Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.05.2017.
08:15
Blic A

Evo po čemu ćemo pamtiti predsednika Nikolića

Odlazeći predsednik uradio je jednu dobru stvar- dao je ostavku na mesto predsednika stranke, ocenjuje Blic, koji je napravio analizu Nikolićevog mandata.

Tanjug
Uskoro predaje mandat Aleksandru Vučiću: Tomislav Nikolić

List podseća da Tomislava Nikolića svega 20 dana deli od odlaska sa Andrićevog venca, jer mu se mandat okončava 31. maja, kada će ga na funkciji predsednika države zameniti njegov naslednik u Srpskoj naprednoj stranci Aleksandar Vučić.

Blic piše da će Nikolić ostati upamćen po nesmotrenim i neukusnim izjavama, deljenju državnog ordenja šakom i kapom, otkriću nelegalnih vikendica... Mada će Nikolića malo ko pamtiti kao najboljeg predsednika Srbije, napravio je bar jedan dobar potez, koji ga je, paradoksalno, koštao političke karijere, ocenjuje Blic.

Podnošenje ostavke na mesto predsednika SNS

I njegovi najveći kritičari priznaće da je to bio najbolji potez koji je uradio, nastavlja dalje analizi Blic. To je obećao u predizbornoj kampanji, to je učinio i kad je izabran za predsednika države. On je nekoliko dana pre inauguracije podneo ostavku na mesto lidera SNS-a, jer je, kako je rekao, "želeo da bude predsednik svih građana".

- Ja ću vam ponuditi mandat, a vi gledajte da ga iskoristite, a ako ga vi ne iskoristite daću ga u lošije ruke - rekao je tada Nikolić članovima Glavnog odbora SNS-a

Tada je naveo i da "puna srca" ostavlja stranku na upravljanje Aleksandru Vučiću. "

- To tako mora. Poraslo dete, osamostalilo se - rekao je Nikolić i na trenutak zaplakao.

Ipak, nesumnjivo je da je taj potez označio i početak kraja njegove karijere. Posle toga izgubio je svaki uticaj i na stranku koju je osnovao i na izvršnu vlast, a njegova uloga u političkom životu Srbije svela sa na portokolarnu.

 Obesmišljavanje dodele državnog ordenja

Tomislav Nikolić nije bio predsednik Srbije koji je podelio najviše državnih odlikovanja (više od njega podelio je Slobodan Milošević - 1.115, ali za 10 godina vlasti), ali je njihovo dodeljivanje, blago rečeno, obesmislio, piše dalje Blic. Tako se na spisku odlikovanih našao predsednik Sudana Omar el Bašir, koji je optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti.

Odlazeći predsednik je, između ostalih, odlikovao i predsednike Kirgiske Republike, Moldavije Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana... Tu su i institucije poput Narodne biblioteke ili preduzeća kao što JP "Službeni glasnik". Nikolić je odlikovao čak i TV seriju "Vojna akademija". Na kraju svog predsedničkog mandata dodelio je orden i šeiku Muhamedu bin Zajedu, a od 2012. do danas podelio je više oko 700 odlikovanja.

Sporne izjave

Blic podseća da je Nikolić imao i nekoliko spornih izjava koje je dao tokom svog mandata, od kojih su se pojedine graničile sa rasizmom, neke sa neznanjem, a neke su bile samo smešne, ali svakako nedostojne institucije koje je predstavljao. Ne treba zaboraviti ni da je u svoj kabinet postavljao članove svoje porodice, kao i da je obezbedio dobre pozicije bliskim saradnicima pred kraj mandata.

Fondacija "Dragice Nikolić"

Dolaskom Tomislava Nikolića na vlast praktično je uvedena institucija supruge predsednika Srbije ili, kako su to njegovi saradnici voleli da kažu, prve dame Srbije. Naime, u okviru domena zvanične interenet prezentacije predsednika države, pokrenut je sajt njegove žene Dragice na adresi "supruga.predsednik.rs". Na njemu i danas može da se pročita njena biografija, kao i podaci o njenoj fondaciji, u čijem funkcionisanju je mnogo toga spornog, podseća Blic.

Ni Tomislav Nikolić ni njegova supruga, uprkos insistiranju javnosti, do danas nisu otkrili ko su sve bili finansijeri Fondacije. Kako je Blic već pisao, u toku je predistražni postupak oko poslovanja same Fondacije, tako i firmi koje su je sponzorisale. Sumnja se da su upravo donatori dobijali poslove na projektima koje je finansirala Fondacija Dragice Nikolić, kao i da je deo novca u kešu morao da bude vraćen ljudima bliskim porodici Nikolić.

Sam predsednik Srbije je priznao da je fondacija njegove supruge prikupila oko 10 miliona evra, kao i da su inspektori proveravali pojedine firme koju su donirale novac.

Nelegalne vikendice

Tokom mandata Nikolića otkriveno je i da su u vlasništvu njegove porodice dve nelegalno sagrađene vikendice, praktično vile, koje se zvanično vode na njegove sinove Radomira, gradonačelnika Kragujevca, i Branislava. One se nalaze na plovnom zemljištu, na obali Save na Novom Beogradu, gde gradnja objekata ne samo da nije dozvoljena, već ne postoji ni najmanja mogućnost legalizacije.

Radi se o dve kuće od po najmanje 120 kvadrata, koje su sazidane pre nego što je Tomislav Nikolić došao na funkciju predsednika države

Iako je Radomir Nikolić još pre dve i po godine rekao da će sam da sruši kuću koja se vodi na njegovo ime, to do danas nije učinio. Sam predsednik je rekao da bi "bila greota da zbog kuća njegovih sinova poruše kuće hiljada ljudi".

Neslavan odlazak

Sve ove godine odlazeći predsednik nije krio da želi da se bori za još jedan mandat šefa države i bio je ubeđen da će dobiti podršku za to. Govorio je da je najbolji predsednik kojeg je Srbija imala i da je bio jedini demokratski predsednik države. Ipak, pred kraj njegovog mandata postalo je jasno da su želje jedno, a stvarnost nešto drugo, ocenjuje list Blic.

Aktuelni premijer Aleksandar Vučić odlučio je da se kandiduje za predsednika Srbije, uz objašnjenje da on jedini sigurno može da pobedi na izborima. Iako zvanično to nikad nije saopštio, Nikolić je zapretio da će se on, bez obzira na odluku SNS, kandidovati na izborima, a takvu odluku navodno je doneo na proslavi svog 65 rođendana. Ipak, kako se stvari nisu odvijale kako je predvideo, bio je spreman na trgovinu.

Spekulisalo se da je tražio ambasadrosko mesto u Moskvi, ali i da je pretio da će podržati Vuka Jeremića za predsednika, ukoliko stranka i Vučić ne podrže njega. Danima nije bilo nikakvog kontakta između njega i aktuelnog premijera, mada su mediji svakodnevno objavljivali uslove Nikolića za odustajanje od kandidature.

On je na kraju i odustao, a do danas nije saopšteno šta je zauzvrat dobio. Odlazeći predsednik saopštio je nedavno da će Vučiću pomagati u komunikaciji sa zvaničnicima Kine.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online