Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.06.2017.
00:55
Z. Marjanović - Vesti A

Oficirske kape najboljim kumovima

U selu Goračići pod planinom Jelicom u Dragačevu kumstvo i kum se još uvek smatraju svetinjom zbog čega Dragačevci još uvek veruju u narodnu izreku "da je Bog na nebu, a kum na zemlji".

Z. Marjanović
Najbolji kumovi: Aleksandar Tot i Srđan Bogosavljević

U ime kumovskog poštovanja koje u ovom delu Srbije ima duboku tradiciju i u kojem se još uvek pred kumom skida šajkača ili šešir, u selu Goračići kod Guče je održan tradicionalni Sabor kumova iz cele Srbije kako bi se pred velikim brojem posetilaca ove manifestacije koja iz godine u godinu ima sve veći broj gostiju, utvrdilo ko su najbolji kumovi između održavanja dva Sabora kumova.

Počelo pre osam godina

- Ideja o održavanju Sabora kumova, ili Kumovijada, kako se u početku zvala, potekla je od jednog šahovskog turnira od pre osam godina u kojem je učestvovalo nekoliko šahovskih velemajstora koji su bili kumovi što je takmičenju dalo posebnu atmosferu i šarm koji se pretočio u prelepu manifestaciju koja ima za cilj očuvanje institucije kumstva, ali u isto vreme i da promoviše turističke potencijale planine Jelice i dragačevskog kraja koji ima šta da pokaže i ponudi svetu - istakao je za "Vesti" dr Dušan Cogoljović, član Organizacionog odbora manifestacije.

Neguju kult kumstva

- Sabor kumova je zaista jedinstvena manifestacija u Srbiji koja ima veliki značaj jer neguje kult kumstva koji se, nažalost, pomalo gubi u Srbiji. Nas dvojica smo se upoznali na jednom od prethodnih Sabora, sprijateljili se i okumili i stigli smo i do titule najboljih kumova. Eto, osim poštovanja tradicije, manifestacija ima za cilj i da spaja ljude i da stvara prijateljstva sve do kumstva, a to je u vremenima u kojima živimo veoma vredno - ističu ovogodišnji najbolji kumovi Srbije Aleksandar i Srđan.

Posle ručka skakali udalj

Takmičari, kumovski parovi iz cele Srbije, su se nadmetali, u šahu, što se podrazumeva, u stonom tenisu i skoku udalj, što je bila jedna od najtežih disciplina jer je održana odmah nakon bogatog dragačevskog ručka koji podrazumeva gibanicu, pršutu, svadbarski kupus, sir i kajmak, pečenje, kolače i raznorazne druge đakonije.

Sve su to kumovski parovi izdržali, pa i rakiju sa planine Jelice i na kraju je žiri, posle sabiranja i oduzimanja poena, za najbolje kumove u ovoj godini proglasio Srđana Bogosavljevića iz Vršca, šahovskog velemajstora i Aleksandra Tota iz Beograda, šahovskog fidemajstora koji su kao nagradu dobili srpske oficirske kape i domaću šljivovicu, a ostali učesnici, u zavisnosti od rezultata dobili su vunene čarape, med, kajmak i druge prepoznatljive proizvode iz ovog kraja.

Jelenina gibanica

Dragačevska manifestacija kakva je Sabor kumova nikako ne ide, smatraju predstavnici Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo koja je od početka pokrovitelj Sabora kumova, nije potpuna bez takmičenja u pripremanju jeličke gibanice. Ove godine gibanice je pripremalo četrdesetak takmičara, a najbolju gibanicu je pripremila, procena je stručnog žirija, domaćica Gorica Stevanović.

- Za pripremanje jeličke gibanice nama nikavih tajni. Potrebno je brašno samleveno u vodenici, sveža domaća jaja, da ne bude ni preslana ni neslana i mnogo ljubavi i to je sve da se pripremi gibanica koja je najbolja, a najukusnija je kada je čovek gladan - kaže Jelena pobednica u pripremanju gibanice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online