Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.07.2017.
15:44
sputniknews.com, Vestionline A

Šta to izraelski obaveštajci traže od Srbije?

Srpska vojska je do sada koristila određena sredstva iz Izraela, a saradnja bi mogla da bude unapređena na obaveštajnom polju, u obuci specijalaca, kao i u remontu srpskih aviona, piše "Sputnjik".

Tanjug
Potpisan sporazum između Srbije i Izraela

Prvi put posle 14 godina susreli su se izraelski i srpski ministri odbrane.

Avigdor Liberman i Aleksandar Vulin potpisali su Memorandum o saradnji.

Taj sporazum, prema rečima ministra Vulina, širom otvara vrata saradnji dva ministarstva i dve odbrambene industrije.

Ono gde Srbija može da sarađuje sa Izraelom, prema rečima analitičara Miroslava Lazanskog, jeste obuka specijalnih jedinica, razmena obaveštajnih podataka kada su u pitanju migranti - teroristi i saradnja u oblasti fine elektronike, piše "Sputnjik".

- Moguće je da možemo da sarađujemo i na planu modernizacije naših aviona, G4 ili "Orla". Videćemo, još nije bio tender niti je neko dao ponudu, ali pošto planiramo tu modernizuju, verovatno u prvoj fazi samo "Orla", Izraelci bi mogli lepo da nastupe, pošto su modernizovali avione MiG 21 rumunskog vazduhoplovstva - kaže Lazanski.

Dosadašnja saradnja sa Izraelom odnosila se na vojnotehničku saradnju, odnosno kupovinu oružja i opreme za potrebe srpske vojske, kaže analitičar Aleksandar Radić.

Vojska Srbija koristi izraelske bespilotne letelice

- Naša vojska koristi sredstva veze, bespilotne letelice i sredstva za osmatranja terena izraelske proizvodnje - kaže on.

Prema Radićevim rečima, ima perspektive za produbljivanje vojne saradnje između Srbije i Izraela: "Mislim da u ovom trenutku, pre svega, s obzirom na specifičnosti i Srbije i Izraela, može da se govori o nabavkama nekih sofisticiranih sistema koji su potrebni Vojsci Srbije. U senci svega toga mogu da budu i obaveštajni interesi koji, naravno, neće biti predmet javnih i otvorenih analiza, jer Izrael budno prati sve što se dešava u njihovom regionu i cenim da imaju jako veliki interes za svaku informaciju koja može da bude od značaja za bezbednost Izraela".

- Posebna zainteresovanost Izraela odnosi se na isporuke oružja sa Balkana arapskim državama u regionu Bliskog istoka - kaže Radić, pre svega Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

To su, zaključuje, pravci odakle ta sredstva mogu da se nađu tamo gde bi bila možda i direktan bezbednosni izazov za Izrael, piše "Sputnjik".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online