Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.06.2017.
12:22
Vestionline, insajder net A

Saga o "migovima": Stići će, što ste nestrpljivi

Izjave o tome da šest MiG-ova, donacija Ruske Federacije, uskoro stižu u Srbiju mogu se čuti gotovo svakog meseca, podseća insajder.net.

commons.wikimedia.org/DmitriyPichugin
Stižu migovi

Na otvaranju izložbe Partner 2017. predsednik Srbije, ministar odbrane i direktor Jugoiport SDPR-a ponovili su da se dolazak očekuje “uskoro“, ali niko nije precizirao kada bi to stvarno moglo i da se desi.

Odgovarajući na pitanje šta je značila njegova izjava od pre desetak dana da MiG-ovi stižu veoma veoma brzo, a da prema saznanjima Insajdera nijedna dozvola za njihov uvoz nije tražena, ministar odbrane Zoran Đorđević dao je sledeće pojašnjenje: 

- Kada kažem veoma veoma brzo zavisi u odnosu na šta merite. Kada govorimo o uvozu i izvozu naoružanja to nije stvar koja se rešava u dan dva. Mi kada radimo izvoz naoružanja meri se mesecima nekada čak i godina dana prođe da se neki posao ralizuje. Ja ne kažem da će ovde biti godina dana. 

Direktor Jugoimport SDPR-a Jugoslav Petković na pitanje novinara Insajdera zna li on kada stižu avioni, s obzirom na to da je potpisnik ugovora, odgovara sa: „Stići će uskoro, što ste nestrpljivi“. 

On tvrdi da nema nikakvih problema s ugovorom s ruskom stranom i da se sada dogovoraju proceduralna pitanja. 

- Tražićemo dozvole kada se steknu uslovi - kaže Jugoslav Petković. 

Inače ugovor o donaciji za MiG-ove 29 s Ruskom Federacijom je tajna, pa je javnosti nepoznato na šta se sve Srbija obavezala. Ono što je poznato je da će ceo posao remonta, modernizacije i održavanja u toku radnog veka MiG-ova koštati građane Srbije 185 miliona evra. Na pitanje zašto je ceo ugovor tajna kada građani iz budžeta plaćaju toliki novac, ministar odbrane kaže da "građani znaju za šta se novac daje", a da je javnosti ugovor nedostupan jer je tako tražila ruska strana. 

- Možda u nekim stvarima Srbija ima drugačiji odnos cena nego neke druge strane i Rusi traže da neke stvari budu zaštićene, jer mi dobijamo neke koristi koje možda neko nema. 

Budući da je ugovor tajan ostaje nepoznato i kada bi avioni mogli biti u floti, pa i kada će biti moderizovani. Prema rečima ministra, avioni će stići "uskoro“, a biće potpuno modernizovani do kraja 2018. godine. 

Međutim u intervjuu portalu Tango six General Bojan Zrnić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije rekao je da je sada u toku predeksportna faza odnosno da se avioni pripremaju za izvoz iz Rusije, a da će modernizacija tek doći na red u trećoj fazi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online