Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.08.2017.
00:10
D. Dekić - Vesti A

Srbi i dalje veruju u EU

Ako bi se u Srbiji sada održao referendum sa pitanjem građanima da li podržavaju učlanjenje Srbije u Evropsku uniju, blizu polovine ili 49 odsto odgovorilo bi "da". Istraživanje "Evropska orijentacija građana Srbije", koje tradicionalno sredinom godine sprovodi Ministarstvo za evropske integracije, pokazuje da je nešto više od četvrtine, 27 odsto ispitanih, protiv integracija, da 13 odsto ne bi izašlo na referendum, a 11 odsto ne zna.

EPA/Julian Warnand
Uprkos oscilacijama: Podrška članstvu i dalje visoka

Ovaj pomak od dva odsto u podršci, u odnosu na prošli decembar je i porast od osam odsto u odnosu na isti period 2016. kada je podrška od 41 odsto bila najniža u periodu od 10 godina.

Proces EU integracija predugo traje, tumači za "Vesti" jedan od razloga oscilacija u podržavanju EU integracija profesor novosadskog Univerziteta Jovan Komšić, objašnjavajući kako to iskustveno deluje na ljude. On ističe i uticaj polivalentnih sadržaja javne propagande i medijsko predstavljanje karaktera integracija.

Vesti

- Dominantna je prezentacija glasila koja hvali doskorašnji premijer, sada predsednik Srbije, a drže se antievropske linije i nekakvih socrealističkih sovjetskih teorija zavera o udaru na suverenitet i planirane agresije, pa rezultat istraživanja nije za čuđenje. Predsednikovo održavanje EU putanje, uz matricu "dobro jutro, čaršijo", gde su sve političke ideje i planovi, stvara najblaže rečeno konfuziju kod onih koji podržavaju vladajući SNS i njihovog lidera - objašnjava Komšić "tonove koje daju političari" i naglašava da je upravo na onima koji vode zemlju da jasno i glasno kažu naciji hoće li uređenu evropsku zemlju.

Građani bi, sudeći prema istraživanju, uređenu Srbiju, jer reforme neophodne za pristupanje EU podržava gotovo dvotrećinska većina ili 66 odsto. Ispitanici čak smatraju da te promene treba sprovoditi bez obzira na EU integracije, u cilju dobrobiti građana i sređene Srbije.

Koliko ljude muči nezaposlenost govori podatak da ulazak u EU najveći broj, 17 odsto, vidi kao veću mogućnost za zapošljavanje. EU je put ka boljoj budućnosti mladih, smatra 16 odsto, mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU 14, dok 12 odsto veruje da će se članstvom poboljšati situacija.

Najviše para stiže iz Brisela

Skoro četvrtina građana prepoznaje u proteklih 16 godina EU kao najvećeg donatora. Da je to Rusija misli 22 odsto, procenat manje da je Kina, a sledi Japan sa 11 procenata. Ministarstvo za EU integracije podseća da su od 2000. do 2015. EU i njene članice sa oko 2,7 milijardi evra bile najveći darodavci, čime su i značajno doprineli razvoju Srbije.

Dogovor sa Albancima

Prema istraživanju više od polovine ispitanika podržava opredeljenost državnog rukovodstva za nastavak dijaloga i održiva rešenja. Njih 59 odsto izjasnilo se da bi probleme trebalo rešavati nezavisno od toga da li to od Srbije traži EU.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online