Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.06.2017.
20:16 >> 23:59h
Vestionline A

Izbori na KiM: Pobednik je Ramuš Haradinaj

Koalicija koja je proizašla iz "ratnog krila", nazvana "PAN", a koju čine Demokratska partija Kosova (DPK - Tači), Alijansa za budućnost Kosova (ABK - Haradinaj), Inicijativa za Kosovo (IK - Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija pobedila je na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima.

EPA/Valdrim Xhemaj
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači (Foto: Arhiva)

"OVK krilo ima najviše šanse za pobedu"

Prema Mreži za posmatranje izbora "Demokratija na delu", na osnovu prebrojanih 87 odsto biračkih mesta, koalicija PAN je osvojila 33,2 odsto glasova. Na drugom mestu je Samoopredeljenje sa 26,6 osvojenih glasova, a na trećem mestu koalicija oko Demokratskog saveza Kosova koja je do skoro bila na vlasti, a koja je osvojila 25,3 odsto glasova.

Na četvrtom mestu se nalazi Srpska lista koja je dobila 4,8 odsto glasova. Na ostale stranke, koje su učestvovale na izborima, otpada 10,1 odsto glasova.

Direktor televizije Klan Kosova Baton Hadžiu ocenio je da je to rezultat koji pokazuje da je došlo do velikih promena, pošto je pokret Samoopredeljenje, kao samostalna stranka, bez koalicionih partnera uspeo da obezbedi najbolji mogući rezultat. 

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ocenjuje da najviše šansi da formiraju vladu u Prištini, posle današnjih izbora, imaju partije koje su proizišle iz "ratnog krila" OVK - Tačijeva Demokratska partija Kosova, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja.

- Mislim da će "OVK krilo" imati sada ozbiljan rezultat i samim tim će po kosovskim pravilima dati predsednika skupštine, koji će predložiti kandidata za premijera. Vrlo verovatno će dati svog premijera, s tim što nisam sasvim siguran da će to biti Ramuš Haradinaj - rekao je on.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa Briselskim sporazumom ili sa formiranjem takozvane vojske Kosova ukoliko te stranke formiraju vladu, Ivanović kaže da ne treba izvlačiti zaključke iz njihove predizborne retorike.

- Sigurno je da se na Kosovu ništa ne događa tako što će neko samostalno odlučiti da radi ovo ili ono. Tu su nezaobilazni faktori ambasade zapadnih zemalja, pre svega mislim na Ameriku, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju. To su zemlje koje nesumnjivo imaju veliki uticaj na politiku na Kosovu i na svakodnevne odluke - rekao je Ivanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online