Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.07.2010.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Rasejanje pod kapom matice

Skupština dijaspore i Srba u regionu biće noseća institucija i simbol jedinstva matice i svih njenih državljana koji žive u inostranstvu, bez obzira da li su oni ili njihovi preci rođeni i živeli na teritoriji sadašnje Srbije ili u nekoj od zemalja u regionu - kaže za "Vesti" Srđan Srećković, ministar za dijasporu.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković
 


Šta očekujete od Skupštine dijaspore i Srba u regionu?
 

- Konstituisanjem Skupštine dijaspore i Srba u regionu, dobićemo instituciju koja će u velikoj meri doprineti da se unaprede politički, ekonomski i kulturni odnosi matične države sa dijasporom i Srbima u regionu. Siguran sam da se nikada ovako ozbiljno državni vrh nije bavio tematikom dijaspore i Srba u regionu, a to potvrđuje sastav skupštine i činjenica da će na svečanom zasedanju prisustvovati kompletno državno rukovodstvo i da će se delegatima obratiti predsednik Republike.

Kakva je uloga te skupštine?
 

- Skupština dijaspore i Srba u regionu će zapravo biti noseća institucija prvog zakona o dijaspori i Srbima u regionu i biće simbol jedinstva države Srbije i svih naših državljana koji žive u inostranstvu bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, ali i svih pripadnika srpskog naroda bez obzira da li su oni ili njihovi preci rođeni i živeli na teritoriji sadašnje Srbije ili u nekoj od zemalja u regionu. Verujem da postavljamo dobru bazu za budućnost i da smo napravili pomak u odnosu prema našem rasejanju. Samo konstituisanje institucije neće doneti ništa u jednom danu. Očekuje nas veliki pregalački rad.
 

Fond u funkciji od jeseni

Da li će Skupština dijaspore imati ingerencije nad budžetskim fondom za dijasporu?
- Formiranje budžetskog fonda za dijasporu i Srbe u regionu predviđeno je zakonom i on će, kako je predviđeno, biti u funkciji od septembra. Planirano je da se na početku puni donacijama iz zemlje i rasejanja, a da se tim novcem finansiraju programi koji su u vezi sa očuvanjem nacionalnog, verskog i kulturnog identiteta naših ljudi koji žive u rasejanju.

Da li će Skupština dijaspore i Srba u regionu imati uticaj na politička, ekonomska, kulturna i druga dešavanja u Srbiji?
 

- Kada sam izabran za ministra nije bilo nikakve normativne baze, ni zakona, ni strategije. Sad kad smo usvojili zakon i kad dobijemo instituciju znači da će odluke, predlozi i smernice ove skupštine biti veza dijaspore i Srba u regionu sa institucijama Srbije. Namera je čvrsta i da nije tako ne bi bio ni donet zakon, niti bi se konstituisala Skupština dijaspore i Srba u regionu.

Može li i kad će dijaspora da se uključi u parlamentarni život matične države preko svojih poslanika?

- Siguran sam da će izborni zakon, koji će biti završen do narednih parlamentarnih izbora, omogućiti našim ljudima iz rasejnja da glasaju a da ne moraju da prelaze više stotina kilometara da bi izvršili to svoje pravo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. A da li će predstavnici rasejanja imati svoje ppredstavnike u Skupštini Srbije, to treba da bude predmet sveobuhvatne analize, i u Srbiji i u dijaspori. Što se mene lično tiče, mislim da je korisno svako dodatno uključivanje rasejanja u život Srbije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online