Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.08.2017.
00:44
J. Arsenović - Vesti A

Potez Vučića podelio javnost: Posao migrantima, a Srbima?

Odavno jedan gest Aleksandra Vučića nije izazvao toliko oprečnih reakcija u srpskoj javnosti. Predsednik Srbije primio je u sredu migrantsku porodicu iz Avganistana, ponudio im srpsko državljanstvo, ocu molerski posao, a njegovom desetogodišnjem talentovanom sinu Farhadu Nuriju stipendiju i mogućnost da za neku deceniju bude deseti predsednik Srbije!

Tanjug
Ponudio mu stipendiju: Aleksandar Vučić i Farhad Nuri i njegova dva brata 

- Ja sam peti predsednik Republike Srbije, ti bi mogao biti 10. ili 11. Stvarno mislim da bi mogao da budeš predsednik, samo da radiš vredno. Imaš sva prava da budeš predsednik Srbije - poručio je Vučić dečaku.

Simpatični Farhad sa porodicom privremeno boravi u prihvatnom centru za migrante u Krnjači. O njegovom natprosečnom talentu za crtanje srpski mediji su već pravili reportaže, dok je on prodajom svojih crteža učestvovao u prikupljanju novca za lečenje sedmogodišnjeg srpskog dečaka Nemanje.

Fale moleri

Na forumima se ljudi pitaju kako to da šef države može da obećava posao, da li to Vučić ima neku svoju firmu?
"Može li neko u Srbiji da ponudi posao mom prijatelju čija žena čeka blizance? Nije majstor, inženjer je, Srbin, ne razume se u politiku... ", jedan je od komentara na internetu.
Vučić je u razgovoru sa porodicom iz Avganistana rekao da ima više firmi koje su zainteresovane da zaposle Farhadovog oca jer im nedostaju majstori njegovog profila - gipsarski moleri.

Svi ti detalji uklopili su se u Vučićev nesvakidašnji gest koji je deo javnosti ocenio kao "jeftina politička promocija i zloupotreba predsedničke funkcije", dok se drugi deo dao u bezrezervne pohvale i nadu da će ovo biti "prekretnica u politici Srbije prema tražiocima azila".

"Upravo je poseta tadašnjeg predsednika Vlade Aleksandra Vučića izbeglicama u parku kod hotela Bristol u leto 2015. godine odredila pozitivan odnos Srbije prema migrantskoj krizi. Zato se nadamo da će ovaj novi gest Predsednika države jednako snažno uticati na suštinsko unapređenje azilne procedure i povećati broj tražilaca azila kojima će konačno i biti odobrena zaštita u Srbiji", navodi se u saopštenju Info parka, centra za zaštitu, edukaciju i osnaživanje izbeglica.

Po internet forumima ljudi, međutim, ne prestaju da se pitaju od kada to predsednik ima ovlašćenja da deli državljanstvo, zašto svojom politikom nije uspeo da ubedi na desetine hiljade mladih Srba da ostanu u Srbiji, a ne da traže posao po belom svetu.

"Dok on nudi državljanstvo Malom Pikasu iz Avganistana, stotine malih Tesli, Nadeždi Petrović, Milunki Savić, Iva Andrića odlazi iz ove zemlje zbog njegove politike", napisao je jedan forumaš.
Dečaku iz Avganistana se takođe toplo preporučuje da beži u Švajcarsku, što su njegovi roditelji i planirali, a ne da se ukopaju u državi u kojoj se teško obolela deca leče SMS i humanitarnim akcijama - čak i migranata.

Bez portreta nema azila

Gest predsednika Srbije ovako je video satirični sajt Njuz net:
"Zahtev za dobijanje azila u Srbiji koji je podnela porodica jedanaestogodišnjeg A. M. iz Avganistana odbijen je jer on nije umeo da nacrta predsednika Aleksandra Vučića... Porodica će sada morati da se zadovolji odlaskom u Švajcarsku gde, na sreću, uslovi za azil nisu toliko strogi i deca uopšte ne crtaju njihovog predsednika. Iz Kancelarije za azil ipak stižu ohrabrujuće vesti jer su po saznanju za dečakovu ljubav prema matematici odlučili da mu pruže priliku da izračuna i grafički prikaže rast srpskog BDP-a i tako ispuni uslove za ostanak u Srbiji."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online