Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.07.2017.
00:10
B. Đokić - Vesti A

Spektakularne policijske akcije u cilju propagande: Milioni evra za jeftine poene

U medijima je gromoglasno ispraćena policijska akcija nazvana po grčkom bogu rata Aresu, u kojoj je prema rečima ministra policije Nebojše Stefanovića, uhapšeno 360 osoba. Reč je o raznolikom društvu, pedofila, narko-dilera, reketaša i biznismena utajivača poreza, koje povezuje samo to što su uhapšeni u istoj akciji, pa ostaje pitanje da li će kao i u ranijim slučajevima oni biti oslobođeni, a poreski obveznici prinuđeni da im plate odštetu, što godišnje ukupno košta nekoliko miliona evra.

Tanjug/MUP Srbije
Skupa kampanja: Nebojša Stefanović saopštava rezultate akcije

I tužioci da odgovaraju

Rezultati masovnih hapšenja donose kratkotrajne političke poene i retko su adekvatni veličini akcije u kojoj se angažuju hiljade policajaca, specijalci, tužioci. O ovom fenomenu za "Vesti" govori kriminolog Zlatko Nikolić. On ukazuje da je i sada reč o veoma šarenolikoj grupi uhapšenih za razna krivična dela i da je pitanje šta i koliko tužilaštvo može da im dokaže.

- Verovatno je jedan deo uhapšen u saradnji sa tužilaštvom, jer se smatra da je pribavljeno dovoljno dokaza. Međutim, uočavamo i da za neke policija nije mogla da pribavi dovoljno dokaza, pa ćemo videti da li će i njih tužilaštvo moći da procesuira. Neki od uhapšenih su verovatno već pušteni i o njima se više ne govori - objašnjava Nikolić.

On smatra da se mogu izbeći takve situacije i da mora da odgovara svako ko napravi grešku u sistemu. Ne mogu se voditi postupci protiv doktora, inženjera, zaposlenih u javnim službama zbog nesavesnog rada, a da i tužioci ne odgovaraju za svoj rad. Tada se ne bi dešavalo da tolike optužnice padaju na sudu, a poreski obveznici plaćaju tuđe greške - kategoričan je Nikolić.

Naređenje ministra

Da podsetimo, akcija Ares usledila je nakon što je poverenje javnosti u ministra policije i nadležne službe poljuljano tragedijama u beogradskim Centrima za socijalni rad, pri čemu su nesmetano ubijene dve žene i jedno dete, troje ljudi ranjeno, a zločinci bili muževi.

Kako "Vesti" nezvanično saznaju u vrhu srpske policije, uhapšeni u akciji Ares osumnjičeni su u desetinama različitih gradova i predmeta od kojih neki u istrazi nisu dovedeni do kraja.

- Ministar Stefanović je naredio akciju i svi predmeti u radu hitno su morali da budu realizovani. Ima istraga koje su bile dovedene do kraja, a dobar deo bio je još u toku. Dokazi nisu bili prikupljeni, ali su osumnjičeni morali da budu uhapšeni odmah kako bi se ostvario utisak velike akcije protiv kriminala - objašnjava izvor "Vesti".

Tanjug/MUP Srbije
Zaplenjeni narkotici

Noćna mora za dobro jutro

Zbog traljavo odrađenih istraga, svake godine milioni evra poreskih obveznika isplaćuju se onima koji su proveli neko vreme u pritvoru, a nikada nisu osuđeni.

Kako navode u Ministarstvu pravde, samo u prvoj polovini 2017. godine iz budžeta je po sudskim presudama za neosnovani pritvor isplaćen 361 milion dinara. Još 14 miliona dinara je isplaćeno na vansudska poravnanja. Ako se uračunaju i troškovi postupka, ukupno se dođe do sume od 786 miliona dinara, odnosno oko šest i po miliona evra. Nikada niko, pogotovo u tužilaštvu, zbog toga nije odgovarao.

Do prvog masovnog hapšenja došlo je iz opravdanog razloga. Odmah po atentatu na premijera Zorana Đinđića 2003. godine, u Srbiji je uvedeno vanredno stanje i pokrenuta akcija Sablja. Tokom nekoliko meseci privedeno je 11.665 osoba, ali osim pripadnika zemunskog klana i nekoliko kriminalnih grupa po Srbiji, retko ko je pravosnažno osuđen i poslat na robiju.

Rekorderu bogatstvo

Uglješa Grgur, vlasnik detektivske agencije "Gvozden" iz Novog Sada, dobio je 145 miliona dinara (oko 1,2 miliona evra) odštete zbog godinu dana provedenih u pritvoru. On je uhapšen 2008. u aferi "građevinska mafija", a oslobođen krivice posle pet godina suđenja.
U Državnom pravobranilaštvu kažu da odluka o odšteti nije pravosnažna, već da je predmet u Apelacionom sudu u Novom Sadu, koji je odlučivao po žalbi.

Sa masovnim hapšenjima osumnjičenih koji nisu povezani počelo se 2009. godine. Tada je pokrenuta akcija Morava, koja je imala za cilj borbu protiv dilera droge. U nekoliko nastavaka ove akcije privedeno je preko 1.700 osumnjičenih kriminalaca u vreme kada je ministar bio Ivica Dačić. Međutim, osuđenih u odnosu na broj uhapšenih bilo je malo.

Takve i slične akcije su nastavljene i narednih godina, pa bi se građani Srbije obično vikendom budili s informacijom da je tokom noći uhapšeno 100, 200 ili 300 osumnjičenih kriminalaca. Tako su akcije Skener, Rezač, Grom i sada Ares, osim velike medijske pompe, veoma malo doprinele protiv kriminala, posebno u odnosu na trgovinu drogom.

Tanjug
Arsenal: Mafijaši ljubitelji lova

Uhapšen i Zeka Buljubaša?

Akcija Ares već je postala predmet podsmeha na društvenim mrežama. Naime, među zaplenjenim oružjem bilo je mnogo trofejnih, lovačkih i muzejskih primeraka, uključujući kremenjače. Pojedini građani na Tviteru su se odmah našalili pitanjem da li su policajci i tužioci hapsili kriminalce ili Zeku Buljubašu, Hajduk Stanka, Starca Foču od stotinu ljeta...


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online