Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.04.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Oštrija kontrola ulaska u Šengen: Za Vaskrs pakao na granici?

Evropska unija će u sklopu mera borbe protiv terorizma izmeniti odredbe Šengena i po potrebi uvesti detaljne pasoške granične kontrole i za državljane zemalja EU, ali režim bez viza za boravak do tri meseca i dalje ostaje na snazi za građane država zapadnog Balkana.

A. Čukić
Muke na granici: Očekuju se redovi na prelazima


Kako "Vesti" nezvanično saznaju u sedištu EU, ove mere su usmerene ka bržem reagovanju u kriznim situacijama, kao što su migrantske krize ili opasnost od ulaska terorista.

- Za državljane zemalja Balkana, koje još nisu ušle u EU, predstojeće mere neće stvarati nove probleme, osim gužvi na graničnim prelazima. Reč je o poboljšanju informacionog sistema i boljoj proveri na spoljnim granicama EU. Građani Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana moći će bez viza da borave do tri meseca u šengenskom prostoru EU, tako da za nosioce biometrijskih pasoša nema promena. Jedina promena može biti, a to se odnosi na sve, da unutar šengenskog prostora bude provera na privremeno uspostavljenim graničnim kontrolama - kažu u Evropskoj komisiji.

Zbog svega toga se za Uskrs očekuju mnogo veće gužve nego što je uobičajeno na granicama EU.

Mere su dogovorene na hitnom zasedanju ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa EU, posle koga je izjavu dao luksemburški ministar Etjen Šnajder.

- Od EU je zatraženo da se odmah obave izmene Kodeksa šengenskih granica kako se ne bi kočio promet putnika. Ministri su se dogovorili o sistemu šengenske granične kontrole zemalja članica, a to je elektronska povezanost sa bazama podataka Interpola na našim graničnim prelazima, uz obaveznu proveru i ispravu pasoša - izjavio je luksemburški ministar.

Balkan opet sumnjiv

Na sastanku ministara EU usvojene su i mnogo strože mere za suzbijanje pranja novca i presecanje finansiranja terorističkih mreža, zaplenu novca i imovine osoba upletenih u terorizam, kao i za sprečavanje šverca oružja.
- Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev upozorio je kako je Balkan jedan od glavnih izvorišta ilegalne trgovine oružjem - kažu u Evropskoj komisiji.

Teroristički napadi protekle dve godine posebno su uplašili Francusku, koja je insistirala na kontroli svih migranata na spoljnim granicama EU, uz automatske provere preko Sistema informacija Šengena i baza podataka Interpola. Ministri su dogovorili da se kao mera protiv migrantske krize uvede obavezno uzimanje otisaka prstiju i popis identiteta i dokumenata na spoljnim granicama EU. Uz to Pariz zahteva i formiranje granične straže EU.

Auto-moto društva upozoravaju vozače: Duge kolone kroz Austriju

U Austriji i 11 nemačkih pokrajina od danas počinje uskršnji raspust zbog čega se očekuju ogromne gužve na putevima kroz Alpsku republiku. Prema prognozama austrijskih auto-moto klubova ARBOe i OeAMTC, gužve će početi već danas posle podne i to na svim izlazima iz većih gradova, ali i putevima koji vode ka skijalištima ili ka jugu.
Glavne gužve se očekuju na Fernpasštrase (B179), Brenerautoban (A13), Tauernautoban (A10), ali što se tiče pre svega naših građana koji kreću na put u Srbiju duge kolone se prognoziraju na Ostautobanu (A4) od Beča do granice s Mađarskom. Kad je reč o povratku, gužve se očekuju pre svega u ponedeljak i utorak, 17 i 18. aprila, pošto škola počinje ponovo u sredu, 19 aprila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online