Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.05.2017.
12:26
Tanjug A

Čotrić objasnio: Evo zbog čega tzv. Kosovo ne sme u Unesko

Aleksandar Čotrić, poslanik u Skupštini Srbije, pozvao je zemlje članice Interparlamentarne skupštine pravoslavlja (ISP) da glasaju protiv ponovnog zahteva vlasti iz Prištine da budu primljene u UNESKO.

N. Đurović
Oni koji uništavaju srpsku baštinu na Kosovu ne smeju biti primljeni u Unesko: Aleksandar Čotrić

Na grčkom ostrvu Hios je od 3. do 6. maja održan sastanak Međunarodnog sekretarijata, predsednika i izvestilaca odbora ISP, u čijem radu je učestvovao i Čotrić, koji je predsednik Stalne delegacije našeg parlamenta u ISP.

Na sastanku je predstavljena fotomonografija "Uništavanje spomenika istočnog hrišćanstva", koja je nastala na osnovu međunarodnog foto-konkursa na ovu temu, navodi se u saopštenju delegacije.

Čotrić, inače izvestilac Odbora za kulturu ISP, koji je organizovao foto-konkurs, istakao je značaj fotomonografije za informisanje međunarodne javnosti, jer se u knjizi nalaze fotografije uništenih pravoslavnih crkava i manastira s nekoliko kontinenata.

Među njima su i snimci srpskih pravoslavnih hramova srušenih i zapaljenih tokom Drugog svetskog rata na teritoriji NDH i u Hrvatskoj od 1991.do 1995. godine, kao i na Kosovu i Metohiji od 1999. godine do danas.

Čotrić je ukazao da su albanski ekstremisti uništili, zapalili, digli u vazduh, oštetili ili oskrnavili više od 150 srpskih sakralnih objekata na Kosovu i Metohiji, a među njima i one iz 13. i 14. veka koji su preživeli sve dosadašnje sukobe i ratove.

- Zbog toga UNESKO ne bi smeo da primi tzv. Kosovo u svoje članstvo, jer će se srpska i svetska kulturna baština naći u rukama onih koji zatiru, a ne čuvaju spomenike kulture i duhovnosti - poručio je Čotrić.

Na sastanku su donete odluke o unapređenju rada odbora ove organizacije i usvojena je informacija o imenovanju parlamentarne delegacije Egipta koja će učestvovati u radu ISP.

Razmotreni su odnosi ove parlamentarne organizacije sa Panafričkim parlamentom i delegacijom Evropskog parlamenta u Evro-latinoameričkoj parlamentarnoj skupštini.

Učesnici sastanka potvrdili su odluku da iduća 24. Generalna godišnja skupština ISP bude održana krajem juna u Rimu.

ISP je parlamentarna, politička organizacija u čijem radu učestvuju pravoslavni poslanici iz 27 zemalja iz celog sveta. U radu Sekretarijata ISP na Hiosu učestvovali su poslanici iz Rusije, Grčke, Srbije, Rumunije, Gruzije, Jordana, Kipra, Egipta i Libana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online