Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.03.2017.
20:36
Vestionline, Tanjug A

Odgovor Tačiju: Za nas "kosovska vojska" nije tema

Transformacija BSK u Oružane snage za Srpsku listu nije tema za razgovor i svaki pokušaj da se o tome razgovara biće gubljenje vremena, izjavio je za "Radio Slobodnu Evropu" (RSE) zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović iz Srpske liste.

Reuters
Poslanici Srpske liste nisu zainteresovani za razgovor sapredsednikom Hašimom Tačijem o ustavnim amandmanima koji bi omogućili transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u vojsku Kosova. 

RSE navodi da je ovaj komentar usledio nakon najave kosovskog predsednika Hašima Tačija da će pokrenuti proces razgovora sa Srpskom listom kako bi je ubedili da podrži ustavne promene koje se odnose na formiranje Oružanih snaga, odnosno Vojske Kosova. 

Tačijeva najava usledila je nakon oštre reakcije međunarodne zajednice, posebno SAD i NATO na njegovu inicijativu da se transformacija sprovede putem izmene zakona, za šta ne bi bili potrebni glasovi srpske zajednice, napominje RSE. 

Međunarodna zajednica je apelovala da se transformacija sprovede isključivo putem promena Ustava, uz podršku svih zajednica. 

Stojanović, međutim, kaže da se stav Srpske liste na Kosovu po pitanju vojske nije promenio, jer se nisu promenili uslovi pod kojima Srbi na Kosovu žive i rade. 

- Mi jesmo bili uvek za razgovore i dogovore o svemu, ali poslednjih nekoliko meseci odluke koje smo videli, samostalno delovanje bez ikakve koordinacije i saglasnosti Srba po pitanjima koji su od vitalnog interesa za srpsku zajednicu, doveli su nas u situaciju da prosto o ovoj temi nemamo prostora za bilo kakav razgovor - kategoričan je Stojanović. 

On dodaje da je ova tema previše iskorišćena za dnevnu politiku i populističke namere. 

- Mi smo pristojni ljudi, i na pristojne pozive odgovaramo pristojno, time što smo spremni da sa svakim sednemo i pričamo. Ali, po ovoj temi neće biti nikakvog napretka i nikakve promene, zbog toga što Srbi koji žive na Kosovu ne vide nijedan razlog da to podrže - navodi Stojanović, odgovarajući na pitanje da li će se Srpska odazvati pozivu predsednika ukoliko ga dobije. 

Stojanović ukazuje na to da postoji veliki spisak problema, od ekonomskih pitanja, pitanja vladavine prava, povratka, desetine hiljada nerešenih predmeta o zauzetoj imovini, u rešavanju kojih se nije pomaklo s mrtve tačke. 

- Mi želimo da razgovaramo pre svega o tim temama i, naravno, o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, što za nas jeste od vitalnog interesa i što jeste obaveza svih albanskih političara koji su preuzeli tu obavezu u Briselu - kazao je on. 

Stojanović navodi da kada je u pitanju formiranje vojske Kosova uzrok zabrinutosti srpske zajednice leži u dosadašnjim negativnim iskustvima. 

- Obećanja koja smo dobijali u prošlosti, ne samo od albanskih političara već i od predstavnika međunarodne zajednice, da će se nešto poštovati, videli smo kako posle određenog vremena to se potupno izgubi i obećanje se ne ispuni. Pogledajte strukturu kosovske policije u određenim sredinama, videćete pre četiri - pet godina da je u policiskoj stanici u Goraždevcu bilo 12 policajaca i nakon penzionisanja tih ljudi nisu uposleni novi. Sada imate situaciju u kojoj imate samo jednog ili dvojicu policajaca iz srpske stanice u podstanici u Goraždevcu - naveo je Stojanović. 

On dodaje da "to negativno iskustvo iz svih tih oblasti stvara preduslove u kojima ne možemo tek tako da verujemo na obećanja da će sve biti u redu i da će sve biti dobro". 

Kako je istakao, srpska zajednica je zainteresovana za neke druge ustavne promene koje se tiču produžetka garantovanih i rezervisanih mesta u kosovskoj Skupštini i nekih drugih pitanja koja se Ustavom mogu bolje definisati. 

- To su ustavne promene o kojima bi mi želeli da pričamo - naveo je. 

Stojanović kaže da Srbi "žele da grade normalne odnose, ali žele da ih grade na iskreni način". 

- Srbi nisu za tu transformaciju i u ovom trenutku niko se nije potrudio da nas ubedi da argumenti i naši strahovi su opravdani. Dok se pozitivne promene ne dese i dok se ne primeti napredak besmisleno je govoriti o Vojsci - konstatuje Stojanović. 

Na pitanje da li bi formiranje Zajednice bila pozitivna promena u tom smeru, Stojanović je kazao da je to obaveza iz Brisela. 
 

A. Čukić
Branimir Stojanović ukazuje na to da postoji veliki spisak problema, od ekonomskih pitanja, pitanja vladavine prava, povratka...

- Često sam do sada slušao da bi zapravo neko pokušao da naprave novu trgovinu i da od politike pravi isključivo pazar, da se nešto sa nečim trguje i razmenjuje... To apsolutno nisu povezive stvari i nemaju veze jedno sa drugim. Zajednica mora da se formira i na to se neko obavezao. Srbi se na Kosovu u ovom trenutku nijednom nisu obavezali da će podržati bilo šta - kazao je on. 

Na pitanje da li će srpski poslanici sada, pošto su se vratili u institucije, podržati ratifikaciju demarkacije sa Crnom Gorom, Stojanović je odgovorio da je stav do sada bio negativan, ali da će se srpski poslanici u narednom periodu o tome izjasniti. 

Poslanik Srpske liste u kosovskom parlamentu Nenad Rašić izjavio je ranije za prištinski sajt "Gazeta ekspres" da poslanici te liste nisu zainteresovani za razgovor sapredsednikom Hašimom Tačijem o ustavnim amandmanima koji bi omogućili transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u vojsku Kosova. 

 - Nakon Tačijeve improvizovane žurbe i jasnih poruka SAD i Evropske unije, ne verujem da je u strateškom interesu da se razgovara o ustavnim amandmanima - rekao je Rašić. 

Prištinski sajt podseća da su se poslanici Srpske liste posle pet meseci bojkota vratili u parlament i naglasili da će glasati za sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom ukoliko kosovska vlada započne formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online