Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.04.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Oživeo građanski protest u Beogradu: Nova buna na dahije

Na godišnjicu rušenja u Hercegovačkoj ulici u beogradskoj Savamali, inicijativi pokreta Ne davimo Beograd odazvali su se studenti, radnici, građani, vojni i policijski sindikati u još jednom Protestu protiv diktature.

V. Sekulić
Istina još na čekanju: Protest u Savamali

Više od 20.000 ljudi oživelo je narodni protest protiv bede, nepravde i nezaposlensoti koji je buknuo 3. aprila, dan posle predsedničkih izbora.

Sindikalci i nezaposleni u jednom stroju

Protest su podržali i članovi Nezavisnog udruženja nezaposlenih Vojvodine, Nezavisnog udruženja prosvetnih radnika Vojvodine, "Podrži RTV", a predstavnici Vojnog i Policijskog sindikata Srbije ističu da imaju moralnu odgovornost da budu s narodom.
- Policija je prva koja treba da poštuje zakone. Ovi protesti će se nastaviti se dok Srbija ne postane pravna država, a odgovorni budu kažnjeni - rekao je za "Vesti" Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.
On je ocenio da je i ovaj protest bio uspešan, a s njim se slaže i Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije.
- Okupio se ogroman broj građana iz različitih sfera društva, a oko jednog zahteva. A to je poštovanje osnovnih ljudskih, građanskih prava i sloboda garantovanih zakonima i Ustavom Srbije, a koji vlast beskrupulozno krši - rekao je Antić.

Zarobila nas mafija

Masa naroda okupila se ispred zgrade Geozavoda, gde je postavljen simbol protesta, plastična žuta patka, da bi kolona duga nekoliko kilometara prošla centralnim gradskim ulicama do zgrade Vlade Srbije, a potom i do Skupštine.

V. Sekulić
Kao kod kuće: Migranti na protestu

Migranti prepoznali muku

U tom delu grada nalaze se prihvatilišta za izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana. Oni su pozdravljali uličnu šetnju, a neki od njih su se priključili i poneli zastave. Povorka se zaustvila ispred zgrade Vlade Srbije na koju su bačene rolne toalet papira i upaljene su baklje u boji državne zastave. Sledeće stajalište je bilo ispred Beograđanke, gde se nalaze prostorije prorežimskog Studija B ispred koga su građani posedali, odnosno "pali u nesvest", aludirajući na onesvešćivanje člana SNS-a prilikom gostovanja Vučića u TV emisiji.

- Ovo je zemlja za nas, ovo je zemlja za svu našu decu! Nismo mi ni Turci, ni Nemci, mi smo ponosni građani Srbije! Mi smo građani koji se ne damo ovoj nesposobnoj i lopovskoj vlasti! Našu zemlju je zarobila mafija, ne smemo dopustiti da to ropstvo potraje - poručio je građanima sociolog Jovo Bakić, a njegov govor pratile su brojne ovacije podrške, ali i negodovanja na pominjanje imena gradonačelnika Beograda Siniše Malog i premijera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je podsetio da pre 213 godina narod sačinjen od podanika nije mogao da trpeti zulum beogradskih dahija.

V. Sekulić
Tekst potpisa

Ni u SNS, ni u roblje

Studentkinja master studija antropologije i etnologije Sara Nikolić, poručila je da svi koji se ne učlane u vladajuću stranku imaju dva izbora.
- Prvi je da odemo, a drugi je da postanemo jeftina radna snaga i obespravljeni građani. Država ekonomskom politikom građane obespravljuje i eksploatiše, dovodi ih na rub egzistencije samo da bi ih što lakše prodala, ponizila i ucenila. Ta nazovidržava, noću ruši, dok se preko dana pretvara da gradi. Ta nazovidržava, nema sluha za probleme najstarijih, a decu leči SMS porukama - kazala je Sara ističući da već tri nedelje studenti i radnici protestuju, a da se o tome ne saznaje preko nacionalne televizije.

Vučiću - Erdogane

- To su bili Kučuk-alija, Aganlija, Mula Jusuf i starac Fočo od stotinu ljeta (Mehmed aga Fočić). Danas samo tog starca nema. Svi su drugi vaskrsli i zulum čine. Naši preci su morali da se bore protiv Kučuk Alije, a mi danas imamo Kučuk Malija. Poručimo Aleksandru Vučiću, mi ne prihvatramo lažne sultane. Vučiću - Erdogane! Onaj ko u sebi objedinjuje i predsednika države i predsednika vlade, taj ne zaslužuje naše poverenje, taj ispoljava bolesnu težnju za usredsređivanjem sve vlasti u svojoj ličnosti. Vučiću, obični jedan Šrederu, neće ti ovo proći. Kome su kuće rušene? Kome je uništavan poslovni prostor? Sirotinji koja jedva preživljava, a s druge strane on i njegova svita peru novac prljav od trgovine drogom - kazao je Bakić.

Ne odustaju ni Novi Sad, Niš i Subotica

Protest Protiv diktature organizovan je i u Novom Sadu, Nišu i u Subotici.
- Zajedno smo započeli veliki posao i nećemo stati dok ga ne završimo. Nećemo više dozvoliti političkoj eliti da odlučuje umesto nas - poručili su učesnici protesta u Nišu.
I ovoga puta demonstranti su nezadovoljstvo izrazili i šaljivim transparentima, a među njima je bio i veliki pano sa fotomontažom Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vučića s porukom "Padni mi na grudi, Nebojša".

S obzirom na to da odgovornih za rušenje u Savamali još nema, protestna šetnja je nazvana Tragovima fantoma. Vijorile su se i plave zastave policijskog sindikata, maslinastozelene vojnog sindikata i bele na kojima je bila ispisana poruka "Naš grad". Nije bilo stranačkih obeležja.
Sa balkona zgrada ulica kojima su prolazili pozdravljali su ih Beograđani, neretko i udarajući u šerpe.

Noć kompletnih idiota

U noći parlamentarnih izbora u Srbiji, između 24. i 25. aprila prošle godine, grupa muškaraca maskiranih fantomkama porušila je bagerima objekte u Savamali na zemljištu koje je obuhvaćeno projektom Beograd na vodi. Ta grupa je maltretirala prolaznike, oduzimala im mobilne telefone i vezivala ih. Građani su bezuspešno pozivali policiju koja ih je usmeravala na komunalnu policiju, a koja je takođe odbijala da dođe.
U izveštaju zaštitnika građana Saše Jankovića potom je navedeno da je "iz vrha policije" službenicima naređeno da tako postupe. Premijer aleksandar Vučić nazvao je organizatore "kompletnim idiotima" i optužio vrh gradske vlasti da stoji iza toga, ali nije pominjao imena. Bivša supruga gradonačelnika Beograda Marija Mali nedavno je kazala da je joj je on rekao kako je organizovao rušenje baraka u Savamali.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online