Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.06.2017.
13:29
b92.net A

SNS matematika: Zašto 128 glasova kada je za većinu potrebno 126

Iz vrha SNS su poručili da će do četvrtka razmatrati da li mandatarka Ana Branbić ima podršku za sastav nove vlade, a kao broj potrebnih glasova su naveli 128.

Tanjug
Poslanici Srpske napredne stranke podržali predlog Aleksandra Vučića

Iako je za većinu i potvrdu nekog predloga u srpskom parlamentu neophodno 126 glasova, odnosno jedan glas više od polovine od ukupnog broja od 250 poslanika, potpredsednica SNS Marija Obradović je insistirala na većem, ali i konkretnom broju - 128. Uprkos upornim pitanjima novinara, nije želela da obrazloži zašto je to tako.

Kako je rekla, za nju, SNS i građane Srbije je "od matematike važnije da sve bude u zakonskim okvirima i rokovima", a ako spomenutih 128 glasova do četvrtka ne bude - ići će se na nove izbore. Takođe, navela je da nije tu da nekoga zabavlja, a i kritikovala je i "atmosferu među novinarima" koji su na tom pitanju insistirali. 

Tako je novinarima ostavljena i ta zanimacija da se do četvrtka bave i "pitanjem broja 128". 

Na prvu loptu, odgovor nije tako jednostavan. Bar ako se odbaci mogućnost da je u pitanju proizvoljan broj izabran "tek da bude malo veći od minimalne većine". 

Jedan od rezona bi mogao biti da se u taj broj uklapaju samo poslanici koji su iza imena Aleksandra Vučića i SNS ušli u skupštinu. 

Argument koji ide u prilog takvom razmišljanju jeste i to što se ponovo, po ko zna koji put, govorilo i o tome da deo SNS nije za nastavak saradnje sa SPS. 

Takođe, Obradovićeva je rekla i da SNS neće da nameće odluku drugim strankama, pa bismo iz jednačine (i većine) mogli da izbrišemo šest sasvim sigurnih "ne" iz redova Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme i 22 glasa koliko posle odlaska Dijane Vukomanović imaju socijalisti Ivice Dačića. 

Takođe, Nebojša Stefanović je rekao da ni Muamer Zukorlić (verovatno i njegov kolega sa liste Jahja Fehratović), neće glasati za Anu Brnabić. 

Zato, preostaje da se fokusiramo na poslanike koji su posle vanrednih izbora 2016. godine ušli u Skupštinu iza liste koju je predvodio bivši premijer, a sada predsednik Aleksandar Vučić. Međutim, tada ostajemo na broju 129, a ne na broju 128. 

Na njoj su tada, osim SNS, bili i kadrovi Socijaldemokratske partije Srbije, PUPS, Nove Srbije, Pokreta Socijalista, SPO, SNP, Pokreta Snaga Srbije, Samostalnog DSS, Ujedinjene seljačke stranke i Narodne seljačke stranke. 

Prošlog juna je zakletvu položilo njih 131 sa te liste, ali nisu svi ostali deo vladajuće većine. Dvojica poslanika Nove Srbije je prešlo u novi opozicioni poslanički klub, baš kao i bivša koleginica iz većine i nekadašnja poslanica SPS Dijana Vukomanović. 

Klub SNS je ostao na 102 poslanika, a do broja 129 nas dovode klubovi SDPS Rasima Ljajića (10), PUPS (9), Pokreta socijalista i dve seljačke stranke (5), kao i troje samostalnih poslanika, nekada iz redova Nove Srbije Velimira Ilića - Dubravka FIlipovski, Dragan Jovanović i Mladen Grujić. 

Da li se do 128 stiže na drugi način, ili se računa ne jedno "ne" iz ovog zbira videćemo verovatno u četvrtak. Doduše, možda ostanemo uskraćeni za rešenje jednačine jer je Obradovićeva rekla da ionako očekuje "veću većinu". 

A svakako SNS računa na podršku većine socijalista, a ne bi trebalo zaboraviti podršku koju su aktuelnoj vlasti dosad davali poslanici Saveza vojvođanski Mađara, kojih u klubu zajedno sa jednim članom PDD ima petoro.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online