Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.07.2017.
00:55
Đ. Barović - Vesti A

Srpsko-ruski humanitarni centar na udaru Zapada: Mi smo spasioci, a ne agenti

Iako Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu postoji već pet godina, tek poslednjih nedelja je u žiži javnosti zbog optužbi da se, pod maskom edukacije i spasilačkih misija, zapravo bavi špijuniranjem. U razgovoru za "Vesti" kodirektor ovog Centra i jedan od službenika Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije Vjačeslav Vlasenko demantuje sve te navode i tvrdi da je reč o propagandi.

N. Rakić
Vjačeslav Vlasenko kodirektor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu

Ambasador SAD Kajl Skot je nedvosmilen u tvrdnji da je ovo špijunski centar?
- U pitanju je očigledna politička akcija američke vlade. Ne postoji zabrana ulaska u Centar, otvoren je za sve i bukvalno do prošlog meseca u samoj zgradi su se nalazile još tri firme koje su radile. Da li je logično da špijuni rade sa ljudima koji se bave prodajom ili trgovinom. U pitanju je propaganda koja je započela maja prošle godine. U samom početku, Zapad uopšte nije obraćao pažnju na naš rad. Ali, kako smo ostvarili nekoliko veoma uspešnih humanitarnih operacija i na delu pokazali ko smo i šta smo, usledili su medijski napadi. Pretpostavljam da je Zapad u nama video ozbiljnu konkurenciju i da se od nje brani na ovakav način.

Tri misije

Ako nije špijunaža, šta je cilj Centra?
- To su tri osnovne misije. Prva je da reagujemo na sve vanredne situacije, zatim pružanje humanitarne pomoći i na kraju obuka spasilaca ili vatrogasaca u vanrednim situacijama.

U kom smislu ste ozbiljna konkurencija?
- Najpre, podsetiću vas da je reč o rusko-srpskom centru, dakle zajedničkom projektu dve zemlje. Zatim, činjenica je da u Evropskoj uniji, u Briselu postoji Savez civilne zaštite, i da prema statutu EU, svim zemljama članicama ili kandidatima što je i Srbija, naloženo je da postupaju po tim pravilima. I oni, poput našeg Centra, organizuju obuku, imaju svoju logistiku, ali je problem u tome što se taj njihov rad ne vidi onda kada je to potrebno. Podsetiću da je 2012. godine u rejonu Tare u Srbiji izbio veliki šumski požar koji se širio ka BiH. Zahvaljujući našem Centru, iz Rusije su odmah stigli i vatrogasci i kanaderi koji su suzbili požar. To je bila jedna od prvih, jasnih potvrda zašto je Srbiji potreban jedan ovakav centar.

Nameće se zaključak da ovakav centar smeta zato što je Evropa uvela sankcije Rusiji, a vi im u saradnji sa Srbijom na delu pokazujete šta bi oni trebalo da rade?
- Da, saglasan sam sa vama, to je zaključak. Podsetiću vas da su ruski spasioci reagovali veoma brzo i kada su Srbiju zadesile velike poplave. To se posebno moglo videti u Obrenovcu, ali i drugim krajevima, kao i u BiH. Na istovetan način smo reagovali i 2015. kada se Srbija suočila sa enormnim brojem migranata sa Bliskog istoka. Centar je odmah poslao potrebnu humanitarnu pomoć, od šatora, kreveta, preko hrane na granične punktove u Preševu, Kanjiži i Šidu. I prošle godine, a zima je u Srbiji bila veoma hladna, odmah smo reagovali i pomagali u dostavi pomoći onim selima koja su bila potpuno zavejana. Za sve te aktivnosti nam nisu bili potrebni neki posebni zahtevi ili obimna dokumentacija. Mi smo sposobni da odmah ukažemo pomoć.

Ipak, od svega što ste nabrojali, javnosti je nametnuto da se bavite špijunažom?
- Tako je. Što se više trudimo, što više učestvujemo u nekim akcijama, sve više i dolazi napada i kad je reč o medijima, ali i izjavama političara sa Zapada.

Kažete da je "prozivka" ambasadora Skota politički obojena. Ali, teško je poverovati da bi Amerikanci nešto ustvrdili iz čista mira?
- To je zaista priča bez osnova. Ko zna koliko puta smo izjavili da je Centar otvoren za sve i svako ko hoće da dođe, da se uveri da li je to špijunski centar ili ne, to može da uradi. Ipak, malo njih se i odazvalo pozivu.

Jeste li pozvali ambasadora Skota?
- Nije jedini ambasador u Srbiji koga smo pozvali da nas poseti. Pre vas su bili i neki mediji iz sveta ili regiona i mada su svojim očima mogli da se uvere da ovo nije nikakav špijunski centar, na kraju bi u tekstovima ostavljali sumnju da je to ipak moguće.

Na kraju je sudbina Srpsko-ruskog humanitarnog centra postala jedna od glavnih tema nove Vlade Srbije?
- Sporazum između Srbije i Rusije o formiranju ovog centra je potpisan pre pet godina. Međutim, nikada konkretno nije bilo razgovora o statusu, o tome da li će Centar imati diplomatski status ili ne.
Zar još tada nije dogovoren diplomatski status?
- Nije. Sve je počelo onog trenutka kada je Srbija potpisala sa NATO sporazum o slobodnom kretanju kroz vašu državu. Odmah se pokrenulo pitanje zbog čega onda takav status ne bi dobio i naš Centar.

Roboti na poklon

- Prošle godine Sektor za vanredne situacije MUP Srbije dobio je posredstvom našeg Centra 18 vatrogasnih vozila, 20 lada niva, četiri robota - mašina koje služe takođe u vanrednim situacijama.

I sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je to za poslednjih dvadeset godina prva i konkretan doprinos, poklon Sektoru za vanredne situacije Srbije.

A zašto je bitno da ga imate?
- A zbog čega je NATO-u bilo bitno da dobije taj status? Nama bi bilo bitno da dobijemo taj povlašćen status isključivo iz finansijskih razloga. Jer, da podsetim, Centar je i do sada radio bez tog posebnog statusa i nikada nije bilo nikakvih problema. Bez tog dobijenog statusa je, posredstvom našeg Centra, Rusija i donirala Sektoru za vanredne situacije MUP Srbije i brojna vozila i drugu pomoć. Ali, da smo tada imali diplomatski status, tada ne bismo platili na tu pomoć PDV i carinu, izbegle bi se neke silne druge takse. S tim statusom bi se automatski pojeftinila i svaka sledeća nabavka, ali bismo svakako imali veće pogodnosti i kada je reč o drugim plaćanjima u Srbiji, počev od iznajmljivanja prostora, preko komunalnih usluga. Dakle, za nas je dobijanje tog statusa isključivo bitno zbog finansijskih razloga.

A to što bi nepoznat broj Rusa dobio imunitet?
- Ironija svega je što u Centru radi samo šest Rusa. Samo oni bi dobili takav status.
Da, ali šta ako bi od njih šest, ta brojka kasnije narasla na, recimo, 106 državljana Rusije?
- To je nemoguće, potpuno nerealno.

Poenta pitanja je šta ukoliko po dobijanju diplomatskog statusa Centar promeni svoju ulogu?
- Neozbiljno je i bez ikakvog osnova očekivati da se unapred smatra šta bi ovaj Centar mogao da uradi kada je NATO dobio takav status, a svi znamo šta je uradio Srbiji.

Očekujete li diplomatski status?
-To zaista ne znam. Tu je reč o političkoj odluci u koju ne želimo da se mešamo. I do sada smo radili. Ukoliko dobijemo povlašćen status biće dobro, a ako ne, ništa se neće promeniti, nastavićemo da radimo kao i do sada.

Dakle, neće biti ultimatuma?
- Ne, nema nikakvog ultimatuma.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online