Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.08.2017.
14:48
Vestionline, Tanjug A

Brnabić: Srpska vlada uputila notu Hrvatskoj

Srbija će još jednom pokazati da je konstruktivna i tolerantna, ali neće ignorisati hrvatske nove mere za srpske proizvode i uspeće da zaštiti naše proizvođače i izvoznike, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić uz ocenu da Hrvatska time krši SSP.

Tanjug
Brnabić: Srbija je tolerantna...

Brnabićeva je, odgovarajući na pitanja novinara u Podgorici, rekla da na Samit Američko-jadranske povelje dolazi manje optimistična i lošije raspoložena nego kada je pre izvesnog vremena odlazila u Trst na Samit lidera Zapadnog Balkana.

O Kosovu

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Vlada Srbije učestvovati u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji.

Ona je Podgorici rekla da je njen najveći utisak da je dijalog o Kosovu i Metohiji počeo i da je ta inicijativa predsednika Republike veoma uspešna.

"Mnogo ljudi je reklo svoje mišljenje. Neki su rekli da ne žele da učestvuju. I to je dijalog i to je stav, za mene malo neodgovoran, ali treba da ga čujemo. Važno je da je dijalog počeo i Vlada će učestvovati u njemu", rekla je Brnabićeva.

Kako je istakla mere koje je uvela Hrvatska sigurno će biti tema koju će da pokrene na radnom delu sastanka, jer potez Zagreba, kako kaže, ne ide u prilog regionalne saradnje.

"Pričali smo pre mesec dana u Trstu i dve osnovne teme su bile infrastrukturno povezivanje i ekonomska saradnja. Napravili smo regionalnu privrednu komoru, postoji toliko mnogo stvari u kojima sarađujemo i u kojima smo sarađivali", podsetila je Brnabićeva.

Predsednica Vlade je konstatovala da je Srbija mnogo puta pokazala da je i tolerantna i fleksibilna i konstruktivna, ali da joj se čini da svake godine, otprilike u vreme proslave oružane akcije "Oluja" u Hrvatskoj, iz te zemlje stižu negativni signali.

- Ovo je jasno kršenje SSP-a. Mi smo kao Vlada uputili notu hrvatskoj vladi, odnosno ministarstvima poljoprivrede i trgovine, kao i Evropskoj komisiji. Razgovaramo i sa ostalim zemljama na koje se ovo odnosi, kako bismo imali zajednički nastup prema ovom pitanju - rekla je Brnabićeva.

Dodala je da, kada neko povuče potez poput Hrvatske, onda ne može da se govori o ekonomskoj integraciji i saradnji.

To nisu stvari koje treba da se dešavaju u regionu, rekla je Brnabićeva.

- Srbija će pokazati još jednom da je konstruktivna i tolerantna, ali nećemo ovo ignorisati i uspećemo da zaštitimo i naše proizvođače i izvoznike -  poručila je Brnabićeva.

"Srbija lider na Balkanu u mirovnim misijama"

Premijerka Ana Brnabić navela je da će Srbija na Samitu Američko-jadranske povelje, koji se održava u Podgorici, ponovo istaći svoju opredeljenost ka vojnoj neutralnosti i ukazati na činjenicu da je, i pored toga, jedan od lidera na Balkanu kada je reč o učešću u mirovnim misijama.

- Srbija je sedma zemlja u Evropi i 45. na svetu po učešću u mirovnim misijama. I tu se vidi naša ozbiljnost i posvećenost mirovnim procesima u okviru Ujedinjenih nacija i Evropske unije - izjavila je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara.

Dodala je da će na Samitu razgovarati i o migrantskoj krizi tokom koje je kroz Srbiju prošlo, kako je rekla, više od milion migranata.

- I tu se Srbija pokazala kao jedan od lidera i najotvorenija zemlja našeg regiona i EU, kada je reč o pomoći tim ljudima, a da ne zatvori svoje granice - rekla je Brnabićeva.

Predsednica Vlade je naglasila da je Srbija uspela i da, zajedničkim akcijama Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije, zaštiti građane naše zemlje.

- Sprečili smo oko 22.000 ilegalnih migranata da uđu u Srbiju. Uspeli smo da zaštitimo našu zemlju i ponašali smo se odgovorno - poručila je Brnabićeva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online