Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.05.2017.
00:23
sputniknews.com, Vestionline A

Kako je Bata izdržao godinu i po - bez fotelje?

"Najteže je kad je tvoja stranka na vlasti, a nemaš nijednu državnu funkciju. Moreplovac bez mora, izuzetan peh. Izdržavaš 'kaznu', čekaš na klupi za rezervne igrače, odbrojavaš dane i minute kada ćeš ponovo istrčati na teren. Izdržao je godinu i po dana bez ijedne funkcije".

youtube.com/Josif Arsic
Bratislav Gašić "meditira" dok čeka "novu fotelju"

Tim rečima je premijer i budući predsednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio svog starog političkog saborca Bratislava Gašića, pošto je obelodanio da će Bata stati na čelo Bezbednosno informativne agencije.

Ne znamo da li je u toj Vučićevoj rečenici bilo i doze sarkazma, ili bar ironije, ali ona svakako na najslikovitiji i najistinskiji način otkriva pravu prirodu srpske politike u poslednje više od dve decenije.

Srpski političari ne mogu da izdrže bez fotelja. To je pravi i prioritetni smisao njihovog delovanja. Opozicioni se za fotelje nemilosrdno bore, a vladajući ih dele između sebe, trampe, razmenjuju, umnožavaju…

I stvarno, potpuno je premijer u pravu.

Stanje "hibernacije" 

Bratislav Gašić tako je godinu i po dana proveo u političkoj "hibernaciji" zbog nezgrapne đilkoške šale da voli "kad novinarke kleknu".

Kada je to uz mangupski osmeh dobacio novinarki B92, podigla se zgrožena i šokirana senzibilna "slobodarska" elita, zaštitnici žena, evropskih vrednosti, ljudskih prava, koji se lako prepoznaju po tome što ovih dana ćute kao zaliveni kad američki ambasador Kajl Skot nazove novinare "ološem". Bez posledica.

Bata je, kao ministar odbrane snosio posledice. Premijer Vučić smenio ga je s funkcije i privremeno diskvalifikovao iz "igre" . Može se reći - pohvalno.

Gašićeva kazna, koju je muški, hrabro i vojnički "izdržao", ovih dana ističe.

I ceo slučaj ponovo je u žiži, mnogi su opet konsternirani, jer se Gašić vraća, iako je "seksistički uvredio novinarku".

Kao da ga je zbog toga trebalo lustrirati i doživotno izbaciti iz politike, iako su ovu zemlju mnogi temeljno razarali pa i dalje jurišnički i bez stida osvajaju nove fotelje.

Ali, nije suština ni u Bati Gašiću, niti ulazimo u to da li je baš on najbolji izbor za šefa bezbednosnih službi.

Možda je to nekorektno i unapred ocenjivati dok se ne vide rezultati ili posledice.

Vratimo se na srž

Posle Petog oktobra, kad je DOS "oslobodio" zemlju, počela je brutalna otimačina za skoro svim upražnjenim funkcijama i kabinetima u zemlji.

"Delilo" se sve na svim nivoima, od zgrade Vlade (gde je trebalo postaviti vojsku ministara, državnih sekretara, specijalnih savetnika), pa do primamljivih ambasadorskih mesta, bezbednosnih angažmana, glodurskih kabineta u televizijama i novinama…

Jedna od anegdota iz tih oslobodilačkih dana i danas se prepričava po novinarskim kuloarima:

Istaknuti član DOS (koji je brojao 19 stranaka) upao je jedan dan u kabinet Zorana Đinđića, tadašnjeg mandatara za sastav "prve demokratske vlade", a njihov razgovor ćemo parafrazirati, iako su nam mnogi svedoci potvrdili da je autentičan:

- Ja bih da budem ministar, daj mi neko mesto - direktno se obratio lider jedne od dosovskih stranaka Đinđiću.

- Pa dobro, koji resor bi vodio o- tprilike ga je pitao budući premijer.

- Mogao bih mnoge. Daj mi bilo koji - odgovorio je lider koji tada nije dobio ministarstvo, ali se kasnije istakao u menjanju resora.

Tako su se, od te 2000. godine, ministarstva čerupala strogo po partijskom ključu.

Kolač su delili prvo lideri DOS, potom ide epoha DSS i G17, pa DS - SPS - G17, da bi na red došli SNS i naravno SPS.

I u svakoj od tih vlada, najznačajniji funkcioneri stranaka dobijali su i najodgovornije funkcije. Prvo su se oni namirivali.

I nikad niko od njih nije bio kažnjavan, privremeno suspendovan iz javnosti, "stavljen na led". Silazili su sa scene tak kad njihova stranka izgubi vlast.

Zato je Vučić rečenicom  "izdržao je godinu i po dana bez ijedne funkcije", samo razotkrio istinu.

E sad, to što je i sam delom odgovoran za stanje u zemlji gde partokratija decenijama iznutra razara i izjeda sistem, to je već za dublju i ozbiljniju analizu.

Ali, Bata se vratio. I verovatno će birati reči. Stvarno nije lako, godinu i po dana bez funkcije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online