Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.08.2017.
19:10
D. Dekić - Vesti A

Grci prazne državni budžet

Opet su krive neke bivše srpske vlasti, i to ministru energetike, socijalisti Aleksandru Antiću. Ovaj ministar je je obnarodovao će RTB Bor "prema svemu sudeći" izgubiti arbitražni postupak koji je pokrenula grčka kompanija Mitilineos.

Tanjug
Opet krivi bivši: Aleksandar Antić

Ipak, neki fakti govore da bi se Antićeva optužba za "neodgovornost" pripisana "prethodnoj vlasti", mogla nazvati novom zamenom teza u staroj priči, jer nije kako on kaže verovatno, već evidentno da Srbija, prema prošlonedeljnoj odluci Međunarodnog arbitražnog tribunala mora da isplati dug od 40 miliona dolara, sa rokom od 15 dana.

Arbitraže po srpskom džepu

Najčuvenija arbitraža koju je Srbija izgubila jeste povodom afere "satelit" o zakupu snimanja kod izraelske kompanije Imidžset internešenl. Posle gubitka spora, Srbija je isplatila 27,85 miliona evra, kao poravnanje za ugovor o zakupu satelita koji je potpisao ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić. U prvoj izgubljenoj arbitraži Srbije pred međunarodnim sudom u Parizu, 28 miliona je plaćeno i biznismenu Milanu Paniću u sporu sa Srbijom, odnosno Galenikom.

- To je još jedan od skeleta koji je iskočio iz ormara ili problema iz prošlosti sa kojima se ova i prethodna vlada suočavaju - naveo je Antić.

Kratko pamćenje ili namerno zaboravljanje, tek, optužujući "prethodnike" iz perioda od 2004. do 2012, negde je zaturio činjenicu da je njegov SPS upravo od 2004. podržavao manjinsku vladu Vojislava Koštunice, a od 2008. do 2012. vladao sa Demokratskom strankom Borisa Tadića, da bi se od 2012. okrenuli vlasti sa naprednjacima.

Pritom i saradnja srpske kompanije sa grčkom datira iz 90-ih godina prošlog veka kada je Antićev SPS bio neprikosnoven na vlasti, a spor protiv Srbije je pokrenut je 2013, baš u vreme vlasti SNS-a i opet SPS-a. Ali, prema sistemu koga briga za činjenice, Antić se izjadao naciji:

- Na kraju je to došlo na naplatu. Neodgovornost iz nekog ranijeg vremena, što ćemo mi morati da nadoknadimo i da time zadržimo ugled koji Srbija ima u međunarodnom okviru - reče ministar.

Međutim, Mitilineos nije jedina firma koja zbog poslova s Borom sudski naplaćuje potraživanja. Na čekanju su, zbog poslova iz 90-ih, švajcarski Trafigur i Glenkor, kao i trgovac metalima Marko Ris.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online