Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 13.07.2017.
21:06
slobodnaevropa.org A

Zašto Srbija vežba sa NATO na ruskim granicama?

Vojska Srbije učestvuje u multinacionalnoj vojnoj vežbi "Saber Guardian 2017" država članica NATO i partnera, koja se paralelno izvodi na poligonima u tri susedne države – Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

A. Čukić
Pripadnici Vojske Srbije (Foto: Arhiva)

Organizuju Amerikanci, pomažu Bugari

Učešće Srbije, koja je u okviru programa Partnerstvo za mir do sada sa NATO-om učestvovala u 23 vojne vežbe i ne bi bilo toliko iznenađenje da se aktuelna vežba ne odvija u blizini granice Rusije, duž obale Crnog mora, na šta Rusija verovatno neće gledati blagonaklono.

Narednih desetak dana 40.000 učesnika iz 22 države, mahom članica NATO-a, učestvuje u vojnoj vežbi koja se u izveštajima Alijanse vodi kao najveća ove godine. Tradicionalni organizator je Evropska komanda oružanih snaga Sjedinjenih Država, koja će ovog leta imati pomoć bugarske vojske.

Logistički centri biće poligon u Novom Selu u Bugarskoj i avio-baza "Mihail Kogalniceanu" u Kostanci u Rumuniji, na obali Crnog mora, preko puta Krima.

Upravo blizina Rusije i poluostrva koje se 2014. godine prisajedinilo Rusiji čine ovu vojnu vežbu drugačijom od ostalih u kojima je vojno neutralna Srbija učestvovala u okviru NATO-ovog programa Partnerstvo za mir ili sa pojedinim državama članicama Alijanse.

- Rusija sigurno neće dobro gledati na samu činjenicu da se vežbe izvode na njenim granicama - kaže za Radio Slobodna Evropa Jelica Kurjak, nekadašnja ambasadorka Srbije u Moskvi, mada je "Rusija dobro upoznata sa odnosom i obimom saradnje koji Srbija ima sa NATO-om".

"Rusija vidi da je Srbija u okruženju NATO-a"

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenjuje da se, barem što se Srbije tiče, ne dešava ništa novo, i da bi trebalo razdvojiti politiku od nečega što je, kako kaže, neminovnost.

- Mislim da Rusija jasno vidi mapu Balkana i da vidi da je Srbija u okruženju NATO-a. U tom kontekstu treba razdvojiti dnevnu politiku od nečega što je istorijska neminovnost - ne može Srbija da ignoriše trenutak u kome se nalazi i da stvara negativne odnose sa svim zemljama iz svog okruženja - pojašnjava Radić.

- Rusija, i pored bliskosti Srbije i NATO-a, organizuje i poziva srpske vojnike na zajedničke vežbe, a mislim da i sa Zapada stižu slični signali da dokle god se Srbija ponaša kao partnerska zemlja NATO, izgleda da se ne vidi previše dramatičan problem u saradnji sa Rusijom kada je reč o odnosima vojska - vojska. Političari drugačije misle - ocenjuje vojni analitičar.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.07.2017. 21:19
Da Rusija vidi da je Srbija u okruženju NATO-,ali Srbija ništa ne vidi već je ko slepca vode gde im je drago.jadna moja Srbijo!Na najniže grane si pala,dušu prodala,srce na tacni dala a prijateljsku ruku izdala.Jadna moja Srbijoooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online