Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.06.2017.
11:31
J. L. Petković - Vesti A

Postizborna kosovska kombinatorika: Kod Srba kockica, posledice za sve

Na izborina na Kosovu najveću podršku dobilo je ultradesničarsko Samoopredeljenje udvostručivši broj glasova (189.330) u odnosu na izbore 2014. godine (99.398). Podaci kosovske Centralne izborne komisije kažu da je od 2014. do danas pravo glasa na kosovskim izborima ostvarilo 118.448 građana, a po prvi put se u birački spisak upisalo još 36.754 glasača. Nije teško zaključiti ko najviše podržava stranku Aljbina Kurtija.

youtube.com/Slobodno Srpski
Nedžmedin Spahiu

Takav rezultat je prekretnica, a njemu su doprinele i poruke ambasadora SAD i Velike Britanije na Kosovu, ocenjuje za "Vesti" poznati kosovski analitičar.

Sa ovom strankom na čelu, odnosi sa Beogradom će biti uslovljeni priznanjem nezavisnosti i ekonomskom blokadom, što će građane direktno udariti po džepu. Priština će imati zategnute odnose sa zvaničnom Tiranom. Poštovaće se prava zatvorenika, ali će ljudske slobode biti ograničene. I ovoga puta, od Srba zavisi ko će formirati novu vlast na Kosovu. 

Večera od LDK 

U kombinatorici u kojoj je "koalicija OVK" sa Ramušem Haradinajom, Kadrijem Vesljijem i Fatmirom Ljimajem osvojila najviše glasova, ali ne dovoljno da formira vladu, jasno je da je pre Srba, najvažnije ubediiti trećeplasiranog LDK Ise Mustafe.
- LDK je sada u situaciji da bira da li će ih pojesti lav ili vuk. Ako podrže Haradinaja guraće još neko vreme, a ako podrže Kurtija koji će jednom kada osvoji vlast dugo ostati na vlasti i zbrisaće ostale za političke scene. Njega će moći da smeni samo neko ko još nije u politici, neko ko sada čuva ovce u planini i ko će tek izrasti u političara. Kurti je bio jasan da će većina politčara na sceni završiti u zatvoru i verujem da će sprovesti borbu protiv korupcije - ističe Spahiu.

- Aljbin Kurti i njegova stranka su aposolutni pobedinici, a njihov više nego udvostručen broj glasova pokazuje da će neminovno doći na vlast, ako ne sada, onda nakon sledećih izbora. Druga stvar koja je mogla uticati na izbore je što su američki i engleski ambasadori pozvali narod da ne glasaju za korumpirane ljude, što je u narodu percipirano kao: glasajte za Aljbina Kurtija - priča Spahiu. 

Četvrtoplasirana je Srpska lista, koja je na ovim izborima osvojila veću podršku nego na prošlim, odnosno 41.279 glasova u odnosu na 38.199 iz 2014. godine. Kosovski ustav je jasan, Srbi moraju biti u Vladi, ali ne kaže da to moraju biti oni koji su osvojili mandate, ukoliko vladajuća većina ima toliki broj glasova da ne zavisi od toga kako će Srpska lista glasati u kosovskom parlamentu. 

- Da li Kurti biti premijer sada ili kasnije, da li će Haradinaj stati na čelo ili otpasti iz politike, zavisi od Srba. Ali, u zavisnosti od toga koga podrže zavisiće i da li će biti formalni ili suštinski partneri. Ukoliko Srbi odluče da glasaju za Hardinaja on će pokupiti par poslanika iz LDK, a Srbi će biti suštinski partneri i vlada će zavisiti od njih. Ako Kurti bude premijer u koaliciji sa LDK, Srbi neće imati važnu ulogu, jer takvoj većini neće biti potrebni srpski glasovi u Parlamentu. Naravno, oni će formalno ispuniti uslov i dati Srbima ministarska mesta, ali neće imati nekog uticaja, biće zanemareni i ignorisani - kaže Spahiu. 

On ocenjuje da će Aljbin Kuri izolovati Kosovo i tražiti od naroda požrtvovanost. 

- On je recimo nekoliko puta bio u zatvoru i smatra da je normalno da se žrtvuje za svoje ideje, što se teško može reći za ostale političari. Ako bude premijer, Kosovo će se više žrtvovati. Biće više socijalne pravde, ali i fukaraluka. Odnosi sa Albanijom će biti zategnuti zbog njegovoh ideja o ujedinjenu, a to Albanija neće. Sa njim na čelu odnosi sa Srbijom će biti teži, jer će usloviti ekonomsku saradnju sa priznavanjem Kosova. Građani neće moći da kupe brašno za 20 centi po kilogramu, već će ga plaćati 50 centi iz Mađarske, što znači da će standard života pasti. Mislim i da će ljudske slobode biti ograničene, tako da poštovati prava zatvorenika, ali ne prava slobodnih ljudi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online