Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.07.2010.
23:06
Tanjug A

Dačić ne bi sam na gej paradu

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio je večeras da kao političar podržava "Paradu ponosa", a da je kao ministar unutrašnjih poslova dužan da obezbedi bezbednost njenih učesnika.

Svestan svojih dužnosti: Ivica Dačić

Na tribini "Lezbejke, gejovi, biseksualci i tranvestiti izlaze u javnost", u okviru 11. muzičkog festivala "Egzit", Dačić je kazao da je nedopustiva bilo koja vrsta diskriminacije prema tim ljudima.


"Kao političar koji se zalaže za evropske vrednosti i demokratiju podržavam 'Paradu ponosa', a kao ministar unutrašnjih poslova dužan sam da obezbedim sigurnost njenih učesnika", rekao je Dačić u debati na sceni "Agora" na Petrovaradionskoj tvrđavi, koju su zajednički organizovali Misija OEBS-a u Srbiji i "Egzit tim".


Prema rečima Dačića, policija nije jedina merodavna za rešavanje problema LGBT populacije, već čitavo društvo, a posebno oni koji se nalaze na vlasti i utiču na kreiranje javnog mnjenja.


"Naša pozicija je nezahvalna jer moramo, s jedne strane, da dozvolimo javna okupljanja kao odraz ljudskih sloboda, a s druge da obezbedimo javni red i mir. Prošle godine pomenuta povorka u centru Beogradu nije održana, pošto smo ocenili da je rizik prevelik. Policija nije kriva što do povorke tada i tamo nije došlo, već je zaslužna što su spaseni mnogi životi", kazao je Dačić.


On je pozvao političare da se jasno izjasne po tom pitanju, dodavši da je spreman čak i da učestvuje u pomenutoj povorci, uz opasku da ne bi želeo da među članovima vlade tamo bude sam.

Za dve trećine Srbije homoseksualnost je bolest

 

OEBS je sproveo istraživanje o odnosu javnosti i medija prema LGBT populaciji iz kojeg proističe da 67 odsto građana Srbije smatra da je homoseksualizam bolest, da se radi o nečem protivprirodnom što bi trebalo sačuvati u četiri zida a ne iznositi javno.

U raspravi su učestvovali i ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, zamenik šefa Misije OEBS-a u našoj zemlji Tomas Mor, poverenik za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, glavni menadžer "Egzita" Bojan Bošković i drugi.

Čiplić je izneo uverenje da će "Parada ponosa" ove godine biti održana u Beogradu i izrazio spremnost da podrži takav skup.


On je podsetio da je marta prošle godine usvojen Zakon o diskriminaciji i da je od tada i deo opozicije, koji je bio protiv pojedinih njegovih delova, posebno kada je reč o seksualnim manjinama, delimično promenio stav.


"Za mene koren odbojnosti prema homoseksualcima leži u netoleranciji, u čemu Srbija nije jedinstvena. Potrebno je promeniti svest ljudi, a promocija prava LGBT zajednice je promocija poštovanja ljudskih prava i sloboda", istakao je Čiplić.


Mor je podsetio da i Ustav Srbije i Evropska konvencija o ljudskim pravima, koju je i Srbija potpisala, eliminišu svaki vid diskriminacije, ali da u praksi nije uvek tako zbog niza predrasuda i tretiranja položaja seksualno drugačije orijentisanih kao tabu teme.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online