Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.04.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Cvijetin Milivojević: SPS je pao ispod cenzusa

Rezultati nedavnih predsedničkih izbora pokazali su da ima kapaciteta za stvaranje tri nove stranke na političkoj sceni Srbije koje bi vodili bivši zaštitnik građana Saša Janković, nekadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, ocenio je u intervjuu za "Vesti" analitičar Cvijetin Milivojević, napominjući da bi eventualnu četvrtu snagu mogli da iznedre građanski protesti koji su pokazali da imaju politički prostor u Srbiji. Ima i onih koji su pravi gubitnici izbora.

V. Sekulić
Cvijetin Milivojević
V. Sekulić

Može li podrška Aleksandru Vučiću da košta socijaliste padom ispod cenzusa?
- Apsolutno! Takva sudbina im ne preti samo ako dobiju premijersku fotelju, ili veći broj ministara. Lider SPS-a Ivica Dačić je odustajanjem od predsedničke kandidature u korist Aleksandra Vučića otupio političku ideju i pokazao se se kao parazit na leđima SNS-a. Vučić bi morao da im da veliki poklon kako bi ih vratio tamo negde gde su bili.

Protesti i "izdajnici"

Ima li opasnosti od neželjene situacije na protestima?
- Na ulici je ozbiljna masa. Pitanje hoće li biti provokacija, jer ih je Vučić već prve večeri protesta optužio da su izdajnici, iako ta deca uopšte nisu manje patriote od od političara koji su menjali partije. Floskule o izdaji su potrošene, ali i pored zaklinjanja da neće biti kontramitinga, kad neko stalno to ponavlja, znači da mnogo o tome razmišlja - kaže Milivojević.

Hoće li Janković sa svojim pokretom preko cenzusa?
- Može jer on pliva na slobodnoj stazi građanko-liberalne opcije koja mu je sa vetrom u leđa Demokratske stranke donela 16 odsto glasova na predsedničkim izborima. Deo birača DS-a će se vratiti svojoj stranci, što bi moglo da suzi njegov prostor, ali i pored toga, Janković izvesno ima kritičnu masu za prelazak cenzusa. Može ubuduće i da sarađuje sa DS-om, a opasnost za tu saradnju bi mogle da budu samo liderske sujete.

Gde je sada Jeremić politički?
- Logično je da i on napravi stranku jer je na predsedničkim izborima preskočio cenzus od pet odsto, iako iza njega nije stala ni jedna jača partija, već manje stranke Borisa Tadića ili Velimira Ilića. Ipak, ako bi da pređu cenzus, moraju da prave neku koaliciju na čije bi čelo stao Jeremić koji bi se profilisao kao neka vrsta izvornog DS-a, umerno nacionalnog.

Treća snaga u Srbiji je Ljubiša Preletačević Beli.
- Bez obzira na odličan rezultat u trci za predsednika, on nije imao političku poruku i zato mislim da nema prostora za novu partiju. Ima ga kod predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića koji se pokazao kao regionalna snaga.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online