Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.08.2017.
12:24
Vestionline, Tanjug A

U Srbiji svoj dan obeležava 25.000 rudara

U Srbiji se danas obeležava Dan rudara, 6. avgust, koji je ustanovljen u znak sećanja na veliki štrajk koji je poceo 1903. godine u Senjskom rudniku, a slavi ga oko 25.000 rudara koji rade na 250 eksplotacionih polja.

pixabay.com
Rudari u Srbiji slave svoj dan

Prema rečima resornog ministra Aleksandra Antića, u ovom trenutku imamo dinamičnu rudarsku proizvodnju, a najznačajnija je ekspolatacija uglja.

"Srbija ima  ozbiljne depozite i kada su u pitanju bakar, zlato, polimetalične sirovine, olovo, cink. U sve to ulazi eksploatacija nafte i gasa, a obavljaju se i obimna istraživanja", rekao je Antić Tanjugu.

Imajući u vidu značajna geološka otkrića na teritoriji naše zemlje, kao i rudarske sisteme poput Kolubare, Kostolca, RTB-a Bor i Resavice, može se konstatovati da Srbija poseduje sigurnu bazu za povećanje proizvodnih kapaciteta koji će u budućnosti uticati na rast BDP-a.

Ministar ističe da je proces modernizacije rudarstva u toku, ali pomaci koji su već danas vidljivi prilicno su ohrabrujući i otvaraju veliku perspektivu ovoj profesiji.

Država računa na razvoj rudarstva, a u planu je otvaranje novih rudnika.

"Srbija ima ozbiljne resurse i u rudarstvu može da se snažno razvija, rudari imaju podršku od predsednika Aleksandra Vučića, preko Vlade Srbije, ministarstva energetike i u toj jednoj sinergiji apsolutno sam uveren da će naredne godine doći do snažnog razvoja rudarstva koje će se značajno odraziti na ukupan privredni rast i rast BDP-a u Srbiji", rekao je Antić Tanjugu.

U Srbiji se danas stvaraju uslovi da se rudarski posao razvija, tako što se privatnim kompanijama omogućava da rade istraživanja i da otvaraju nove rudnike, a ministar kaže da je napravljen veliki iskorak i da se rade istraživanja na 130 eksplotacionih polja.

"U Srbiji u ovom trenutku ima oko 130 istražnih polja na kojima se širom Srbije istražuju različite mineralne sirovine počev od onoga što se radi u zapadnoj Srbiji u okolini Loznice, zatim na lokalitetu Jadar, a tu su i istraživanja u istočnoj Srbiji koja su u vezi sa bakrom i zlatom", kaže Antić.

Kaže da će rudarske kompanije ove godine u istraživanja uložiti između 50 i 100 miiona evra, i to su, napominje, značajne aktivnosti koje bez ikakve sumnje idu u pravcu razvitka rudarskog sektora i otvaranje novih rudnika.

Rudari rade izuzetno težak posao, neko bi rekao možda i najteži posao na svetu u vrlo teškim uslovima sa određenom dozom rizika, a iz resornog ministarstva poručuju da rade na unapređenju tehnologija rada i uslova rada.

"Naš zadatak i obaveza je da rudari budu bezbedni na radnim mestima i zadovoljni uslovima rada i na tome ćemo raditi kontinuirano i predano, jer stub energetske stabilnosti i ove značajne privredne grane su upravo oni", porucio je ministar rudarstva i energetike Alekasndar Antić.

Inače,čestitke rudarima povodom njihovog dana uputio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio im da veoma poštuje i ceni težak i visoko rizičan posao koji obavljaju.

"Vašim trudom i rizikom koji preuzimate činite da srpska privreda svakim danom napreduje. Srbija je zbog toga ponosna na vas. Dužnost svih nas je da vam obezbedimo sigurnost u radu, bolje uslove i adekvatnu nagradu za vaš rad", rekao je Vučić.

Čestitka je stigla i od premijerke Ane Brnabić, a resorni ministar je istakao da Vlada Srbije čini napore da se investicije, kao i zarade u rudarstvu povećaju i da rudari budu bezbedni na svojim radnim mestima.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online