Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.05.2017.
02:15
D. N. Petrović - Vesti A

Narcis okupio i dijasporu

U organizaciji Planinarsko-sportskog društva Gvozdac, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave u Kraljevu i Turističke organizacije u ovom gradu, na planini Stolovi, koja pokriva ogroman prostor između kanjona Ibra, srednjovekovnog grada Magliča, manastira Žiča i Mataruške Banje, održana je tradicionalna, 61. po redu, manifestacija Narcisu u pohode koja je okupila više od 3.000 planinara i zaljubljenika u netaknutu prirodu iz cele Srbije i dijaspore.

Okružena lepotom: Deca su posebno uživala

Kao retko gde u Srbiji, čim ode sneg sa planina, a niz kotlinu Ibra stigne malo topliji vazduh, Stolovi ponovo obele, obično to bude početkom maja, ovoga puta divljim belim narcisom kojim zamiriše ceo prostor sve od Magliča, do Kraljeva i Mataruške Banje.

Dragan gazi desetu deceniju

Ovo je jedna od najlepših i najstarijih planinarsko-turističkih manifestacija u Srbiji. Zbog narcisa i pohoda na Stolove jedva čekam početak maja. Imam 93 godine, a još sam vitalan i još mogu da sam savladam sve uspone, uživam u fantastičnom pogledu i buketima belog narcisa koje ponesem kući. Šteta je što mnogi u Srbiji ne znaju za ovu lepotu i što se na Stolovima okupljamo samo u vreme cvetanja narcisa - priča Dragan Stamatović iz Kragujevca, koji dve decenije aktivnim planinarenjem održava dobro zdravlje i kondiciju.

Tri decenije na stolovima: Divlji konji

Planinarska trasa, kojom je ove godine prošlo više od 3.000 ljudi, kreće iz podnožja planine i podiže se sve do 1.375 metara nadmorske visine gde, kako ističe Dragica Rašković iz Baljevca na Ibru, koja tri decenije uzastopno, svake godine u maju, dolazi na Stolove, rastu najmirisniji beli narcisi. Dužina staze je oko 20 kilometara, za starije ljubitelje planine, a za one sa slabijom kondicijom postoji lakša i kraća staza dužine 11 kilometara sa visinskom razlikom od 700 metara.

- Rodom sam iz jednog malog sela u dolini Ibra, a već 15 godina živim i radim u Beču. Na Stolove, Narcisima u pohode, prvi put sam, na nagovor prijatelja, krenuo 2013. godine. Od tada svakog maja dolazim da učestvujem na ovoj manifestaciji, uživam u druženju, pešačenju, kulinarskim specijalitetima ovog kraja, netaknutoj prirodi i cvetnim livadama kakvih, verujem, više nigde nema. Pokušaću da iduće godine ovamo dovedem i moje prijatelje Austrijance - kaže Saša Obradović, koga na Stolovima zatičemo sa suprugom i ćerkom.

U pohodu i gradonačelnik

Sam prošetao: Dragan Stamatović sa 93 godine

Učesnik nezaboravnog planinarskog pohoda bio je i dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, koji ističe da je reč o sjajnoj planinarsko-turističkoj manifestaciji.

Ovo je divna prilika da našim Kraljevčanima, gostima iz mnogih gradova Srbije i prijateljima iz dijaspore i susednih država, predstavimo prirodne lepote ovog kraja. Planina Stolovi, njene stoletne šume, cvetne livade, beli narcis i sve ono što ih okružuje, izvanredan su turistički potencijal Kraljeva i okoline. Nadam se da će nas iduće godine biti bar za 1.000 više - ističe Terzić.

Iduće godine i stranci

Na manifestaciji svake godine bude stranaca koji dolaze sa prijateljima ili u sopstvenoj režiji. Međutim, postoji interesovanje turističkih agencija iz Bugarske, Rumunije, Grčke, BiH, Crne Gore i još nekih zemalja da po narcis dođu i organizovane grupe turista iz ovih zemalja koje bi istovremeno obišle Žiču, Studenicu, Gradac i druge vredne spomenike kulture u dolini Ibra.

Svake godine, učesnike manifestacije Narcisima u pohode u planinarskom domu "Zorica Gizdavić" čeka besplatan ručak. Ove godine su uživali u specijalnom planinarskom pasulju koji im je po svom receptu pripremio gost iz Kosjerića, kulinarski majstor Milijan Stojanić.

- Ovde je predivno, iduće godine dolazim kao planinar, da pešačim, berem narcis i uživam - poručuje Stojanić.

Divlji konji

Na više odmarališta učesnici manifestacije okrepljivali su se čajem, a na Usovici, najvišem vrhu planinskog masiva Stolovi, imali su jedinstvenu priliku da izbliza vide krda poludivljih konja, o kojima niko ne brine i koji duže od tri decenije opstaju na Stolovima. U vreme najhladnijih zima, kad konjima preti smrzavanje i uginuće, hranom i na druge načine im pomažu upravo planinari iz Kraljeva i drugih mesta u dolini Ibra.

 

 

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online