Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.05.2017.
08:38
Vestionline, dw.com A

"Svedoci zločina OVK žive u opasnosti"

Moćnici na Kosovu rade sve kako bi sprečili istragu ratnih zločina, piše za Noje cirher cajtung novinarka Radio televizije Kosovo, Serbeze Hadžiaj. Tekst počinje pričom Halila, čije je ime promenjeno, a koji je pre sedamnaest godina bio zatvoren i mučen u jednom logoru u albanskim planinama koji su držali kosovski borci.

N. Đurović
Kosovo se 2014. obavezalo da će istražiti ratne zločine

"Njegov prekršaj je taj što je, nakon rata, u borbi za vlast podržavao jednog kosovskog Albanca, protivnika OVK. Zbog njegove bezbednosti Halil mora da ostane anoniman. On živi na Kosovu - među onima koji bi da ga ućutkaju". 

Halil je spreman da svedoči u Holandiji, pred novim sudom za ratne zločine na Kosovu, piše Noje cirher cajtung: "Pobunjenici OVK koji su do danas na vlasti na Kosovu nakon rata su izvršavali političke atentate, držali logore i izvodili osvetničke akcije protiv Srba i Roma. Kritičari kažu da se njihovi zapadni zaštitnici ustručavaju da ih pozovu na odgovornost zbog očuvanja političke stabilnosti." 

Uspeh suda u Holandiji će, zbog nedostatka dokaznog materijala, zavisiti od Halila i drugih koji su spremni da svedoče protiv uticajnih, bivši boraca. Pojedini svedoci su saradnju sa tužilaštvom platili životom, drugi su nov identitet potražili u inostranstvu. 

U tekstu se podseća i na slučaj Agima Zogaja, bivšeg stražara jednog logora OVK, koji je kao "svedok X" 2011. godine anonimno trebalo da svedoči protiv desetorice boraca OVK. 

Među njima je i Fatmir Ljimaj, bivši ministar, kasnije blizak saradnik Hašima Tačija, predsednika Republike Kosovo. Oni su optuženi za ratne zločine. Mesec dana pre početka suđenja, Zogaj je pronađen obešen u Duizburgu. Prema izveštaju nemačkih službi izvršio je samoubistvo. Zogajeva porodica tvrdi da je ubijen. Nakon smrti Zogaja, Ljimaj - tada važan član vladajuće Demokratske partije Hašima Tačija - i drugi optuženi, oslobođeni su optužbi. Sudija je Zogajeve izjave ocenio kao protivrečene i nepouzdane. Sličnih optužbi Tribunal za ratne zločine Ljimaja je oslobodio još 2005. godine. U njegovoj domovini ga slave kao heroja. Euleks je ponovo odbio da iznese stav o smrti Zogaja, prenosi Dojče vele pisanje nemačkog lista. 

Ti slučajevi ilustruju izazove vezane za zaštitu svedoka na Kosovu, stoji dalje u tekstu i dodaje se da će nov Specijalni sud za Kosovo biti primoran na saradnju s kosovskom vladom u kojoj Hašim Tači i dalje ima centralnu ulogu. Izvesnog napretka, piše Noje cirher cajtung, ipak ima: jer se Kosovo 2014. godine obavezalo da će istražiti ratne zločine i trenutno priprema program za zaštitu svedoka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online