Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.07.2017.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Žene u Srbiji bez zaštite od nasilnika: Činovnici pišu smrtne presude

Udarci kamenom, kojima je Ivan Lovrić u holu novobeogradskog Centra za socijalni rad smrskao glavu bivšoj supruzi Olgi pred sinovima od deset, osam i tri godine, bili su udarac za čitavu naciju.

A. Nalbantjan
Porodično nasilje: U Srbiji svaka treća žena žrtva

Zločin se dogodio mesec dana pošto je usvojen novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, a javnost je ogorčena i zbog saznanja da je ubica koji se potom bacio pod voz ranije bio u zatvoru zbog nasilništva. Institucije su ostale neme na prijave nesrećne žene, pa nevladin sektor zahteva najstrože kazne za nadležne koji su se bavili ovim slučajem.

Uzalud tražila zaštitu

Statistika govori da u Srbiji svaka treća žena trpi nasilje. U protekloj deceniji ubijeno je njih 330. Porazno je bilo 2015. kada je ubijeno njih 35, a naredne godine 33, pri čemu je više od polovine počinilaca pre zločina bilo prijavljeno za nasilje.

Lovrić je još 2010. prijavljen za nasilništvo nad suprugom i kažnjen sa pet meseci zatvora uslovno, na tri godine uslovno i zabranom prilaska. A onda je 2015. dobio dve godine zatvora jer je najstarijeg sina pretukao i izbacio iz kuće zbog četvorke iz engleskog. Pušten je iz zatvora dva meseca ranije i zatražio viđanje dece u kontrolisanim uslovima.

U Gradskom centru za socijalni rad pravdaju se da je viđanje dece sa ocem bilo "u najboljem redu i bez incidenata, a u skladu s privremenom merom suda".

Ministarstvo rada sada navodi da je pokrenulo nadzor rada novobeogradskog Centra i da će svi odgovorni za eventualne propuste biti kažnjeni.

Da sve bude crnje, Olga Lovrić je 6. aprila ove godine podnela Trećem osnovnom sudu u Beogradu tužbu kojom je tražila produženje zabrane prilaska, ali po njenom zahtevu nije doneta odluka. Pet dana ranije Ivan Lovrić je došao u Olgin stan i tužilaštvo je samo naložilo policiji da razgovara s njima. On je negirao da joj je pretio, a Olga nije bila sigurna šta je rekao, ali je ipak potražila zaštitu. Uzalud.

Izložena i deca

Koordinator Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja Vesna Stanojević ističe za "Vesti" da je samo u prvih šest meseci ove godine ubijeno 18 žena, a čak tri od donošenja Zakona o sprečavanju nasilja.

Medija centar Beograd

Bez kontrole

Vesna Stanojević naglašava da je Lovrić već bio osuđivan zbog nasilja.
- Šta znače kontrolisani uslovi? Ako Centar nema obezbeđenje, to nije ništa. Nije prvi put da se ubistvo desi usred bela dana, a da niko ne pomogne - kaže ona.

Ona ubistvo Olge vidi kao posledicu loše procene nadležnih.

- Nije prvi put da žene žrtve nasilja vode decu da bi ih očevi videli. To je apsurd. Ko je utvrdio tu metodologiju viđanja oca čak i po cenu bezbednosti deteta?! - kaže Vesna Stanojević.

Ona se zbog dve Olgine prijave na koje policija i tužilaštvo nisu na pravi način reagovali pita da li se olako prelazi preko nasilja.

- Nadležni uvek imaju opravdanje. Najčešće kažu da reaguju na nasilje, a da se onda se zavađeni supružnici pomire i odu kući ruku pod ruku - objašnjava ona.

Ostaje siročad

Mreža Žene protiv nasilja i Autonomni ženski centar (AŽC) ukazuju da se iz zvanične reakcije nadležnih vidi da prebacuju odgovornost s jednih na druge. Stoga traže stroge kazne za odgovorne.

- Iz medija saznajemo da je bilo prijava nasilja od kako je ubica izašao iz zatvora. Ipak, niko nije zaštitio ženu. Profesionalci u sistemu često ne veruju ženama i ne uzimaju za ozbiljno ono što im kažu - ističu oni.

Pri tom je nivo nasilja neverovatan. Žene su ubijane pucnjem u usta, gušenjem jastukom na spavanju, a prošlogodišnji pokušaj ubistva u Leskovcu ličio je na horor film kada je muž suprugu pregazio autom, pa izbo nožem. U 2015. porodično nasilje stvorilo je 59 siročića.

Tanjug

Prazno hvalisanje vlasti: Zakon samo na papiru

Ministar policije Nebojša Stefanović najavio je novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici rečima: "Udarite li ženu, ići ćete u zatvor!" Potom se nije oglašavo tim povodom.

Prema rečima Sanje Pavlović iz AŽC taj zakon donosi dve važne novine.

- Jedno su hitne mere, odnosno udaljavanje nasilnika i zabrana prilaska žrtvi na 48 sati s mogućim produženjem. Treba ih izricati kod nasilja niskog intenziteta, što ovde nije bio slučaj jer je ubica krivično kažnjavan dva puta. Drugo su obavezna koordinacija i sastanci svih institucija, pa se otvara pitanje da li je razmatran i ovaj slučaj. Sve i da jeste, procena bezbednosnog rizika nije urađena ili je loše obavljena, za šta su odgovorne sve institucije zajedno, ali i svaka pojedinačno - pojašnjava Sanja Pavlović.

Pitanja nadležnima: Ko je sve zakazao?

Mreža Žene protiv nasilja i Autonomni ženski centar postavili su niz pitanja nadležnim institucijama na koje nema odgovora.
Ko je doneo odluku da se otac viđa sa decom, makar i u kontrolisanim uslovima, ako je bio u zatvoru zbog nasilja nad detetom?
Da li su institucije primile nove prijave zlostavljanja i šta su uradile?
Da li su izvršile obaveznu procenu bezbednosnih rizika?
Ako je bilo prijava, da li je Grupa za koordinaciju i saradnju, koja je u obavezi da organizuje sastanke na 15 dana, razmatrala i slučaj Lovrić?
Da li je zatvor gde je Lovrić služio kaznu obavestio nadležni Centar za socijalni rad o datumu njegovog izlaska?
Da li su od izlaska iz zatvora na snazi bile mere zaštite iz zakona? Ako nisu, zbog čega?
Da li je Centar za socijalni rad izradio individualni plan zaštite?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online