Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.04.2017.
21:05
Vestionline, Tanjug A

Dva aviona iz Beograda otišla po decu zarobljenu na Kipru

Dva aviona "Er Pinka" poletela su za Larnaku na Kipru kako bi vratili u Srbiju decu koja se od nedelje uveče nalaze "zarobljena" na tamošnjem aerodromu, objavio je Pink.

pixabay
Po decu iz KUD- a "Izvor" na Kipar odletela dva aviona

Avioni su ustupljeni, uz saglasnost Ministarstva spoljnih poslova Srbije, za prevoz trinaestoro dece iz Srbije kojima grčki carinici nisu dozvolili da pređu u turski deo ostrva.

Očekuje se da avioni sa decom slete na beogradski aerodrom između 2.30 i 3 sata iza ponoći.

Trinaestoro dece iz Srbije od nedelje uveće je "zarobljeno“ na aerodromu u Larnaki na Kipru, jer im carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu na turski deo ostrva. 

Sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je ranije da se "čine napori da se u toku dana deca vrate u zemlju“, dodajući da se sa njima na aerodromu nalazi i otpravnik poslova naše ambasade na Kipru Dragan Zurovac.

Odalović je pozvao sve koji planiraju slična gostovanja u inostranstvu da o tome obaveste Ministarstvo, jer bi, kako je rekao, naša diplomatska mreža sigurno na vreme signalizirala o problemima koji mogu da nastanu.

- Danas smo bili zatečeni vešću da je na aerodromu u Larnaki trinaestoro dece od devet do četrnaest godina iz folklornog društva ’Izvor‘ i četvoro njihovih pratilaca zadržano, odnosno da im nije dozvoljeno da odu na festival na koji ih je pozvalo ministarstvo nepriznate države, turskog dela Kipra - rekao je Odalović.

Deca su bila pozvana da gostuju na festivalu folklora u gradu Girne (Kirenija na grčkom) u turskom delu Kipra.

On je precizirao da se radi o delu teritorije Kipra koji priznaje jedino Turska i niko više, tako da je i sama odluka kiparskih vlasti nešto što je očekivano.

Odalović kaže i da je politika koja se vodi u toj samoproglašenoj državi, takozvanoj "turskoj republici severni Kipar“, suprotna politici Srbije.

 - Srbija ne može ni na koji način da stoji iza organizacije ovakvih manifestacija i poseta, i zato je dobro da se u punoj koordinaciji ove stvari dogovaraju. Mi bismo skrenuli pažnju da je to veliki problem koji je praktično nerešiv, tako se i pokazalo, da se ovim putem ne može stići na taj festival - dodao je Odalović.

Najvažnije je, kaže, da deca budu zbrinuta i da se bezbedno vrate kući, te da iz ove situacije izvučemo pouke, da se ovakvim stvarima niti igramo niti da budemo neodgovorni toliko da ne uradimo sve ono što je naša obaveza, pogotovo kad su deca u pitanju, istakao je Odalović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online