Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.07.2017.
12:10
Vesti A

Penzije bliže sporazumu

Australija i Srbija nastavljaju pregovore o recipročnom sporazumu o penzijama između dve zemlje. Taj sporazum predstavlja deo unapređenja diplomatskih i trgovinskih odnosa. Ovo je rečeno tokom posete australijske ministarke spoljnih poslova Džuli Bišop Beogradu prošle nedelje, gde su ona i njen srpski kolega Ivica Dačić nastavili dogovore po kome bi svaka država recipročno plaćala penzijska i druga socijalna davanja, svaka za državljanina druge zemlje.

Tanjug
Džuli Bišop i Ivica Dačić

Australija već ima niz sličnih sporazuma o socijalnom osiguranju sa zemljama iz kojih je značajan broj doseljenika danas u Australiji, uključujući sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Grčkom, ali takođe sa Makedonijom, Hrvatskom i Slovenijom.

Srbija i Australija su takođe sklopile sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u Kanberi, Srbija radi na tome da postane član Evropske unije, da proširuje svoje međunarodne domete, a privukla je interese više australijskih rudarskih kompanija, uključujući Rio Tinto, koji tamo istražuje mogućnosti eksploatacije litijuma.

Univerzitet Sidnej je takođe u partnerskom odnosu sa srpskim Institutom za arheologiju na velikom projektu iskopavanja značajnih ostataka iz rimskog perioda.

Džuli Bišop bila je u Srbiji u okviru posete zemljama istočne Evrope, u koju su takođe uključene Hrvatska i Makedenija. Ona se, takođe, susrela sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, za koju australijski "Dejli telegraf" piše da je "novajlija koja je sa 41 godina postala prva žena srpska premijerka i prva otvoreno gej-premijerka".

U izveštaju objavljenom u Australiji takođe se navodi da je "gospođa Bišop rekla da u Australiji živi 20.000 Srba, kao i još 60.000 njih koji navode da su srpskog porekla".

Ona je kazala da želi dublju i bližu saradnju sa Srbijom.

- Australija se povezuje sa zemljama sa kojima ima zajedničke ciljeve i Srbija je demokratska zemlja, ima demokratske institucije i vrednosti i neguje slobodno tržište - rekla je ona. - Imamo zajedničke poglede na budućnost i veoma je značajno, u vremenima internacionalne nesigurnosti, da zemlje koje dele slične poglede treba da javno te poglede i zastupaju.

Snažna nacija

Bišopova je istakla i da je Australija "najuspešnija multikulturalna država na svetu".
- Mi smo tokom mnogih decenija dobrodošlicom dočekivali talase doseljenika i oni su se, u većini, veoma uspešno integrisali u naše društvo, a u isto vreme negujući svoju kulturu, nasleđe i često svoj jezik. Kao rezultat: to je od nas napravilo snažnu naciju.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online