Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.05.2017.
18:06
J. L. Petković - Vesti A

Ubijeni drugi put

Ogorčeni smo i uplašeni. Ovo zaista nismo očekivali. S obzirom na to da istraga nikada nije prekidana, nadali smo se da će naći počinioce, a onda nas je ovo sve iznenadilo - priča za "Vesti" Zoran Ćirković, predsednik sela Staro Gracko koje je u petak pokosila vest da neće biti čak ni suđenja za ubistvo 14 žetelaca 23. juna 1999. godine, najvećeg zločina nakon dolaska međunarodnih snaga na KiM.

en.wikipedia.org/Sgt. Joshua Dodds
Kfor nije sprečio zločin

Međunarodni tužilac je tek 2007. pokrenuo istragu protiv osmorice osumnjičenih pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova za masakr srpskih civila u žitnim poljima, a više od devet godina od proširenja istrage Specijalno tužilaštvo u Prištini je obustavilo postupak protiv svih.

Reč je o zločinu za koji se podjednako može uprti prst i u te iste međunarodne snage, jer su četiri člana porodice Janićijević - Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina, Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, zatim Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović, pre odlaska na njivu zatražili zaštitu Kfora. Njihov zahtev je odbijen.

"Srbi su ranije pitali vojnike Kfora da ih zaštite dok rade na poljima, ali nije bilo sredstava za to", piše u poverljivom Unmikovom dokumentu.

Ćirković već tri dana pokušava da uteši porodice ubijenih. On nevoljno, a oni za medije uopšte ne žele da govore. Kažu, plaše se za bezbednost - zar ne vidite da smo opkoljeni?

Bitićija džaba hapsili

Policija Unmika je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alas kod Lipljana, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu žetelaca. Posle dva meseca on je pušten. Ovo je jadan od najvećih zločina nad Srbima od dolaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu.

Istraga je obustavljena, iako se o masakru žetelaca praktično sve zna. Zna se ko je planirao, ko organizovao, šta je grupa Fortuna, formacija Oslobodilačke vojske Kosova planirala da uradi. Tada je selo Staro Gracko bilo u zoni odgovornosti britanskih mirovnih trupa. Kfor je kao glavnoosumnjičenog označio Bega Šaćirija iz sela Crni Breg kod Lipljana, vođu grupe Fortuna, koji u pismu nadređenima kaže sledeće:

"Ja, Beg Šaćiri, kao komandir jedinice Fortuna, izjavljujem da sam, nakon što sam prešao iz zone Dukađini u Košare, opština Lipljan, preduzeo akcije potpuno uspešne između 27. juna i 9. avgusta 1999. Devetog avgusta je cela naša jedinica uhapšena od strane Kfora. Akcije koje smo preduzeli su sledeće: čišćenje grada od srpskih kriminalaca, primoravanje zdravstvenih radnika Srba da napuste centar, kontrola srpskih stanova, paljenje oko 30 odsto srpskih kuća, naseljavanje srpskih kuća i stanova Albancima kojima je trebao smeštaj. Akcije: ubistvo 48 ljudi, ranjeno 17, prebijanje i maltretiranje."

Pobijeni, pa masakrirani

Srbi u Starom Grackom nisu ubijani samo puškama, oni su i masakrirani. Novica Janićijević ubijen je nekoliko dana pred punoletstvo. U suzama, njegova sestra Slavica Janićijević-Popović za "Vesti" kaže da je bol sve veća i da nema dana kada se ne seti brata, oca i stričeva koji su pokošeni na njivama.
- Samo nam zabadaju nož u leđa. Igraju se sa nama. Oštro su sa njima zajedno i stranci učestvovali u tome, mi moramo da se pokrenemo, ujedinimo i konačno stanemo na put. Nadam se da će Srbija biti tu uz nas - kaže Slavica, koja danas živi u Gračanici.
- Pričam i borim se i moj brat mi daje snage sve ove godine. I neću da se smirim dok ne pronađem počinioce. Molim se svaki dan, a verujem da će pravde biti. Mora da bude, makar i Božje.

Grupa je planirala da istog dana napadne i srpska sela Dobrotin i Štrpce, ali im komandiri Šukri Buja iz zone Nerodimlje i drugi nisu odgovorili, odnosno obezbedili neophodnu municiju. Kfor je uhapsio Šaćirija i njegovih 56 vojnika, a on u pismu 4. novembra 1999. kaže da su se "tokom ispitivanja pravili da ne poznaju jedni druge". Vojnici Kfora su ih tukli, ali niko nije ništa priznao.

Osumnjičena je i frizerka, Lindita Krenazi, borac OVK u zoni Nerodimlje. U svom dnevniku navodi da je dva dana pre masakra srela izvesnog komandira Dželeta koji joj je govorio o strašnoj akciji koja se planira, a ona je izrazila želju da učestvuje. Ponovo ga spominje i piše: "Rekao mi je da zna ko je učestvovao u akciji u Starom Gracku."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online