Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.07.2010.
10:57
Tanjug A

Zukorlić tuži Čiplića zbog Nacionalnog saveta Bošnjaka

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je danas Tanjugu da je konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka bilo neuspešno, da su posle toga preduzete aktivnosti protivne zakonu i da će "uzurpacija prava" bošnjačke manjinske zajednice biti sankcionisana. Muftija Islamske zajednice u Srbiji i noslilac liste Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) kaže da je Savet oformljen, a zbog odluke ministra da Savet ne prizna na Čiplićevu adresu će poslati tužbu.

Prema njegovim rečima, na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici Nacionalni savet Bošnjaka nije konstituisan pošto, kako je objasnio, niko od izabranih članova nije verifikovao svoj mandat, pa je sednica zaključena.

Ministar je rekao da se konstitutivnoj sednici pozivu nije odazvao deo novoizabranih članova, dok se drugi nisu odazivali na prozivku, pa tako njihovi mandati nisu verifikovani, pa ni preuzeti.

Posle pokušaja konstituisanja Nacionalnog saveta Bošnjaka u Novom Pazaru u prisustvu predstavnika resornog ministarstva, glavni muftija i nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Muamer Zukorlić je saopštio da je taj savet konstituisan regularno od 17 mandata sa te liste i dva, od ukupno pet, mandata sa liste Bošnjačkog preporoda koji je blizak Sandžačkoj demokratskoj partiji čiji je osnivač Rasim Ljajić.

"Aktivnosti koje su posle toga preduzete protivne su zakonu i zbog toga se ne mogu protumačiti kao formiranje Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine", naveo je Čiplić.

On je upozorio da će svaka zloupotreba ili uzurpacija prava koja su ustavom garantovana pripadnicima bošnjačke manjinske zajednice biti sankcionisana.

Pomoćnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Petar Antić je Tanjugu ranije rekao da svaka nacionalna zajednica ima svoj poslovnik o radu koji predviđa da je prilikom konstituisanja neophodno prisustvo dvotrećinske većine kako bi se obezbedilo stabilno funkconisanje Nacionalnog saveta. Antić je ponovio da još ima vremena za svaki dogovor jer rok ističe sutra, 9. jula.


Muftija Zukorlić, međutim, tvrdi da je Nacionalni savet Bošnjaka konstituisan regularno i najavio krivične prijave protiv ministra Čiplića i, kako je rekao, još nekih službenika u tom ministarstvu.


"Imamo neoborive dokaze da je više lica umešno u ovu organizovanu kriminalnu radnju i zato smo doneli odluku da podnesemo krivične prijave protiv ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića", naveo je Zukorlić i dodao da promena poslovnika noć uoči konstituitivne sednice smatra "svojevrsnim diskriminatorskim" odnosom prema Bošnjacima koji žive u Srbiji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online