Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 09.04.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Policija istražuje Dragicu Nikolić

Operativci kriminalističke policije proveravaju poslovanje Fondacije Dragice Nikolić, supruge predsednika Srbije Tomislava Nikolića, kome mandat ističe za nešto više od mesec dana, pišu beogradski mediji.

A. Čukić
Uspešno krila donatore: Dragica Nikolić

Kako se nezvanično saznaje u MUP Srbije, policiji je prijavljen slučaj jednog preduzetnika kome je navodno uplaćen novac za izvođenje radova za adaptaciju jednog objekta, a onda mu je traženo da deo vrati u kešu osobi bliskoj porodici Nikolić.

Navodno je to jedan od načina na koji se izvlači novac iz ove fondacije, a to traje godinama. Uplaćivala bi se veća suma od tražene za izvođenje radova, to provlačilo kroz papire, a onda je traženo da se deo novca isplati u kešu. 

Gde je sve završio novac od oko 10 miliona evra, koliko je prošlo kroz fondaciju proteklih četiri godine, još niko pouzdano ne zna. 

Policija sada prikuplja podatke o donacijama, načinu trošenja para, ugovorima o izgradnji objekata i kupovini opreme sredstvima fonda.

Fondacija Dragice Nikolić je i ranije bila u centru pažnje javnosti, mada nikada do sada tamo nisu "upadali" inspektori.

Finansije i donatori fondacije nikada nisu bili najjasniji, niti su informacije o tome bile dostupne javnosti.

O tome su odavno upozoravali iz Saveta za borbu protiv korupcije.

Miroslava Milenović, tadašnja članica Saveta za borbu protiv korupcije i forenzički računovođa, izjavila je pre nešto više od dve godine da ukoliko prva dama ne objavi spisak donatora pored finansijskog izveštaja, njenom fondacijom trebalo bi da se pozabave nadležni istražni organi.

- Javnost mora da izvrši pritisak da se spisak donatora objavi. Nadam da će ta fondacija transparentno objaviti sve donatore i da ćemo to videti u napomenama uz finansijski izveštaj. Ako ne objavi, onda je to posao za policiju.

Tokovi novca moraju biti transparentni, bez obzira na to što je zakon ne obavezuje.

Javnost u Srbiji mora da zna ko je dao silne milione.

Činjenica je da je za kratko vreme sakupljeno mnogo novca - kaže Milenovićeva i podsetila na to da se tokovima novca uvek može ući u trag!

Međutim, istražni organi se do sada nisu bavili fondacijom odlazećeg supruge predsednika Republike.

Kroz fondaciju je prema nekim procenama prošlo desetak miliona evra, ali gde su, kako i na šta potrošene sve pare, nije poznato javnosti.

Naime i do dan-danas, četiri godine od osnivanja, prema podacima Agencije za privredne registre, Fondacija Dragica Nikolić nije predala nijedan finansijski izveštaj.

Strogo čuvana tajna

Fondacije i zadužbine nisu prema zakonu dužne da objave imena donatora. Međutim, u ovom slučaju, budući da je reč o supruzi predsednika Srbije, te da se deo prostorija fondacije nalazi u zgradi Predsedništva, čime se koriste državni resursi, smatralo se da bi trebalo da budu poznata imena donatora. Takođe fondacije prema zakonu ne plaćaju porez, pa raspolaganje novcem, manje-više je pitanje poštenja.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online