Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.08.2017.
18:11
J. L. Petković - Vesti A

Srbi sa Kosova o izjavi Vučića: Opet nam bacaju prašinu u oči

Ako napravimo osovinu mira i stabilnosti između dva najveća naroda na Balkanu, Srba i Albanaca, u narednih 100 godina rešili smo 80 odsto naših političkih problema, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavivši da će u septembru pokušati da institucionalizuje dijalog u Kosovu u svim tim forumima. Sagovornici "Vesti", Srbi na KiM, smatraju da je ova priča nema mnogo osnova.

A. Čukić
Ophrvani problemima: Srbi u Kosovskoj Mitrovici

- Izjava je prilično čudna. Pre svega, na Balkanu postoje brojnijih narodi nego što su Srbi i Albanci. Turska je regionalna sila. Ima interese u skoro svim balkanskim zemljama. Rumuni i Grci su znatno brojniji, i u znatno boljem položaju na međunarodnom planu od nas. Ova izjava je dnevnopolitička i odnosi se više na aktuelne događaje na relaciji Beograd-Priština, nego što se odnosi na odnose na Balkanu uopšte - kaže za "Vesti" Aleksandar Đikić, predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice.

U očekivanju rešenja

Oliver Ivanović, lider SDP iz Kosovske Mitrovice, za "Vesti" kaže da su na Balkanu najvažniji odnosi između Srba i Albanaca.
- To su dva naroda koja imaju nerešena pitanja i koja mogu biti nukleus za buduće probleme. Lično se dugo godina zalažem za rešavanje tih odnosa i treba održavati kontakte sa Tiranom, ali i sa Albancima na Kosovu i Metohiji - ističe Ivanović za "Vesti".

Marko Jakšić, srpski političar sa severa Kosova i predstavnik Narodnog pokreta Srba sa KiM Otadžbina, ocenjuje za naš list da "Vučić ima problema sa Zapadom koji od njega traži da uvede sankcije Rusiji".

- On okleva i smatra da će zadovoljiti Zapad tako što će napraviti veliku Albaniju i pustiti Kosovo da ode. Smatra da će tako zadovoljiti apetite američke strane, koja je tu neprikosnovena i, siguran sam, neće puno da se uzbudi i pored toga će insistirati da zaoštri odnose sa Rusijom.

Cela priča o unutrašnjem dijalogu oko Kosova je šarena laža, što bi naš narod rekao, trla baba lan, jer je reč o dva naroda koja se kroz istoriju bore oko teritorije. Oni su to uspevali uz pomoć Turaka, Nemaca, komunista i sada Amerike. Sve je ovo bacanje prašine u oči narodu da se skrene pažnja s ekonomskih problema - ističe Jakšić.

Vučić je rekao da je spreman da učestvuje u pronalaženju kompromisnog rešenja o Kosovu i Metohiji, koje bi bilo nezadovoljavajuće za obe strane "jer samo takvo i može da bude kompromisno" i ukazao da danas ne odlučujemo samo o našoj prošlosti, već i o svojoj sadašnjosti i budućnosti.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online