Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 11.07.2017.
18:13
Vestionline A

Sramota: Kako je Vulin hteo da ratuje 1999. ako nije služio vojsku? (VIDEO)

Neposredno pošto je ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da je svojevremeno oslobođen služenja vojnog roka zbog lošeg vida, na društvenim mrežama pojavio se snimak emisije Radio-televizije Srbije u kojoj je Vulin nagovestio da je bio u vojsci i da je obučen za vojnika roda pešadije.

Tanjug
Ministar odbrane Aleksandar Vulin

"Bilo nas je previše, nisu tražili pešadiju"...

Ministar Vulin je u ponedeljak posetio Drugi centar za obuku u Valjevu, gde je prisustvovao završnoj fazi osnovne obuke vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka. On je u obraćanju junskoj generaciji dobrovoljaca rekao da je oslobođen vojske zbog velike dioptrije i da mu je to bilo veliko razočarenje, s obzirom da je imao snažnu želju da i on služi svojoj zemlji s oružjem.

U toku dana, međutim, pojavio se snimak dokumentarne emisije RTS-a pod nazivom "Bombardovanje Srbije - kako se vodio rat" u kojoj je Vulin, govoreći o svojim aktivnostima kao funkcionera Jugoslovenske levice za vreme NATO agresije 1999, izjavio da se na početku bombardovanja prijavio kao dobrovoljac ali da su ga odbili jer je bilo dosta ljudi njegove specijalnosti.

- Kada je počelo bombardovanje, ja sam se prijavio u dobrovoljce, otišao u Bubanj Potok, proveo tamo neko vreme ali jednostavno nas je bilo previše. Pogotovu mog VES-a (vojno-evidencione specijalnosti), tražili su protivavionce, a ne pešadiju... - rekao je Vulin u 22. minutu emisije RTS-a i tako nagovestio da je za vreme služenja vojnog roka bio u pešadiji.

VES, odnosno vojno-evidenciona specijalnost označava za koju je specijalnost obučen vojnik za vreme služenja vojnog roka. Reč je o petocifrenoj brojci, na osnovu koje se određuje konkretna specijalnost svakog vojnika unutar određenog roda. Konkretno, VES-ovi vojnika roda pešadije kreću se u rasponu od 11101 za vojnika strelca, do 11121 za poslužioca na minobacaču.

VES se, po završetku obuke, upisuje u vojnu knjižicu. Zajedno sa ratnim rasporedom predstavlja vojnu tajnu i vojnicima se usmeno saopštava da van vojske ne govore o tome za koji su VES osposobljeni. U toku ratnih dejstava procedura predviđa da se, u slučaju opasnosti od zarobljavanja, unište oni delovi vojne knjižice iz kojih je moguće saznati VES i ratni raspored.

Radojčić: Vulinova izjava nebulozna i nemoralna

General-potpukovnik u penziji Petar Radojčić izjavio je da je Vulinova izjava da ima određen VES uprkos tome što nije služio vojni rok "bez osnova".

- To je izjava bez osnova. Mogu da kažem i da je nebulozna. Nema nikakvo uporište u realnosti, a nije ni naročito moralna - rekao je Radojčić, koji je deo karijere proveo na čelu Uprave za obaveze odbrane, koja se, između ostalog, bavi pitanjima vojne obaveze.

Radojčić je dodao da se VES orijenataciono određuje prilikom regrutacije, ali da se osposobljenost vojnika upisuje tek po okončanu obuke, s obzirom da od regrutacije do obavljanja vojne obaveze mogu da prođu godine i da se, usled promenjenih potreba vojske, promeni i VES.

Radojčić je rekao da su u redove Vojske Jugoslavije (VJ) primani samo dobrovoljci koji su vojni rok odslužili pod oružjem.

- Ko nije služio vojni rok, ili je prekinuo služenje po bilo kom osnovu, nije mogao da bude primljen u VJ - rekao je Radojčić.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.07.2017. 22:16
Sta li ce tek ovaj da odluci, kao ministar odbrane. Sada bi Sojic mogao napraviti jos bolju seeriju od ,,Bele ladje,, i to u istinitom dogadjaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online