Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 30.05.2017.
20:03
Vestionline A

RIA Novosti: Narod teži Rusiji, ali Vučić radi u interesu Zapada

Zvanični Beograd, čije je lice poslednjih dana isključivo Aleksandar Vučić, poslednjih godina stavlja se u orbitu interesa Zapada, odnosno EU i NATO, ocenjuje ruska novinska agencija RIA Novosti u komentaru uoči Vučićevog stuanja na dužnost predsednika Srbije u utorak.

Tanjug/ Vlada Republike Srbije
Premijeri šest balkanskih zemalja sa Federikom Mogerini

"Narod teži Rusiji, ali vlasti Srbije idu u drugom pravcu"

Agencija piše da EU i NATO planski rade na uvlačenju svih zapadnoevopskih zemalja, te da se "prvenstveno radi" o Srbiji "čiji narod teži Rusiji", ali da "vlasti Srbije plove drugim brodom i u drugom pravcu".

Agencija podseća da se srela u Briselu s premijerima šest balkanskih zemalja, gde je bilo "glavno" to što je posadila za isti isto Vučića i kosovskog premijera Isu Mustafu.

"Za EU to je novi proboj na planu dobijanja međunarodnog priznanja nezavisnosti Kosova i otimanje od Srbije koja ga, kao i ranije, smatra svojom neodvojivom teritorijom", navodi RIA.

U komentaru se navodi da je priznanje nezavisnosti Kosova "glavni uslov za ulazak Srbije u EU", a da je Vučić više puta govorio da ne vidi drugi put za Srbiju, osim puta u EU.

RIA navodi da su u "svesti Srba" NATO i EU praktično identični, i da "nisu baš shvatljivi statistički podaci 79,4 odsto protiv NATO i 47,7 za EU", te da srpski euroskeptici smatraju da su podaci o odnosu Srba veoma ulepšani.

"To mišljenje treba imati u vidu u kontekstu brojnih optužbi na Vučićev račun da pod svojom kontrolom drži medije i da manipuliše javnim mnjenjem", navodi se u komentaru.

Vučić spreman da žrtvuje Kosovo?

Agencija dodaje da sastanak u Briselu nije bio prvi kada je rukovodstvo Srbije bilo "prinuđeno" da komunicira s liderima Kosova, kao i da se "svaki put to događa pri posredovanju, tačnije, pod prinudom EU".

Navodi se da "najoštriji kritičari Vučića nazivaju izdajnikom koji je, u zamenu za članstvo u EU, navodno spreman da žrtvuje pravo Srbije na svoju istorijsku zemlju - Kosovo".

"Posle pregovora s Mogerinijevom, horizont odnosa između NATO i Srbije postao je jasniji", ocenuje RIA, dodajući da se premijer Crne Gore Duško Marković "faktički izlanuo", rekavši da je Srbija zauzela poziciju vojnog neutraliteta, ali da je rukovodstvo Srbije u svakom trenutku podržavalo Crnu Goru na putu u NATO.

"Ovo je veoma indikativno", zaključuje se u komentaru ruske državne agencije i dodaje da je "Marković osvetlio pravi odnos Vučića prema Alijansi".

Vučić bi odavno odveo Srbiju u NATO...

U komentaru se navodi da bi, sudeći po svemu, Vučić "odavno poveo svoju zemlju u NATO, čak i uprkos raspoloženju Srba", da ne postoji pokoljenje koje je na svojoj koži osetilo bombardovanje NATO-a.

Agencija podseća da je Skupština Srbije "gotovo tajno" 2015. godine ratifikovala sporazum sa NATO (Status of Forces Agreement), i navodi da je tako Srbija, de fakto postala članica NATO-a, sa obavezama, ali bez prava.

Navodi se, takođe, da je iste godine ministar odbrane Srbije potpisao sporazum IPAP.

Agencija još ukazuje da će Vučić pod okriljem EU morati da ide na pregovore o Kosovu s Ramušem Haradinajom koji je bio optužen za masovna ubistva kosovskih Srba.

POVEZANE VESTI

Sreda 31.05.2017. 06:41
naravno, ceo srpski narod "teži rusiji", ali svi pobegoše na zapad čim im se ukaže prva prilika... baš misyeriozno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online