Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
51
Nedelja 09.04.2017.
18:01
A. Vučićević - Vesti A

Svi beže od gladnih radnika

Nakon što se radnik fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke Dragan Mladenović obesio zbog teške materijalne situacije u koju je zapao zbog neisplaćenih zarada, radnici ovog pogona su stupili u štrajk.

Tanjug
Ministarstvo je podnosilo prijave ali sudovi ne reaguju: Aleksandar Vulin

Vlasnik Goše koja se nalazi u vlasništvu ŽOS Trnave Vladimir Por brže bolje je pripremio prodaju ovog preduzeća.

- Dugovi Goše više nisu moja stvar, više nije u rukama ŽOS Trnava. Žao nam je, ali srpsko tržište je za nas neprijatna prošlost. Srpski projekt bio je neuspešan i prodali smo ga prvom mogućem zainteresovanom. Goša je zrela za stečaj - izjavio je Por za jedan slovački list.

On nije želeo da komentariše navode slovačkog lista da postoje dugovi od 6,8 miliona evra, od čega je 1,8 miliona zakinuto radnicima.

Slovački direktor Ivan Hejmšild izjavio je da je u poslednjih šest godina zaposlenima isplaćeno 77,5 odsto plata.

Takve navode predsednik štrajkačkog odbora radnika fabrike Milan Vujičić negira.

- To je apsolutno netačno. Meni na ime neisplaćenih zarada poslodavac duguje oko 650.000 dinara, a plata mi ne prelazi 25.000 dinara. Da su isplaćivali toliko kako kaže, kako bi dug mogao da dogura to tog iznosa - rekao je Vujičić.

On je istakao da nisu imali nikakav kontakt sa rukovodstvom.

- Niko neće da razgovara sa nama. Nastavićemo sa štrajkom, a ukoliko lokalna samouprava ne dogovori sastanak sa Ministarstvom privrede ili Ministarstvom rada, zapošljavanja i socijalne politike, protestovaćemo u Beogradu.To onda neće biti socijalni protest, nego politički. Kad se ode u Beograd, svašta može da se desi, ja ne mogu da kontrolišem 350 radnika i da garantujem za njih. Dovedeni smo u situaciju da ne znamo gde smo i nazad nemamo kuda - kaže Vujičić.

Ali, zasad iz države nisu stigle ohrabrujuće reči, pa tako ministar za rad Aleksandar Vulin nema čak ni informacije o tome da je Goša prodata.

- U pitanju je privatna firma i država ne može da nađe rešenje ni da pokriva dugove privatnog vlasnika. To jednostavno nije moguće. Ono što je u nadležnosti države, mi možemo da uradimo. Mi možemo da vidimo da li ima bilo šta što država može konkretno uradi, ali ne možemo da rešimo problem zaostalih zarada od privatnog poslodavca - rekao je Vulin.

On je istakao da će se raspitati detaljnije o tome ko je nov vlasnik, kakav je ugovor i kakve su njegove namere.

- Ministarstvo rada je dva puta podnosilo prijave protiv slovačkog poslodavca, ali sudovi nisu reagovali - rekao je Vulin.

Ranka Savić

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, ističe da je država i te kako imala načina da do ove situacije ne dođe.

- Mi smo reagovali na vreme, pre godinu dana smo kontaktirali i ministarstva rada, finansija i privrede. U to vreme su oni mogli da reaguju. Nema veze što je privatni poslodavac, on ima obavezu da isplaćuje zarade, a država ima obavezu da reaguje ako se zarade ne isplaćuju. Mora da se uđe u preduzeće, da se vidi o čemu se radi, da se podnese prijava protiv poslodavca, a ništa od toga nije urađeno - kaže Savićeva.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se odazvati pozivu radnika Goše, ali do zaključenja ovog broja nemamo informacije da li je do toga došlo i da li je postignut neki dogovor sa radnicima.

Ne tražimo novac od Vlade

Predsednik sindikata Nezavisnost u Goši Ljubomir Savić ističe da radnici od države ne traže pare.
- Tražimo da nam priznaju fakture za posao koji je urađen, da nam pomognu oko socijalnog osiguranja, overe knjižica i pomognu oko povezivanja radnog staža. To država može. A što se tiče zarada, njih tražimo od vlasnika - rekao je Savić i dodao da je generalni direktor firme ostao isti.
- On je ponudio nekim od direktora iz fabrike da preuzme poziciju generalnog direktora na neko vreme dok se vlasnik ne pojavi, ali niko nije prihvatio. Čekamo da se pojavi novi vlasnik.







 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online