Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.04.2017.
20:21
blic.rs, Vestionline A

Bivši pripadnik DB: Naša služba stajala je iza Ćuruvijinog ubistva

Zoran Stijović, nekadašnji pripadnik DB, svedočio je da je ova služba stajala iza ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

youtube.com/SCF Fondacija
Odmotava se klupko u vezi sa ubistvom novinara Slavka Ćuruvije

Stijović je nakon što je formirana vlada Zorana Đinđića vodio istrage o političkim ubistvima i saslušavao je Radomira Markovića, šefa DB sada pravosnažno osuđenog za ubistva Ivana Stambolića i atentat na Vuka Drškovića, a optuženog za ubistvo Ćuruvije.

Prema njegovim rečima zbog organizacije ubistva Ćuruvije, bio je 2001. uhapšen Milan Radonjić, šef Centra DB Beograda i pomoćnik Markovića, koji je tek 2014. optužen za ubistvo novinara.

- Dva dana nisu mogli da ga uhapse uz objašnjenje da ga nema nigde. Tražio sam broj telefona koji je koristio Radonjić i pozvao ga da dođe. Rekao sam mu da obuče trenerku, patike i da ponese cigare. Bilo mu je jasno - svedočio je Stijović.

On je dodao da ga je sačekalo iznenađenje kada su privodili Radonjića u Okružni sud, jer je bio optužen za pomaganje za ubistvo četri člana SPO na Ibarskoj magistrali i pokušaj ubistva Draškovića,a ne za ubistvo Ćuruvije.

Radonjić je pravosnažno oslobođen za zločin na Ibarskoj.

Stijović je naveo da su dobili saznanje da zbog hapšenja Radonjića traženo njegovo ubistvo.

- Dobili smo informaciju, jer su ove istrage imale kontraobaveštajnu zaštitu, da hoće da me ubiju zbog hapšenja Bracanovića i da guraju na to Nikolu Lončara Bambija iz JSO. Pozvao sam Lončara i rekao mu da ako ga vidim na 50 metara blizu mene da ću da pucam na njega - svedočio je Stijović.

On je detaljno opisao i kako je vodio i okončao istragu o uništavanju 367.638 dokumenta DB koja je sprovedena po naređenju Radomira Markovića.

- Tadašnji šef DB je dan posle 5. oktobra 2000. pa do 9. januara 2001. izdao 36 pisanih naredbi o uništavanju dokumenta, a pripreme za evakuaciju dokumenta su počele odmah posle 24 . septembra kada je Vojislav Koštunica pobedio na izborima Slobodana Miloševića. Uništavana su sva kompromitujuća dokumenta za DB o nezakonitom praćenju političkih protivnika Miloševićevog režima - rekao je on.

Stijović je u utorak naveo i da su uništena neka dokumenta iz dosijea Slavka Ćuruvije.

On je svedočio kako je tokom 2001. 15 puta saslušavao Markovića i da su ti razgovori bili snimljeni i zavedeni u arhivi.

Naglasio je da su tadašnji šef DB Goran Petrović i njegov zamenik Zoran Mijatović opstruirali istrage koje je vodio.

- Bez da me obaveste su izveli Markovića iz zatvora na sastanak sa tadašnjim ministorom policije Dušanom Mihajlovićem. To sam saznao od Markovića kada sam ga saslušavao i koji je od tada postao uzdržan - svedočio je Stijović.

On je rekao da je zbog toga svašta rekao Mijatoviću, a da je mu je bilo zabranjeno da dalje saslušava Markovića.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.04.2017. 20:35
Nije ga ubbio rikoset vec je na njega direktno pucano , a svako koga neko upuca i over i nije nesta uradio kako treba pa ga ovi drugi ukantaju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online