Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.07.2017.
16:13
Vestionline A

Haradinaj drži u tajnosti ko čini većinu za novu vladu

Uprkos pritiscima međunarodne zajednice, u Prištini još zvanično nije saopšteno kada će biti održana konstitutivna sednica parlamenta.

Reuters
Ramuš Haradinaj tvrdi da ima keca u rukavu

Takođe, nije saopšteno ni ko će biti mandatar nove vlade. Za to vreme kandidat za premijera Ramuš Haradinaj tvrdi da ima većinu, dok javnosti nije saopšteno koje su to stranke.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj rekao je za Radio slobodna Evropa da kandidat za premijera koalicije okupljene oko DPK Hašima Tačija, Ramuš Haradinaj, nije potpisao sporazume sa drugim strankama za formiranje koalicione vlade, što se odnosi na pokret Samoopredeljenje i koaliciju koju vodi Demokratski savez Kosova, jer, prema njegovim rečima, dogovor sa njima nije uspeo.

- Do sada, nažalost, oni koji su svaki put pozivali da se ojača država, koji su za dobrobit države i građana - bojkotovali su u nekom obliku koaliciju PAN. U tom smislu, Haradinaj nije imao drugu opciju, osim sporazuma sa poslanicima koji su autonomni i koji misle drugačije i za dobrobit zemlje. Na osnovu toga, obavestio sam Haradinaja, brojevi su obezbeđeni i vlada će biti formirana u narednim danima  - rekao je Ljekaj.

Direktor Kosovskog demokratskog instituta Ismet Krueziju kaže da se, s obzirom na to da se opozicija - pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova - nije pridružila Haradinaju i koaliciji koju on predstavlja za formiranje nove vlade, iskomplikovao proces formiranja vlasti, zasnovane na širokom političkom spektru.

- On (Haradinaj) svakodnevno u javnosti potvrđuje da ima dovoljan broj glasova za formiranje institucija i pokušava da garantuje formiranje vlade, zasnovane na širokom političkom spektru, što je, normalno, komplikovan proces - rekao je Kreuziju.

"Vlada loša, taoc 3,4 čoveka"

S druge strane, lider Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, u intervjuu za Radio slobodna Evropa nazvao je vladu lošom, koja je i dalje "talac dva, tri ili četiri poslanika, ili zatočenik 10 poslanika Srpske liste".

- Mi smo spremni da razgovaramo sa Alijansom za budućnost Kosova, ali ako nisu u koaliciji sa DPK - rekao je Mustafa.

Ljekaj, međutim, odbacuje mogućnost da se Alijansa za budućnost Kosova, čiji je lider Haradinaj, povuče iz koalicije sa Tačijevom DPK.

- Alijansa je pokazala spremnost da komunicira i sarađuje sa drugim partijama, ali ni u kom slučaju se neće povući iz izborne koalicije - u ovom slučaju sa DPK i Inicijativom - i tako se daju ponude nekom drugom, jer je tako nešto neozbiljno i jer bi tako izašli van okvira sporazuma. Haradinaj smatra da ono što se obeća na Kosovu - mora i da se uradi. Zbog toga, u tom smislu, niti je diskutovano, niti ćemo napustiti predizbornu koalicijI - kazao je Ljekaj.

Haradinaj, pak, tvrdi da ima većinu i da se ove sedmice očekuje sazivanje sednice Skupštine Kosova i da će za nekoliko dana biti formirana i nova vlada Kosova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online