Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 02.04.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

Teška ruka osvetnika Radenka

Britanski pilot koji je učestvovao u agresiji NATO-a na SRJ 1999. godine, pretučen je u četvrtak pre podne zato što se u kafiću u centru Ciriha, a u koji svraćaju i Srbi, naglas hvalio da je bombardovao Srbiju i da bi to opet učinio.

Reuters
Oružje bez časti: Avioni i piloti NATO

Kako "Vesti" saznaju, sve se desilo u kafiću blizu Generalnog konzulata Srbije. Osumnjičeni u ovom slučaju, Radenko Stančić (63), već je angažovao advokata i obratio se srpskom konzulatu za dodatnu pomoć. Radenko je rodom iz Loznice i već 30 godina živi i radi u Švajcarskoj.

Englez počeo kavgu

U razgovoru s nekoliko Stančićevih prijatelja "Vestima" je potvrđeno da se ovaj incident zaista dogodio, ali i prenose zbog čega je Stančić izgubio kontrolu.

- Sedeo je s prijateljem, a za susednim stolom Englez je od početka glasnije pričao. Onda je govorio da je bio vojni pilot i da je 1999. učestvovao u agresiji NATO-a na SRJ i da je na to jako ponosan i da bi opet učinio isto. Kako Stančić ne zna engleski, prijatelj mu je prevodio i videlo se da se Redenko sve više nervira i ne veruje u ono što čuje. Zato je i prišao stolu gde je sedeo ovaj Englez i upitao ga da li je zaista to rekao. Englez ne samo da je potvrdio svoje reči, već je, da li zato što je bio pijan, krenuo sa salvama uvreda na račun Srba i Srbije. Počeo je da se dere da su "Srbi najveća g...a, da je trebalo da ih te 1999. godine još više zgaze i ko zna šta još. Međutim, sumnjam da bi došlo i do fizičkog obračuna da taj pilot na kraju nije ustao i krenuo prema Stančiću. Ali, očigledno nije znao da je Radenko bivši bokser - opisuje događaj jedan od njegovih prijatelja.

Laž da je pobegao

Englez je izvukao deblji kraj i završio u bolnici, a vest o tome da je jedan Srbin pretukao NATO pilota koji je bombardovao Srbiju, ubrzo je preplavila društvene mreže, a iz svih krajeva sveta stižu pohvale.

Međutim, stvar se ubrzo otrgla kontroli, jer su se švajcarske vlasti dale u potragu za Stančićem, posebno zato što su neki portali objavili da je odmah po ovom događaju pobegao ka Srbiji. Izvori "Vesti" tvrde da to nije tačno, i da je Stančić na raspalaganju istražiteljima kako bi se čitav slučaj ispitao.

- Kada je krenulo da se izmišlja i ovom incidentu daje sasvim pogrešan tok i opis, Radenko je angažovao advokata, a trebalo bi i da se sretne sa konzulom Srbije u Cirihu - tvrdi ovaj izvor.
"Vestima" je u srpskom konzulatu potvrđena ova informacija i objašnjeno da će učiniti sve što mogu kako bi pružili svaku vrstu pomoći srpskom državljaninu.

Veliko srce i duša

Stančić je do sada učestvovao u mnogim humanitarnim akcijama, a posebno tokom katastrofalnih poplava pre tri godine kada je lično dopremio značajnu pomoć opštini Krupanj. Bio je veoma aktivan i tokom NATO agresije učešćem na protestima u Švajcarskoj, kao i u organizovanju humanitarnih konvoja ka Srbiji. "Vesti" su o Stančiću pisale pre dve godine kada je sa suprugom Brankicom donirao sanitetsko vozilo Domu zdravlja "Dr Milenko Marin" u Loznici.
Stančići su zbog domaće birokratije punih pet meseci imali muku da uruče ovu donaciju.

Pozlatila ti se ruka!

Komšije u zavičaju ponose se Radenkom Stančićem.

- Znam da je dugo u Švajcarskoj i da u selu nema nikoga od porodice. Ali Rade nije zaboravio svoj kraj i znam da je pomagao lozničko zdravstvo. A sada je kao pravi rodoljub zapušio usta tom pilotu koji se hvalio nedelima - kaže Goran Divnić iz Donjih Nedeljica, odakle je i Stančić.

I drugi Lozničani kažu da je Rade postupio kao pravi Srbin i da bi oni učinili isto.

- Kakav je to čovek koji se hvali što je sa nekoliko hiljada metara bacao bombe po civilima i što je kazao da je "bombardovao je...ne Srbe". Verujem da će ubuduće paziti da nema Srba u blizini - kaže čovek srednjih godina, a niko od Lozničana nije poverovao u tvrdnje srpskih medija da je Rade posle lekcije pilotu napustio Švajcarsku.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.04.2017. 21:05
Rade, ruka ti se pozlatila, sa kojom si ga overio.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online