Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.04.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Iza slavlja SNS stoji slabiji izborni rezultat: Pobeda s "manjkom" od 300.000 glasova

Premijer Aleksandar Vučić izvojevao je pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora, ali se pokazalo da je sa podrškom čitave vladajuće koalicije osvojio 300.000 glasova manje nego na parlamentarnim izborima 2016. Narodnom voljom drugi je doskora čovek van politike, bivši zaštitnik građana Saša Janković, a fenomen političke utakmice imaginarni lik Ljubiša Preletačević Beli se popeo na treće mesto.

M. Todorović
Jovo Bakić: Ako ne možete da motivišete birače koji su protiv vlasti da glasaju - onda se vidi koliko je teško

Vučićev trijumf, prema oceni političkog analitičara Cvijetina Milivojevića, pokazuje da se čuda ne dešavaju svakog dana i da je bilo jasno da će on pobediti sa kojim procentom više ili manje.

Janković se ovakvim rezultatom, kaže on, nesporno nametnuo kao lider građansko-demokratskog dela, dok je Preletačević bio od pomoći pobedniku.

- Neki opozicioni kandidati su se polakomili na ulazak u trku Belog koji je, u stvari, bio u Vučićevom interesu. Već je način Preletačevićeve kandidature ukazivao na priču o jednom ozbiljnom kandidatu, premijeru i ostalima kao cirkuzantima. Pokazalo se kao falš teza da će Beli izvući na birališta apstinente, jer je na ove izbore izašlo tri odsto birača manje - ukazao je Milivojević u izjavi za "Vesti".

Velika prednost u ovoj trci za Vučića bila je, ističe on, u vrlo kratkoj predizbornoj kampanji koja je bila "najbrutalnija i najneregularnija od 1990. do danas".

- Istinski opozicioni kandidati provučeni su kroz "toplog zeca", jer je Jankoviću pripisano da je ubica, Vuku Jeremiću saučesnik ubistva vojnika na Topčideru, a da mu je žena šefica mafije.

Nevažan premijer

Jovo Bakić smatra da Aleksandar Vučić neće imati problema sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem, koji ga je podržao, oko pitanja budućeg premijera.
- Dačić je ucenjen i mora da ćuti, a premijer će biti neki slinavi karakter, poslušnik koji će biti kriv za sve neuspehe vlasti - kaže Bakić.
Suprotnog mišljenja je Cvijetin Milivojević koji veruje da Aleksandar Vučić, ako ne odredi za čelnika Vlade nekog važnog iz SNS-a, može da izazove buru unutar stranke, dok ukoliko ne ukaže poverenje Ivici Dačiću, on bi mogao da se povuče iz koalicije.

Tako su diskvalifikovani kao ličnosti i morali su, a nisu, da reaguju ili bojkotom izbora ili zajedničkom inicijativom prema domaćim i stranim institucijama za praćenje izbora - kaže Milivojević.

Loš rezultat partijskih lidera Saše Radulovića, Nenada Čanka, Aleksandra Popovića, koji je ispod dva odsto, trebalo bi prema Milivojevićevim rečima da ih podstakne da razmisle o daljem delovanju.

- Ipak i oni i Boško Obradović pokazali su hrabrost da izađu pred biračko telo, dok su se neki lideri sakrili iza drugih kandidata - naveo je Milivojević, istakavši da bi na krilima uspeha Saša Janković mogao da oformi partiju, kao i Jeremić koji prema izbornom rezultatu pokazuje da bi prešao cenzus za ulazak u parlament.

Generalno su izbori pokazali vrlo teško stanje u društvu, ocenio je sociolog Jovo Bakić, koji kaže da su građani i pored bolje ponude kandidata pokazali manjom izlaznošću da nisu imali za koga da glasaju.

- Ako ne možete da motivišete birače koji su protiv aktuelne vlasti da izađu na izbore, jasno je koliko je teško stanje - tumači Bakić za "Vesti".

Manjak od 300.000 glasova za Vučića u odnosu na prošle izbore on prvenstveno vidi u izostanku socijalista na biralištima, dok loše rezultate ostalih kandidata, partijskih lidera, čita kao brodolom posle kojeg će se videti hoće li uopšte preživeti.

- Nezavisni kandidati Janković i Jeremić su iz drugog plana imali partijsku podršku, ali deluje da im je više štetila nego koristila. Sa druge strane, izvanredan rezultat Belog bez partije i sa malo para govori da značaj tradicionalnih partija sve više bledi i verovatno vodi ka značajnijem pregrupisavanju na političkoj sceni - zaključio je Bakić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online