Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.07.2017.
22:57
Ž. Marković - Vesti A

Evropa u malom: Zlatne ruke Homolja

Kao i ranijih godina, kraj juna i početak vrelog jula u Žagubici je obeležio Sabor narodnog stvaralaštva Vrela Homolja, višednevna turistička, kulturna i privredna manifestacija, koja se već 15 godina održava, najvećim delom na vrelu reke Mlave. U Sabor su utkani programi i sadržaji iz oblasti izvornog narodnog stvaralaštva i zaštite nematerijalne kulturne baštine, koji afirmiše ekološke, prirodne, turističke, kulturne i privredne potencijale Homolja.

Novica Paulić
Kud Čobanice iz Klokočevca

Posebno atraktivan je program Zlatne ruke Homolja, festival narodnog stvaralaštva, igre, pesme i starih zanata, koji je i ove godine izazvao veliku pažnju brojnih posetilaca. Sabor Vrela Homolja okupio je više hiljada gostiju, čime je u odnosu na prethodne godine oboren mali rekord, kažu organizatori.

Trodnevna svetkovina bila je ispunjena muzičkim, zabavnim i sportskim programima, a ove godine na Saboru su učestvovali gosti iz Rumunije, Poljske, Bugarske, Republike Srpske, Češke i Slovačke, kao i iz susednih opština.

- Bila je to Evropa u malom - kaže Safet Pavlović, predsednik Opštine Žagubica, koji je i otvorio 15. Sabor narodnog stvaralaštva.

Neiskorišćeno blago

Opština Žagubica se nalazi u jedinstvenom prirodnom okruženju i zahvaljujući tome ima mnoge razvojne potencijale i projekte koji se nude investitorima.

- Naša prednost su nezagađena priroda i čist vazduh, koji su danas zlata vredni. Naše šume, voda, rudno bogatstvo, razne vrste ukrasnog i tehničkog kamena i drugo mineralno blago su bogatstvo koje tek dobija na vrednosti. Opština Žagubica je željna investitora i novih fabrika i zato smo veliko gradilište. Gradimo puteve, vodovode i ostalu infrastrukturu da bi potencijalnim investitorima stvorili uslove za ulaganje u naš kraj - rekao je otvarajući Sabor Safet Pavlović.

Okružena kotlinama i planinama od kojih su najpoznatije Homoljske i masiv Crnog vrha Opština Žagubica se nalazi u Braničevskom okrugu u centralnoj Srbiji delom u dolini reke Mlave.

Ovoj opštini u Braničevskom okrugu je prošle godine dodeljena nagrada za najveći broj manifestacija koje se u tom kraju organizuju i sve su u funkciji privrednog razvoja homoljske regije.

Inače, u zvanično dva od tri dana saborovanja na više lokacija u Žagubici i okolini priređene su i izložbe slika i skulptura, kao i izložba fotografija "Srbija koja nestaje" Slobodana Simića. Organizovano je i sportsko nadmetanje u pecanju pastrmke mušičarenjem na vrelu Mlave, a održana je i Folklorijada, koja je počela svečanim defileom svih učesnika iz tridesetak kulturno-umetničkih društava, na čijem čelu je bio konjanik Milun Kerić, meštanin Žagubice, u tradicionalnoj nošnji toga kraja.

Bez obzira na to, centralni program bio je program Zlatne ruke Homolja sa izložbom starih zanata i ručnih radova i nadmetanjima u spravljanju tradicionalnih jela homoljskog podneblja. U porti crkve Svete Trojice održan je Srpski poj od iskona, koji je predstavio izvorno muzičko stvaralaštvo žagubičkog kraja. Manifestaciju Homoljsko poselo, 15. po redu, organizovala je Turistička organizacija, uz podršku Opštine Žagubica.

Smotra i prijem

Predsednik Opštine Žagubica Safet Pavlović je u svojstvu domaćina Smotre priredio prijem za više stotina zvanica. Među njima su bili i Nebojša Stefanović, potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova, delegacije iz partnerskih i prijateljskih gradova Pjotrkov Tribunalski iz Poljske i Banja Herkulana iz Rumunije, predstavnici opština iz regiona, direktori javnih preduzeća i ustanova.
- Imao sam priliku da se uverim koliko su ovde ljudi topli i imaju srca i snage, koliko je dobro kad dođete ovde u kraj koji ume da razvija turizam, koji ume da pokaže šta sve može da se uradi - rekao je Stefanović, koji je prethodno, u duhu tradicije, u pratnji domaćina obavio smotru svih učesnika manifestacije i razgledao brojne izlagačke štandove.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online