Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.04.2017.
19:02
Vestionline A

Završen 8. dan protesta: Usaglašeni zahtevi - Smena Vučića, fer i slobodni izbori (VIDEO)

U Beogradu je i osmi dan zaredom održan protest građana, a oni su izneli i nove zahteve. Protest je trajao oko tri sata, a učesnici su prošli već ustaljenom trasom preko Terazija, Trga Republike, Takovske ulice ka zgradi RTS-a, pa ka Vladi Srbije, zatim Ulicom kneza Miloša ka Slaviji, Kralja Milana i nazad do Doma Narodne skupštine.

Tanjug
Novi zahtevi protestanata protiv diktature u Srbiji

Učesnici osmog beogradskog "Protesta protiv diktature" posle kratkog zdržavanja ispred zgrade Vlade Srbije i uzvikivanje "AV, AV, AV" i "Vučiću, lopove" krenuli su ka Trgu Slavija. Pred zgradom vlade zapaljena je i baklja.

Prethodno, kolona sa više hiljada uglavnom mladih ljudi, prošla je pored sedišta Studija B u Palati Beograđanka gde su uzvikivali "Izdaja, izdaja".

Osmi dan protesta obeležen je zajedničkim usaglašenim zahtevima svih studenata među kojima je i smena političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem. Osim političkih zahteva studenti su se založili i za promenu prooriteta ekonomske i socijalne politike.

Kako se navodi, "studenti i studentkinje, zajedno sa đacima, penzionerima, seljacima i svim ostalim nezadovoljnim ljudima Srbije koji već danim protestuju, žele da istaknu svoje zahteve i pozovu sve u borbu za njihovo ostvarenje".

Zahtevi, koji su pročitani na protestu, podeljeni su u dve kategorije - prva, koja, kako se navodi, podrazumeva "ukidanje diktature i smenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem" i druga, promena prioriteta ekonomske i socijalne politike.

Što se tiče konkretnih zahteva iz prve grupe, izdvajaju se zahtevi za fer i slobodnim izborima - traži se momentalno uređivanje biračkog spiska, smena članova RIK-a i REM-a, obezbeđivanje jednakog pristupa medijima svim kandidatima, strogo sankcionisanje kupovine glasova i ucenjivanja glasača, uvođenje obaveznog TV duela, javnost finansiranja kampanja.

"Želimo da ovo važi i za upravo završene predsedničke izbore, te tražimo nezavisnu proveru njihove regularnosti i krivičnu odgovornost svih odgovornih kako za neregularnu kampanju, tako i same neregularnosti tokom glasanja i brojanja glasova", navodi se u saopštenju.

Traži se i sloboda medija - smena odgovornih urednika RTS-a i RTV-a i oštro sankcionisanje urednika svih medija koji krše medijske zakone i Kodeks novinara Srbije.

Među zahtevima su i departizacija (razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima), decentralizacija i premeštanje političke moći na lokalni nivo.

U drugoj grupi ekonomskih i socijalnih zahteva traže se zaštita prava i poboljšanje statusa svih radnika, zaštita životnog standarda stanovništva, kao i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Učesnici osmog "Protesta protiv diktature" počeli su u 18 sati da se okupljaju ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, odakle će krenuti u šetnju centralnim gradskim ulicama. Saobraćaj u tom delu Trga Nikole Pašića zatvoren je, dok učesnici protesta, uglavnom mladi, uz zvuke pištaljki pristižu iz svih pravaca.

Nakon 15-ak minuta formirano je čelo kolone s transparentom "Dole diktatura". 

Učesnici protesta doneli su i transparente na kojima piše "Hej, koja je izlaznost na Centralnom groblju", "Ne pada mi na pamet da budem predsednik", "Protiv terora vlasti" i "U novom broju Zabavnika - pomozi Vučku da stavi listiće u kutiju bez savijanja". 

Krenula je protestna šetnja. Ide se trasom ka Terazijama, Trgu republike, Takovskoj, zgradi RTS-a, pa ka Vladi Srbije u Kneza Miloša, Slaviji, Kralja Milana i, nazad do Narodne skupštine.

Ova trasa dugačka je tačno pet kilometara, baš kao i Trka zadovoljstva na Beogradskom maratonu. Ona "alternativna" preko Vukovog spomenika duža je za nekih 500-600 metara.

Protesti su večeras održani i u drugim gradovima Srbije, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online