolaska naplatne rampe na ulasku na auto-put zabeležiti vreme i kada vozilo stigne na izlaznu naplatnu rampu, tamo će se takođe zabeležiti vreme i izmeriti prosečna brzina na toj sekciji puta. Ukoliko je prosek veći od ograničenja na auto-putu od 120 kilometara na sat, vozač će biti kažnjen.

V. Sekulić
Oprez: Policija postala rigoroznija

Vozači će odmah po napuštanju naplatne rampe na bloku za plaćanje moći da iščitaju svoju prosečnu brzinu i vide da li su je prekoračili. Ukoliko je u pitanju vozilo srpskih registarskih oznaka, vlasniku vozača će biti poslata na adresu mandatna kazna, a ukoliko je vozilo stranih registarskih oznaka, mandatna kazna će biti naplaćena na licu mesta.

- Vozači će prilikom plaćanja putarine dobiti na priznanici i informaciju o srednjoj brzini vožnje pa mogu odmah da znaju da li su prekršili zakon. Biće sankcionisani i vozači koji elektronski plaćaju putarinu. Njima će sistem očitavati srednju brzinu čim ih kamera snimi na naplatnoj rampi. Saobraćajna policija će te vozače odmah zaustavljati na naplatnoj rampi, ukoliko vozila nisu iz Srbije, ili će im kazna stizati na kućnu adresu, ukoliko su vozila registrovana u Srbiji - kažu u Upravi saobraćajne policije.

Povećati prosečne brzine

Kako navode mediji, postoji inicijativa Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture da se, zbog dobrog puta, maksimalna brzina podigne na 130 kilometara na čas, čime bi putnici u tranzitu uštedeli 22 minuta na prolasku kroz Srbiju.

Upravo kako bi se sprečilo divljanje vozača po auto-putevima, MUP Srbije je pripremio ovaj projekat, kako ne bi došlo do situacije da neki vozači voze i preko 200 kilometara na sat na auto-putevima.

- Policija neće koristiti radare, niti kamere, već postojeći sistem naplate putarina. Ako znamo tačno rastojanje između dve naplatne rampe, ako znamo kada je neko ušao, a kada izašao na nekoj naplatnoj rampi, mi ćemo lako izmeriti srednju brzinu tim vozilima - izjavio je za medije Nebojša Arsov, načelnik Uprave saobraćajne policije.

Tanjug

Propisane kazne

- 121-140 km/h - 3.000 dinara
- 141-160 km/h - 5.000 dinara
- 161-180 km/h - 6.000-20.000 dinara, tri kaznena poena i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje 30 dana
- 181-200 km/h - 15.000-30.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana, šest kaznenih poena i oduzimanje dozvole na najmanje tri meseca
- 201+ - 100.000-120.000 dinara, najmanje 15 dana zatvora, 14 kaznenih poena, oduzimanje dozvole najmanje osam meseci.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja navodi da je krajnji cilj ove mere smanjenje broja stradalih na auto-putevima.

- Vest o postavljanju takozvane sekšn kontrol na srpskim auto-putevima se polako širi i među strancima, pošto je primetno da su počeli da smanjuju brzinu. Treba napomenuti i da za građane Srbije koji nemaju ovde prebivalište, odnosno naše dijasporce, i dalje važe posebna pravila. Naime, kada dođu sa vozilima stranih registarskih oznaka, treba da znaju da za njih zbog toga važi posebna procedura. U zavisnosti od visine prekoračenja brzine, oni će na licu mesta biti kažnjavani, a ako su veća prekoračenja u pitanju, biće odmah sprovedeni kod dežurnog prekršajnog sudije - naglašava Okanović.

Tanjug

Sat računa prekoračenje

Ukoliko se vozi po propisima, tačno se, naime, zna koliko je vremena maksimalnom dozvoljenom brzinom potrebno da se stigne od tačke A do tačke B, na najfrekventnijim deonicama:
- Horgoš-Preševo (537 km): četiri sata, 16 minuta
- Naplatna rampa Vrčin - Naplatna rampa Niš (205 km): jedan sat, 42 minuta
- Naplatna rampa Vrčin - Naplatna rampa Preševo (359 km): tri sata
- Šimanovci-Šid (85 km): 42 minuta
- Ljig-Preljina (40 km): 20 minuta

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online