Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 04.07.2017.
17:55
Tanjug A

"Za Srbiju nema dileme Rusija ili EU"

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio da ne postoji dilema opredeljivanja da li je Srbija za EU, a protiv Rusije, ili obratno.

Tanjug
Na odgovornoj poziciji: Branko Ružić

- To su teme kojima mogu da se bave "kombi" stranke, i da na tome možda zgrću neke političke poene za unutrašnju upotrebu, ali ozbiljni državnici i lideri, kakvi svakako jesu i Vučić i Dačić, i dve stranke koje su pokazale svoju državotvornost, bave se politikom u interesu Srbije i građana Srbije - rekao je Ružić za Tanjug.

On je podvukao da ne vidi da postoji potreba da se naše usklađivanje spoljne politike sa politikom EU podvede pod potrebu raskida odnosa sa Ruskom Federacijom. 

- Mi na to nismo pristali kao država, niti će Srbija ikada okrenuti leđa Rusiji, ali Srbija sa ovim političkim establišmentom nikada neće okrenuti leđa sama sebi i svom interesu - poručio je Ružić i podsetio da ni tokom ukrajinske krize, Bregzita ili procesa reorganizacije unutar EU naša zemlja to nije uvela sankcije Rusiji. 

- Važno je da Srbija bude u EU - ističe Ružić. 

Važno je, kaže, i da pre ulaska u EU usvojimo standarde i izgradimo institucije kao u EU, da naše demokratske vrednosti zažive na pravi način, ali i da promenimo mentalitet "jer još nismo spremni za borbu protiv nekih predrasuda i stereotipa". 

Nije isto argumenti vlasti i kritika opozicije

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u društvu i činjenici da vlast i opozicija nikako ne mogu da nađu zajednički jezik, Ružić je rekao da je to pitanje nivoa političke svesti onih koji pretenduju da rade za dobrobit svojih građana. 

Naime, kako je istakao, ne mogu se stavljati u istu ravan argumenti vlasti i kritike opozicije, ako ni zbog čega drugog, onda zbog broja glasova koje su stranke dobile na izborima i, samim tim, legitimiteta koji su im dali građani i građanke Srbije. 

Politička odgovornost, podvukao je, videće se kada bude otvoren dijalog o važnim državnim temama, poput ustavnih reformi, kada zaista bude bio potreban širi konsenzualni pristup svih relevantnih političkih opcija na vlasti i u opoziciji.

- Tu će se videti da li osećaju i poseduju političku odgovornost, da li imaju viziju šta je dobro za Srbiju ili su uskogrudi i sagledavaju bavljenje politikom kroz širok spektar ličnih interesa i širenja animoziteta, da li prema vlasti ili unutar sebe - rekao je Ružić. 

Atomizovana opozicija

On je dodao da je opozicija u Srbiji "nažalost atomizovana", iako je za svako demokratsko društvo, pa i naše, potrebno da ona bude konstruktivni korektiv vlasti, a ne "destruktivna, pre svega sama prema sebi". 

Na pitanje koliko je različito mišljenje u vezi sa izborom premijerke Ane Brnabić, koje imaju Jedinstvena Srbije i Socijalistička partija Srbije pokazatelj slabosti koalicije, Ružić ističe da to nije slabost, već nešto što "daje novu vizuru i baca novo svetlo" na odnose dve stranke. 

On je podsetio i da je lider JS Dragan Marković jasno rekao da će oko strateških ciljeva vlade i njenih zakonodavnih aktivnosti podržavati sve što je u interesu građana Srbije. 

Ružić je naglasio i da je dobro da se ta polemika završi na tome, jer Srbiji predstoje razgovori u vezi sa promenom Ustava, za šta će biti potreban širi konsenzus.

- Onda je mnogo važno da ne tražimo sitne i male razlike kojim bismo destabilizovali ambijent u kojem nam je potrebno da i one koji su nam politički oponenti privučemo da se barem dogovorimo oko 2-3-4 zajedničke teme, koje bi bile zajednički imenitelj nekog daljeg društvenog političkog procesa - smatra Ružić. 

O sukobima sa SNS

Sukobi sa Srpskom naprednom strankom su, kaže, "pluskvamperfekat":

- Imamo civilizovanu komunikaciju i siguran sam da će saradnja biti na tom nivou - izjavio je Ružić. 

On je naglasio da nikada nije bio "u koliziji sa zdravim razumom i interesima Srbije i njenih građana i građanki", i da je velika čast biti ministar u vladi i raditi na produbljivanju strateške saradnje između SNS i SPS. 

- Mislim da sam lično dao veliki doprinos tome - rekao je i dodao da je zahvalan predsedniku SPS Dačiću i predsedniku Srbije Vučiću na šansi koja je pružena kako bi SPS igrala dominantniju ulogu u kormilarenju društvenim procesima i hvatanju u koštac sa svim izazovima. 

On je dodao da radi veoma odgovoran posao, kao i ostali ministri, i da smatra da svi poseduju dozu odgovornosti da se neće baviti "nekim perifernim stvarima".

- Nisam primetio da se radi o ljudima koji nemaju svest o tome šta je državni i nacionalni interes, i zbog toga mi je drago - rekao je Ružić. 

On je podsetio da je i prethodnih godina saradjivao sa SNS oko strateških stvari, a da su medijske napise i "spinove" zapravo indukovali glavni urednici medija.

- Ne vidim da se bilo šta u mojoj komunikaciji sa javnošću i verbalizaciji društvenih procesa promenilo. Jedina stvar koja je sigurna, to je da su se promenili naslovi - zaključio je Ružić.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.07.2017. 23:13
Ružiću ponavljaš Dačine reči.Pa nemojte svi u glas pobogu.........................
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online