Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.07.2010.
02:04
politika.rs A

Policajci na Balkanu sarađuju kao braća

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je "Politici" da je saradnja s policijama u regionu dobra i sveobuhvatna, što su potvrdili i njegove kolege iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Jedan od braće: Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić
 

Saradnja policija (u regionu) odvija na svim nivoima - strateškim, operativnim, specijalističkim, pograničnim, kao i na različitim kanalima komunikacije preko Interpola, Europola, SEKI centra i bilateralno, rekao je Dačić u intervjuu "Politici".

"Zemlje u regionu participiraju u ukupnoj razmeni poruka sa oko 50 odsto, ili sa oko 30.000 razmenjenih informacija na godišnjem nivou. Zemlje u regionu u poslednje vreme su prihvatile sve standardne metode rada evropskih policija, tako da danas u dnevnom radu koriste institute kao što su zajednički istražni timovi, kontrolisane isporuke, akcije s prikrivenim islednicima, paralelne istrage, ciljne potrage, specijalne istražne metode", naveo je srpski ministar.

On je kazao da je intenziviranje saradnje počelo pre deset godina, po prijemu Srbije u međunarodne organizacija i dodao da je jedan od bitnih preduslova za uspešnu saradnju zaključenje bilateralnih i multilateralnih ugovora, kao i koordinacija s nadležnim pravosudnim organima u vezi s poslovima pravne pomoći.

"Imajući u vidu pokretljivost stanovništva, a samim tim i kriminalaca, imperativ je saradnja na polju suzbijanja ilegalne trgovine drogom, ljudima, suzbijanje pranja i falsifikovanja novca, visokotehnološkog kriminala.
Šta konkretno i praktično saradnja srpske policije s policijama u regionu znači i obuhvata", kazao je Dačić.

Od sistemskih rešenja koja su implementirana primer su zemlje bivše Jugoslavije gde je napravljen priručnik u kome su obrazložene sve procedure u svakoj zemlji ponaosob.

To su dostupne baze podataka, javni registri na javnim sajtovima sa adresama, kontakt telefoni svih radnika po linijama rada, zakonska rešenja i mogućnosti, procedure i forme za razmenu informacija, naveo je Dačić.

Što se tiče planova za budućnost, Dačić je kazao da su oni uslovljeni putem Srbije u Evropsku uniju, gde će se naći zajedno sa zemljama iz regiona, što će omogućiti korišćenje svih mogućnosti EU u saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko smatra da će kruna saradnje biti Regionalni centar za borbu protiv organizovanog kriminala.

"Organizovani kriminal i terorizam nisu problem samo Hrvatske i Srbije, već i drugih nama susednih država, što pokazuju i aktuelni slučajevi. Mislim da su to dovoljno snažni argumenti da udružimo svoje snage u borbi protiv tog zla", kazao je on.

Karamarko je rekao da ne očekuje posebne teškoće u vezi s izručenjem Sretka Kalinića, dodavši da se, između ostalog, "vrlo intenzivno bavimo utvrđivanjem postoje li pomagači pripadnicima "zemunskog klana" u Hrvatskoj, odnosno, jesu li i čiju su pomoć Kalinić i Simović imali u Hrvatskoj.

Ministar unutrašnjih poslova i Javne uprave Crne Gore Ivan Brajović je kazao - "kada bi svi u regionu, na raznim nivoima vlasti, sarađivali kao ministri unutrašnjih poslova, mnoge probleme koji objektivno postoje rešavali bismo brže i kvalitetnije".

"Ostvareno je niz uspešnih policijskih akcija, sarađujemo ina nivou nacionalnih biroa Interpola, ministri redovno održavaju sastanke, planiraju zajedničke strategije kako bi doskočili toj pošasti savremenog društva - organizovanom kriminalu i korupciji", rekao je on i dodao da svakako ima prostora za poboljšanje zajedničkog rada.

On je rekao da je mnogo urađeno pogotovo od potpisivanja sporazuma o saradnji, kao inicijalne kapisle za sadržajniji zajednički rad.

Zamenik ministra bezbednosti BiH Mijo Krešić smatra da je saradnja policijskih struktura u regionu takva da one već mogu da se uspešno bore sa svim oblicima kriminala koji ne poznaje granice i od koga region nije imun.

"Zajedničke akcije na sprečavanju trgovine ljudima i narkoticima koje su izvedene, a dosta ih je bilo i u ovoj godini, potvrdile su da nema uspešne borbe protiv organizovanog kriminala, koji po pravilu ima regionalni karakter, bez dobre regionalne saradnje", kazao je on i naveo da BiH borbu protiv kriminala i korupcije tretira kao prioritetno pitanje.

Još uspešnijoj saradnji policija BiH i Srbije, procenjuje Krešić, doprineće i skoro potpisivanje sporazuma o policijskoj saradnji Saveta ministara BiH i Vlade Srbije.

Vršilac dužnosti direktora policije Republike Srpske i načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS Gojko Vasić je kazao "Politici" MUP Republike Srpske uspešno sarađuje s kolegama u regionu, a naročito s policijama Srbije, Hrvatske i Slovenije.

On je kazao da s kolegama iz Srbije uspešno rade i na presecanju kanala za ilegalnu trgovinu narkoticima.

"Jedni drugima smo dostavljali i dostavljamo operativne podatke, na osnovu kojih smo u Srbiji i RS hapsili dilere i oduzimali narkotike. Imali smo udela i u otkrivanju organizovanog šverca cigareta, odnosno u hapšenju carinika u Srbiji koji su učestvovali u ovom kriminalu", naveo je Vasić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online