Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.06.2017.
14:00
D. Dekić - Vesti A

I carevi u počasnom stroju

Karađorđe Petrović, Miloš Obrenović, Hajduk Veljko i 17 rimskih imperatora rođenih na srpskoj zemlji bili su deo slavljeničkog programa koji je u Palati Srbija, povodom imenovanja za predsednika Srbije, priredio Aleksandar Vučić.

Tanjug
Zbrkana šetnja kroz istoriju: Među eksponatima i šlem rimskog vojnika

Gosti koje su, između ostalog, trebalo da zabavljaju trubači predvođeni Dejanom Petrovićem, među brojnim eksponatima, mogli su da vide i plašt kneza Lazara, Pohvalu monahinje Jefimije i jatagan Hajduk Veljka. U holovima zdanja su pored bronzanih bista rimskih imperatora bile i replike skulpture Adama iz Lepenskog vira i portreta Carice Teodore, kao i set zlatnog nakita iz Jagodin Male.

Beograd na vodi

Beograd je imao svoj salon za predstavljanje u kojem je dominirala maketa Beograda na vodi. Tu se našao i građanski salon s početka 19. veka u stilu bidermajer, gde se vidi uticaj Nemačke. Maketa Tesline laboratorije na Long Ajlendu, radio-aparat kosmaj 49, Elektronska industrija "Nikola Tesla", Beograd, 1949. čine deo postavke Nauke i tehnike u Beogradu.

Palata iz Titovog doba slovi za simbol arhitekture bivše Jugoslavije sa šest salona nazvanih po tadašnjim jugoslovenskim republikama, a u svakom od njih prikazani su istorija i kulinarske đakonije jednog kraja zemlje. Uz iće ide i piće, pa se na svečanosti svojim proizvodima predstavilo 57 srpskih vinarija.

Salon "Srbija" krasile su dolame Karađorđa Petrovića i Miloša Obrenovića i njihovi portreti, a predstavljena je i replika čuvenog "Dušanovog zakonika" i originali srpskih ustava od 1885. godine.

Istok zemlje obeležio je portret Hajduk Veljka Petrovića, rad Pavla Čortanovića, pištolji, puške kremenjače i jatagan najpoznatijeg srpskog hajduka, kao i delo "Pogibija Hajduk Veljka".
Sever Srbije predstavljen je monumentalnom slikom "Prisajedinjenje vojvođanskih oblasti kraljevini Srbiji" Anastasa Bocarića iz 1926. godine.

Jug Srbije predstavljen je sitnim nakitom, grnčarijom iz 19. veka i pirotskim ćilimima. Povodom veka od oslobođenja Toplice i Jablanice, prve slobodne teritorije u Evropi zahvaćenoj Prvim svetskim ratom, tu je i izložba "Toplički ustanak 1917", koja prezentuje fotografije, ratne dnevnike Koste Pećanca, vojnička pisma, dopisne karte, oružje i druga svedočanstva o stradanju učesnika ustanka.

Bogata istorija Raške i Kosova i Metohije prikazana je kopijama freske Svetog Save iz manastira Mileševa i freske loza Nemanjića, manastira Dečani. Posebnu pažnju privukla je Pohvala monahinje Jefimije, vez na platnu koji je radila Jefimija u čast kneza Lazara početkom 15. veka. Pohvala knezu Lazaru je napravljena kao pokrov preko kovčega za ubijenog vladara i važi za remek-delo veziljske umetnosti. Predstavljen je i čuveni Lazarov plašt, deo odore koju je nosio u Kosovskom boju.

Rogozin prvi, Han poslednji

Predsednik Srbije je uoči svečanog prijema imao obaveze još od devet časova ujutru, kada je prvo primio Dmitrija Rogozina, potpredsednika Vlade Ruske Federacije. Na svakih pola sata Vučić je imao bilateralni susret sa nekim od stranih zvaničnika, preko predsednika Slovenije i Hrvatske, do zamenika generalnog sekretara NATO-a. Kolindi Grabar Kitarović je ovo prva poseta Srbiji, od kada je izabrana za predsednika Hrvatske, u februaru 2015.
Poslednji sastanak Vučić je juče imao sa komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom. Sam redosled, početak sa ruskim visokim zvaničnikom i završetak sa predstavnikom EU, simbolično ukazuje na spoljnopolitički kurs predsednika Vučića.

Bez ljubljenja i pijanstva, molim!

Kako su naveli izvori beogradskih medija, na prijemu važe stroga pravila protokola, tako da novoizabranom predsedniku mogu da čestitaju samo državnici, dok ostali treba da se zadovolje činjenicom što su uopšte pozvani na svečanost.

Pravilo je da se sa predsednikom rukuje i ne zadržava u razgovoru duže od desetak sekundi, a poljupci i zagrljaji obično nisu deo diplomatskog protokola.

Kako 5.000 gostiju neće moći da stane u jednu salu, planirano je da oni cirkulišu kroz nekoliko salona i holove, gde ih čekaju tradicionalna jela specifična za pojedina podneblja.

Od žena su se tražile elegantne haljine, nikako prekratke, a poželjno je da se dekolte preterano ne ističe. Na prijem mogu samo muškarci koji nose isključivo crna ili tamna odela, tako da bela, svetlosiva i bež nisu poželjna.

Što se tiče trubača, protokol ne gleda blagonaklono na eventualno đuskanje, a posebno nepoželjno je preterivanje u alkoholu, kažu iskusne diplomate.

Koštunica zauzet, Tadić bez pozivnice

Iz predsednikovog Kabineta je rečeno da su uputili pozivnice svim bivšim predsednicima Srbije, ali na prijem neće doći Vojislav Koštunica (nalazi se na Hilandaru), dok u stranci Borisa Tadića tvrde da bivši predsednik Srbije u dva mandata pozivnicu nije ni dobio. Od bivših predsednika dolazak su potvrdili Milan Milutinović, Zoran Lilić dok se Tomislav Nikolić nije oglašavao, ali se podrazumevalo da je doskorašnji šef države na listi zvanica.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online